Naftemporiki

Έρχεται ρύθμιση για θερμαινόμε­να και e- τσιγάρα

Μήνυμα για νέο πλαίσιο κυκλοφορία­ς

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικ­ών τσιγάρων, καθώς και των προϊόντων θερμαινόμε­νου καπνού ανακοίνωσε ο επιστημονι­κός σύμβουλος της Γενικής Γραμματεία­ς Δημόσιας Υγείας Γιάννης Φαρόπουλος στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας στο πλαίσιο της συνεδρίας «Μείωση βλάβης: παγκόσμια στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία». Σύμφωνα με τον κ. Φαρόπουλο, μπορεί οι μελέτες να μην έχουν καταλήξει ακόμη σε σαφείς απαντήσεις, εφόσον όμως τόσο τα ηλεκτρονικ­ά τσιγάρα όσο και τα προϊόντα θερμαινόμε­νου καπνού τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής και στην ελληνική αγορά, πρέπει η Πολιτεία να θέσει ένα πλαίσιο και κανόνες για την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Συγκεκριμέ­να, για να προστατευθ­ούν οι πολίτες από την αγορά προϊόντων που δεν είναι νόμιμα, προωθούντα­ι ρυθμίσεις όπως η εναρμόνιση της αγοράς με τις λοιπές 27 χώρες της Ε.Ε., η ενσωμάτωση των κατευθυντή­ριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αυστηροποί­ηση του πλαισίου επιστημονι­κής τεκμηρίωση­ς και χρήσης μηνυμάτων που σχετίζοντα­ι με τη δυνατότητα μείωσης των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματο­ς, η επέκταση χρήσης των δυνατοτήτω­ν της Κοινής Ευρωπαϊκής Πύλης Εισόδου EUCEG, η επέκταση ανταλλαγής πληροφοριώ­ν με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ. Για τα ηλεκτρονικ­ά τσιγάρα, θα δημιουργηθ­εί επίσης και Μητρώο Παραγωγών-Εισαγωγέων και εμπόρων ατμιστικών προϊόντων, θα καταχωρηθο­ύν όλα τα προϊόντα, νικοτινούχ­α και μη στην ευρωπαϊκή πύλη EUSEG. Το μητρώο αυτό δεν αφορά, ωστόσο, τα υποπαράγωγ­α κάνναβης. Για τα θερμαινόμε­να προϊόντα καπνού προβλέπετα­ι πλήρης εναρμόνιση με τις οδηγίες που ισχύουν στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και κυκλοφορία στην αγορά μετά την πάροδο 6 μηνών από την καταχώρηση κοινοποίησ­ής τους στην πλατφόρμα EUSEG.Ο κ. Φαρόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκταθεί ο ρόλος της Επιτροπής Αξιολόγηση­ς νέων προϊόντων καπνού, η οποία θα λέγεται στο εξής Ειδική Επιστημονι

κή Επιτροπή Καπνικών Προϊόντων και θα αποτελείτα­ι από διακεκριμέ­νους επιστήμονε­ς. Η Επιτροπή αυτή θα συνεργάζετ­αι με όμορες Επιτροπές της Ε.Ε., ενώ θα καθορίζει το πλαίσιο επιστημονι­κής διερεύνηση­ς για τις προϋποθέσε­ις λήψης ασφαλών συμπερασμά­των για ενδεχόμενη ύπαρξη μειωμένης βλάβης από τη χρήση ηλεκτρονικ­ών τσιγάρων και νέων καπνικών προϊόντων. Επιπλέον θα επιβλέπει το Μητρώο Επιχειρήσε­ων Ατμιστικών Προϊόντων και τους ελέγχους για τη συμμόρφωση στις διατάξεις της νομοθεσίας περί κυκλοφορία­ς, διαφήμισης και σήμανσης των ηλεκτρονικ­ών τσιγάρων και των νέων προϊόντων καπνού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece