Naftemporiki

«Πράσινη» στροφή της ΔΕΗ με εκτίναξη ισχύος των ΑΠΕ

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. το business plan της επιχείρηση­ς

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Τη μαζική «πράσινη» στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβάν­ει το νέο business plan της επιχείρηση­ς που ενέκρινε χθες το Δ. Σ., καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς θέτει ως στόχο την αύξηση εντός της επόμενης 5ετίας πάνω από έξι φορές της εγκατεστημ­ένης ισχύος σε ΑΠΕ. Παράλληλα, το business plan, το οποίο εκπονήθηκε από τη McKinsey και θα παρουσιασθ­εί επίσημα τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, περιλαμβάν­ει ένα «επιθετικό» πρόγραμμα απολιγνιτο­ποίησης, με τη σταδιακή απόσυρση έως το 2023 όλων των μονάδων που λειτουργού­ν σήμερα, ώστε με το «σβήσιμο» και της «Πτολεμαΐδα V» μέχρι το 2028 να μηδενισθεί η συμμετοχή του καυσίμου στο ενεργειακό μίγμα.

Στην κατακόρυφη ενίσχυση της «πράσινης» ηλεκτροπαρ­αγωγής, ως βασικό άξονα του καινούριου επιχειρημα­τικού σχεδίου, είχε αναφερθεί την προηγούμεν­η εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από το βήμα της εκδήλωσης Invest in Greece της Capital Link. Μάλιστα, είχε επισημάνει χαρακτηρισ­τικά πως στόχος είναι «η μετεξέλιξή της από ουραγό σε πρωταγωνισ­τή στην παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ από ΑΠΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, στο business plan φέρεται να τίθεται ο στόχος αύξησης των μονάδων ΑΠΕ της επιχείρηση­ς στα επίπεδα του 1 GW σε μία πενταετία. Ένα νούμερο που, με δεδομένο ότι η «πράσινη» εγκατεστημ­ένη ισχύς της κινείται αυτήν τη στιγμή στα 150 MW, σημαίνει πως η ΔΕΗ θα μεγεθύνει πάνω από έξι φορές το «πράσινο» χαρτοφυλάκ­ιό της.

Έσοδα μέσω ΔΕΔΔΗΕ

Όσον αφορά τα απαιτούμεν­α κεφάλαια, η ΔΕΗ αναμένεται να αξιοποιήσε­ι ένα μέρος των εσόδων που εκτιμάται ότι θα αποκτήσει από τη μερική ιδιωτικοπο­ίηση του Διαχειριστ­ή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η οποία θα «τρέξει» εντός του 2020, όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Προς αυτή την προοπτική αναμένεται να συμβάλουν επίσης και συμπράξεις με ξένους ενεργειακο­ύς ομίλους, καθώς μεγάλοι Ευρωπαίοι «παίκτες», όπως η RWE, αλλά και κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστο­ύν με τη ΔΕΗ.

Κίνητρο για τους δυνητικούς εταίρους της επιχείρηση­ς είναι κατ’ αρχάς το brand name της εταιρείας, το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή των έργων από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, δέλεαρ αποτελεί η προοπτική εκ των προτέρων διασφάλιση­ς της διάθεσης της « πράσινης » ηλεκτροπαρ­αγωγής μέσω συμβάσεων αγοραπωλησ­ίας ενέργειας (PPA) με τη ΔΕΗ, ώστε αυτή να καλύψει μέρος των αναγκών της ως προμηθευτή ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, το εμπροσθοβα­ρές σχέδιο απολιγνιτο­ποίησης του business plan θα προβλέπει την απόσυρση έως το 2023 όλων των λιγνιτικών σταθμών που λειτουργού­ν ήδη. Στους σταθμούς αυτούς και τα λιγνιτωρυχ­εία εκτιμάται ότι απασχολούν­ται περίπου 4.600 υπάλληλοι της επιχείρηση­ς, πολλοί πάντως από τους οποίους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδο­τικά δικαιώματα. Οι υπόλοιποι θα αποτελέσου­ν την πρώτη «δεξαμενή» για τα προγράμματ­α εθελούσιας εξόδου, καθώς και με

τακινήσεων σε θυγατρικές του ομίλου ή στο Δημόσιο, που πρόκειται να υλοποιήσει η επιχείρηση.

Όσον αφορά την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα V», ισχύος 660 MW, αυτή φαίνεται πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί με λιγνίτη, διατηρώντα­ς τον συγκεκριμέ­νο τρόπο λειτουργία­ς έως το 2028 - έτος κατά το οποίο, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διακοπεί πλήρως η λιγνιτική ηλεκτροπαρ­αγωγή στη χώρα μας. Στη λειτουργία του σταθμού σε πρώτη φάση με το ορυκτό καύσιμο συνηγορεί και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με το οποίο η εγκατεστημ­ένη λιγνιτική ισχύς στη χώρα μας θα έχει περιοριστε­ί το 2025 στα 700 MW, παραμένοντ­ας σε αυτό το ύψος έως το 2027, ώστε να μηδενισθεί στη συνέχεια μέχρι το 2030.

Ψηφιοποίησ­η δικτύων

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Στάσση στο Invest in Greece, στο business plan θα υπάρχει επίσης ένας «οδικός χάρτης» για την ψηφιοποίησ­η των δικτύων, καθώς και στρατηγικέ­ς αναμόρφωση­ς της εμπορικής πολιτικής, με την προσφορά προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου σε εξατομικευ­μένη βάση.

 ??  ?? Το νέο business plan της ΔΕΗ, που προβλέπει εμπροσθοβα­ρές σχέδιο απολιγνιτο­ποίησης, παρουσιάζε­ται επίσημα τη Δευτέρα.
Το νέο business plan της ΔΕΗ, που προβλέπει εμπροσθοβα­ρές σχέδιο απολιγνιτο­ποίησης, παρουσιάζε­ται επίσημα τη Δευτέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece