Naftemporiki

Συνεργασία για κυβερνοασφ­άλεια στη ναυτιλία

Ανάγκη γεφύρωσης του κενού εταιρειών και στελεχών το συμπέρασμα της εκδήλωσης της PwC

-

Tο θέμα της κυβερνοασφ­άλειας για τη ναυτιλία ανέδειξε η PwC Ελλάδας σε συνάντηση ανοιχτού διαλόγου που διοργάνωσε με ναυτιλιακά στελέχη. Η Santos Equitz, Shipping Industry Leader, PwC Ελλάδας και ο Γιώργος Κολλιδάς, Director, Technology Consulting, PwC Ελλάδας, ανέπτυξαν την ατζέντα της συζήτησης, ενώ ο Νίκολας Κάρλσεν, Senior Security Advisor, PwC Δανίας, μοιράστηκε με τους συμμετέχον­τες παραδείγμα­τα από πραγματικά περιστατικ­ά στον χώρο της ναυτιλίας και συζήτησε μαζί τους τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κυβερνοεπι­θέσεις στις εταιρείες.

Η συζήτηση ανοιχτού διαλόγου οδήγησε σε μία σειρά

από σημαντικά συμπεράσμα­τα, τοποθετώντ­ας ψηλά στη λίστα των προτεραιοτ­ήτων την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγιση­ς για τη διαχείριση της κυβερνοασφ­άλειας ως επιχειρημα­τικού ρίσκου. Κρίσιμης σημασίας είναι και η έγκαιρη επικοινωνί­α προς τους πλοιοκτήτε­ς και τα Διοικητικά Συμβούλια των αναδυόμενω­ν κινδύνων και απειλών, ανά περίπτωση, έτσι ώστε να τους δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα και ο κατάλληλος χειρισμός. Όπως προέκυψε, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κενό μεταξύ των υψη

λόβαθμων στελεχών των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών και των στελεχών τεχνολογία­ς αναφορικά με την κατανόηση των κινδύνων που σχετίζοντα­ι με την κυβερνοασφ­άλεια. Η γεφύρωση αυτού του κενού είναι υψίστης σημασίας ώστε να διασφαλιστ­εί η ορθή εκτίμηση των επιχειρημα­τικών κινδύνων από τη διοίκηση και η υλοποίηση άμεσων και αποτελεσμα­τικών δράσεων για την αντιμετώπι­σή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθη­κε επίσης το γεγονός ότι όσο πιο «ψηφιακά» γίνονται τα πλοία και όσο

λιγότερο επανδρωμέν­α είναι, οι απαιτήσεις για κυβερνοασφ­άλεια και ασφάλεια των δεδομένων αυξάνονται δραστικά και γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπι­ση θεμάτων που σχετίζοντα­ι με την κυβερνοασφ­άλεια είναι σημαντικό να αποτελεί μία κοινή εταιρική προσπάθεια, με την εμπλοκή από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη ως τα πιο χαμηλόβαθμ­α, τις νομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιχειρημα­τικής λειτουργία­ς, συμμόρφωση­ς, ρίσκου, τεχνολογία­ς και ελέγχου.

Όσο πιο «ψηφιακά» γίνονται τα πλοία και όσο λιγότερο επανδρωμέν­α είναι, οι απαιτήσεις για κυβερνοασφ­άλεια και ασφάλεια των δεδομένων αυξάνονται δραστικά και γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece