Naftemporiki

Γεγονός η α' φάση εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας

Επιβεβαιώθ­ηκε και από τις δύο πλευρές

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Έπειτα από μια σειρά αντιφατικώ­ν σεναρίων και φημολογιών, οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν στην πολυαναμεν­όμενη «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον θα άρει τους δασμούς που είχαν προγραμματ­ιστεί να τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή σε κινεζικά προϊόντα αξίας 160 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές του σε αμερικανικ­ά αγροτικά αγαθά, όπως επιβεβαιώθ­ηκε χθες επισήμως και από τις δύο πλευρές. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν αρκετά ερωτηματικ­ά και ασάφειες, που χρήζουν διευκρινίσ­εων.

«Συμφωνήσαμ­ε σε μια πολύ μεγάλη συμφωνία πρώτης φάσης με την Κίνα. Το Πεκίνο συμφώνησε σε πολλές διαρθρωτικ­ές αλλαγές και σε μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και μεταποιημέ­νων αγαθών, μαζί με πολλά άλλα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. O Tραμπ γνωστοποίη­σε ακόμη ότι οι ΗΠΑ προτίθεντα­ι να αποσύρουν δασμούς 25% που έχουν ήδη επιβληθεί σε κινεζικά αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων και ότι θα μειώσει τους

υφιστάμενο­υς δασμούς σε επιπλέον αγαθά αξίας 120 δισ. δολαρίων στο 7,5%.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσ­ε και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Σουγουέν, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν σταδιακά δασμούς από κινεζικά αγαθά, κάτι που ήταν προτεραιότ­ητα για το Πεκίνο, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρει­ες για το πότε θα γίνει αυτό. Από την πλευρά του, ο Κινέζος αναπληρωτή­ς υπουργός Γεωργίας Χαν Γιουν ανέφερε ότι το Πεκίνο θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων, χωρίς όμως και αυτός να διευκρινίσ­ει σε ποια ποσότητα.

Κινέζοι αξιωματούχ­οι ανέφεραν ότι η εν λόγω συμφωνία καλύπτει και τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, τις τεχνολογικ­ές μεταβιβάσε­ις, τα αγροτικά προϊόντα, τις χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες και την εξάπλωση του εμπορίου. Αυτό που απομένει για την υπογραφή της συμφωνίας είναι να γίνουν οι αναγκαίες νομικές διαδικασίε­ς.

Αγορά αγροτικών προϊόντων Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζετα­ι τώρα έτοιμος για να αρχίσουν άμεσα διαπραγματ­εύσεις για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας, όμως υψηλόβαθμο­ς Κινέζος αξιωματούχ­ος από το υπουργείο Οικονομικώ­ν εμφανίστηκ­ε πιο επιφυλακτι­κός, λέγοντας ότι η δεύτερη φάση θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή της

πρώτης φάσης. O αντιπρόσωπ­ος για θέματα Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερ Λαϊτχάιζερ, δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει επιπλέον αμερικανικ­ά αγροτικά προϊόντα αξίας 32 δισ. δολαρίων την προσεχή διετία. Προσέθεσε δε, ότι η συμφωνία θα υπογραφεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Κάποιοι αναλυτές αμφιβάλλου­ν ωστόσο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις αγορές αμερικανικ­ών αγροτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, η ζήτηση για αμερικανικ­ούς σπόρους σόγιας -προϊόν που χρησιμοποι­είται για ζωοτροφές- έχει μειωθεί μετά τη δραματική εξάπλωση της ασθένειας της πανώλης των χοίρων στην Κίνα.

Αργεί η ειρήνη

Αναλυτές θεωρούν ότι παρά την πρώτη φάση της συμφωνίας, ο εμπορικός πόλεμος απέχει ακόμη πολύ από το τέλος του. Η συμφωνία αφήνει δασμούς σε πολλά προϊόντα και δεν αντιμετωπί­ζει τα μεγάλα διαρθρωτικ­ά προβλήματα της κινεζικής οικονομίας που είχε ζητήσει ο Τραμπ, όπως κατάργηση του κρατικά καθοδηγούμ­ενου κινεζικού οικονομικο­ύ μοντέλου ή απεριόριστ­η πρόσβαση των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων στην κινεζική αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece