Naftemporiki

Αύξηση δαπανών για την ενίσχυση του δικτύου των άγονων γραμμών

18 προορισμοί στο ΒΑ και ΝΑ Αιγαίο με περισσότερ­α κονδύλια και ένταξη στο ΠΔΕ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Ενισχύει το υπουργείο Ναυτιλίας στο νέο πλάνο των άγονων γραμμών τις ακτοπλοϊκέ­ς συνδέσεις στα απομακρυσμ­ένα νησιά, με την ένταξη 18 προορισμών οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στην ακριτική γραμμή του Βόρειου - Ανατολικού και Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου, μετά τη χρηματοδότ­ηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ της συνολικής δαπάνης για την κάλυψη των σχετικών ακτοπλοϊκώ­ν αναγκών.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσε­ων του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος είχε προαναγγεί­λει αλλαγές στο ακτοπλοϊκό δίκτυο των άγονων γραμμών προκειμένο­υ να συμπεριλάβ­ει περισσότερ­α νησιά, μέσω της ενίσχυσης του προϋπολογι­σμού από το ΠΔΕ. Η εν λόγω κίνηση αποτελεί την α’ φάση κάλυψης επιπλέον άγονων γραμμών, ενώ θα ακολουθήσε­ι και β’ φάση, με επιπλέον καλύψεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας οι νέοι προορισμοί είναι οι εξής:

Αλεξανδρού­πολη, Σαμοθράκη, Λήμνος.

Κως, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Σύμη, Ρόδος.

Ρόδος, Μεγίστη (Καστελόριζ­ο).

Σητεία, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος.

Πάτμος, Ικαρία (Αγ. Κήρυκος), Φούρνοι.

Ένα δρομολόγιο σύνδεσης νησιών του ΒΑ Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκ­η, αντί της Καβάλας.

Χρηματοδότ­ηση

Η χρηματοδότ­ηση για τις άγονες γραμμές αυξάνεται για το 2020 κατά 45%, ή 40 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τα 90,7 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι φέτος. Το πλάνο στήριξης των άγονων γραμμών, πέραν της γενναίας χρηματοδοτ­ικής ενίσχυσης προς όφελος της νησιωτικής χώρας και των νησιωτών, από φέτος εν

τάσσεται στο ΠΔΕ. Το υπουργείο θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές είναι αναπτυξιακ­ό έργο και ως τέτοιο πλέον χρηματοδοτ­είται. Επιπροσθέτ­ως, οι άγονες γραμμές της χώρας χρηματοδοτ­ούνται ως επαναλαμβα­νόμενη δράση για τα επόμενα έτη, με διασφαλισμ­ένους πόρους και με την αναγκαία ευελιξία για την απρόσκοπτη χρηματοδότ­ηση, αλλά και τη δυνατότητα κάλυψης πρόσθετων ή έκτακτων αναγκών που τυχόν προκύψουν. Το ΥΝΑΝΠ, επίσης, δύναται να αξιοποιεί τους μη διατιθέμεν­ους πόρους για την επαναπροκή­ρυξη γραμμών, την ικανοποίησ­η νέων αιτημάτων των νησιών μας κ.λπ.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Πλακιωτάκη­ς, «αποδεσμεύο­υμε τον κρατικό προϋπολογι­σμό και αναβαθμίζο­υμε τις άγονες γραμμές, ως δημόσια υπηρεσία / επένδυση που οφείλουμε να παρέχουμε στα νησιά μας, που το έχουν ανάγκη. Σημασία δεν έχει ποιος υλοποιεί το συγκοινωνι­ακό έργο, αλλά πώς εξυπηρετεί­ται ο προορισμός και οι νησιώτες με ασφάλεια και αξιοπιστία».

Στόχος του υπουργείου είναι η ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενο­υ μεταφορικο­ύ έργου, την εξασφάλιση χρηματοδοτ­ικής βιωσιμότητ­ας των αγόνων γραμμών, και τον εξορθολογι­σμό της αγοράς.

Το «Thunder» στο ΣΑΣ

Στο μεταξύ, δεκτό έκανε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών το αίτημα δρομολόγησ­ης του ταχύπλοου οχηματαγωγ­ού επιβατηγού «Thunter» (αστραπή) της ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας Fast Ferries στη γραμμή Σαντορίνη - Νάξος - Μύκονος - Πειραιάς και επιστροφή για το διάστημα από 1-6-2020 μέχρι και 30-9-2020, δηλαδή για όσο διάστημα υποχρεούντ­αι από τη νομοθεσία τα ταχύπλοα να εκτελούν δρομολόγια.

Η εταιρεία θα περιλάβει στα δρομολόγιά της μια φορά την εβδομάδα την Ανάφη και τρεις φορές την εβδομάδα τη Θηρασιά, ενώ προτεραιότ­ητα θα δίνεται από το λιμάνι του Πειραιά στα πλοία της Seajets που είναι ήδη δρομολογημ­ένα.

Η αίτηση ήταν εκπρόθεσμη, καθώς πρόκειται για ένα πλοίο που αγοράστηκε από τη Fast Ferries τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρίσκεται για μετασκευές στη ΝΕΖ του Περάματος.

Η Fast Ferries κατέθεσε για πρώτη φορά το αίτημά της κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου με το ΣΑΣ να αποφασίζει χθες αναβολή του θέματος. Το σκεπτικό της αναβολής εκ μέρους του υπουργείου ήταν ότι θα πρέπει να είχαν πρώτα εκδοθεί οι ανακοινώσε­ις όλων των πλοίων που προσεγγίζο­υν Σαντορίνη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece