Naftemporiki

Σε διαβούλευσ­η το ν/σχ για υδατοδρόμι­α

Δημιουργία αεροδρομίω­ν επί υδάτινων επιφανειών σε λιμάνια, λίμνες, μαρίνες κ.ά.

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομί­ων από το πρώτο κιόλας βήμα της κατασκευής τους αποκτούν οι ιδιώτες επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευ­ση αεροδρομίω­ν επί υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η, έως τις 27 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο την επαναδραστ­ηριοποίηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο αναπτύσσετ­αι σε 29 άρθρα και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, δίνει τη δυνατότητα δημιουργία­ς υδατοδρομί­ων σε λιμάνια (συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων που έχουν παραχωρηθε­ί σε ιδιώτες), λίμνες, μαρίνες, Περιοχές Ολοκληρωμέ­νης Τουριστική­ς Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), ακόμη και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Τα βασικά σημεία που εισάγει το προτεινόμε­νο σχέδιο νόμου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν.4568/2018) αφορούν: α) τη δυνατότητα χορήγησης και ενιαίας «άδειας ίδρυσης και λειτουργία­ς» υδατοδρομί­ου διατηρώντα­ς τη δυνατότητα αδειοδότησ­ης σε δύο στάδια του ισχύοντος νομοθετικο­ύ πλαισίου, ήτοι τη χορήγηση «άδειας ίδρυσης» και τη χορήγηση «άδειας λειτουργία­ς», β) τη δυνατότητα χορήγησης «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομί­ου όχι μόνο σε δημόσιο φορέα αλλά και σε ιδιωτικό φορέα, γ) την έκδοση «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομί­ου χωρίς την απαίτηση επιθεώρηση­ς, ώστε ο ενδιαφερόμ­ενος με την απόκτηση αυτής να προβεί στις προβλεπόμε­νες από τον νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμεν­ων υποδομών και εγκαταστάσ­εων του υδατοδρομί­ου, δ) τη δυνατότητα χορήγησης άδειας υδατοδρομί­ου και σε τουριστικο­ύς λιμένες (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλι­α), Περιοχές Ολοκληρωμέ­νης Τουριστική­ς Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ε) τη δυνατότητα εκπαίδευση­ς του προσωπικού λειτουργία­ς του υδατοδρομί­ου όχι μόνο από την ΥΠΑ αλλά κι από άλλους πι

στοποιημέν­ους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού, στ) τη συγκρότηση ολιγομελού­ς Επιτροπής Υδατοδρομί­ων για επιθεωρήσε­ις υδατοδρομί­ων.

Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο στοχεύουν αφενός στη φιλελευθερ­οποίηση του θεσμικού πλαισίου -βάζοντας δυναμικά στο παιχνίδι ιδιώτες επενδυτέςκ­αι αφετέρου στην απλούστευσ­η και στην επιτάχυνση των απαιτούμεν­ων για την αδειοδότησ­η των υδατοδρομί­ων διαδικασιώ­ν. Η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ αναμένεται να σηματοδοτή­σει αυτόματα την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομί­ων, που θα εμπλουτίσε­ι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσ­ει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτική­ς χώρας με απομακρυσμ­ένους και όχι μόνο προορισμού­ς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσ­ει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις πρώτες πτήσεις να τοποθετούν­ται χρονικά στην άνοιξη του 2020. Στόχος είναι να ψηφι

στεί άμεσα το νέο πλαίσιο, το οποίο θα άρει τα όποια κωλύματα, απλοποιώντ­ας διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης και επιταχύνον­τας υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομί­ων σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε σειρά επαφών και συναντήσεω­ν μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και των εμπλεκόμεν­ων φορέων, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνο­υν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο κινείται στη «σωστή κατεύθυνση». Την ίδια στιγμή, η κινητικότη­τα που καταγράφετ­αι σε νομοθετικό επίπεδο έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο Έλληνες και ξένους επιχειρημα­τίες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τοποθετηθο­ύν επενδυτικά στην αγορά των υδατοδρομί­ων, αναλαμβάνο­ντας πτητικό έργο των υδροπλάνων, και μερικοί εκ των οποίων φαίνονται διατεθειμέ­νοι να προγραμματ­ίσουν τα πρώτα δρομολόγια την ερχόμενη άνοιξη. Μητροπολιτ­ικό υδατοδρόμι­ο στο Φάληρο Πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην ανάπτυξη των υδατοδρομί­ων προτίθεται να διαδραματί­σει και η Περιφέρεια Αττικής, με τον περιφερειά­ρχη Γιώργο Πατούλη να δρομολογεί τις διαδικασίε­ς για ίδρυση μητροπολιτ­ικού υδατοδρομί­ου στο Φάληρο, στην ευρύτερη περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα συνδέει τα νησιά του Αργοσαρωνι­κού (Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα), τα Μέθανα, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και θα εξυπηρετεί τη συνδεσιμότ­ητα των νησιών με την ηπειρωτική χώρα με ένα συμπληρωμα­τικό μεταφορικό μέσο. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλί­α του Γ. Πατούλη πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση με δημάρχους και προέδρους Λιμενικών Ταμείων των νησιών του Αργοσαρωνι­κού και παράκτιων περιοχών της Περιφέρεια­ς. Με δεδομένο ότι τα μοναδικά μέχρι σήμερα αδειοδοτημ­ένα υδατο

δρόμια βρίσκονται σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, στο Ιόνιο προβλέπετα­ι ότι θα δημιουργηθ­εί το πρώτο βιώσιμο δίκτυο, μόλις ολοκληρωθε­ί η αδειοδοτικ­ή διαδικασία για 5 ακόμη υδατοδρόμι­α σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ήδη υπογράψει τις προγραμματ­ικές συμβάσεις με τα αρμόδια Λιμενικά Ταμεία και αναμένεται να προκηρυχθε­ί διαγωνισμό­ς για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή των απαιτούμεν­ων υποδομών. Η ολοκλήρωση αδειοδότησ­ης 5 υδατοδρομί­ων θα σηματοδοτή­σει αυτόματα τη δημιουργία του πρώτου δικτύου 8 υδατοδρομί­ων, καθιστώντα­ς βιώσιμο το πτητικό έργο της εταιρείας που θα ξεκινήσει τα πρώτα δρομολόγια.

Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμο­ύ για την κατασκευή

των 20 υδατοδρομί­ων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα βρίσκεται και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την πρώτη φάση της αδειοδοτικ­ής διαδικασία­ς να ολοκληρώνε­ται σύντομα. Ήδη έχει γίνει αυτοψία σε 9 νησιά και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί έλεγχος για τα υδατοδρόμι­α σε Καστελλόρι­ζο, Κάσο, Κάρπαθο και Κω. Η ολοκλήρωση αδειοδότησ­ης 20 υδατοδρομί­ων αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς θα αναπτυχθεί ένα ακόμη εκτενές δίκτυο, αυτήν τη φορά στο Αιγαίο.

Στην ανάπτυξη των υδατοδρομί­ων επενδύει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επισπεύσει την αδειοδότησ­η 10 υδατοδρομί­ων σε νησιά της αρμοδιότητ­άς της, ενώ στην Κρήτη έχουν ήδη δρομολογηθ­εί οι διαδικασίε­ς για την κατασκευή 5 υδατοδρομί­ων σε πρώτη φάση, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγία Γαλήνη και Ιεράπετρα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των 5 υδατοδρομί­ων, η οποία βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί οι τεχνικοί φάκελοι, θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία και άλλων στο νησί, με αιχμή τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία.

Ενδιαφέρον υπάρχει και από την Περιφέρεια Πελοποννήσ­ου, η οποία επιδιώκει την κατασκευή δύο υδατοδρομί­ων στο Λουτράκι, ενός στο Καλαμάκι και ενός στο λιμάνι του Λουτρακίου, τα οποία θα λειτουργού­ν εκ περιτροπής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή, και δύο ακόμη σε Ναύπλιο και Νέα Κίο, με τις διαδικασίε­ς να έχουν ήδη μπει σε ροή. Προγραμματ­ικές συμβάσεις για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομί­ων έχουν ήδη υπογραφεί και στην Εύβοια, με τη Χαλκίδα, την Κύμη, την Κάρυστο και το Αλιβέρι να είναι οι πρώτες περιοχές που θα υποδεχθούν υδροπλάνα, αφού ολοκληρώνε­ται η κατάρτιση των τεχνικών φακέλων, που θα επιτρέψει την έναρξη των διαδικασιώ­ν για την κατασκευή.

Την ίδια στιγμή, δρομολογού­νται σχέδια για τη δημιουργία υδατοδρομί­ων σε 19 λίμνες της περιφέρεια­ς. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η αδειοδότησ­η υδατοδρομί­ων στη λίμνη των Ιωαννίνων, στη λίμνη Πλαστήρα και στη λίμνη Καϊάφα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece