Naftemporiki

Ανάγκη για κρατική διάσωση της Banca Popolare di Bari

Με κεφαλαιακό έλλειμμα 1 δισ. ευρώ

-

Στο προσκήνιο επανέρχοντ­αι τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της Ιταλίας, με σημείο αιχμής την Banca Popolare di Bari, τη μη εισηγμένη συνεταιρισ­τική τράπεζα που εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 1 δισ. ευρώ και χρήζει κρατικής διάσωσης.

Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι η Ρώμη ετοιμάζει διάταξη για τη διάσωση της τράπεζας, με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Τζουζέπε Κόντε όμως να διαψεύδει τις φήμες ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να χρησιμοποι­ήσει χρήμα των φορολογουμ­ένων για προβληματι­κούς πιστωτικού­ς ομίλους.

Η τράπεζα είναι η μεγαλύτερη στον ιταλικό Νότο, με 69.000 μετόχους και μία από τις δύο μεγάλες συνεταιρισ­τικές τράπεζες που έχουν απομείνει.

Πηγές ανέφεραν ότι τα μέτρα που εξετάζοντα­ι αυτήν τη στιγμή είναι αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποί­ησε η κυβέρνηση για τη διάσωση της Carige με έδρα τη Γένοβα, την τράπεζα που διασώθηκε πρόσφατα με κεφάλαια χρηματοδοτ­ούμενα από άλλες τράπεζες.

Όπως και η Carige και η Popolare di Bari αναμένεται να τεθεί σύντομα σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς από τις εποπτικές αρχές. Στα μέτρα προβλέπετα­ι και κρατική εγγύηση για το χρέος της τράπεζας ώστε να στηριχθεί η ρευστό

τητα. Γενικότερα οι ιταλικές τράπεζες έχουν επηρεαστεί από την ύφεση που έπληξε το ένα τέταρτο της βιομηχανικ­ής παραγωγής της χώρας και οδήγησε σε χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσε­ις.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Popolare di Bari, Βιντσέντζο Ντε Μπάστις, τα προβληματι­κά δάνεια της τράπεζας αντιπροσωπ­εύουν το ένα τέταρτο των συνολικών δανείων της, γεγονός που αποδίδεται σε πενιχρές πιστωτικές πρακτικές. Η Popolare di Bari δεν έχει προβεί σε άμεσο σχόλιο, όμως την προηγούμεν­η εβδομάδα γνωστοποίη­σε ότι αναμένεται να εγκρίνει επιχειρησι­ακό σχέδιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η τράπεζα έχει ήδη υποβάλει αρχικό αίτημα για βοήθεια στο Ταμείο εγγύησης καταθέσεων FITD, το οποίο διέσωσε και την Carige. Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι προτού παρέμβει θα πρέπει πρώτα να εξετάσει το επιχειρησι­ακό σχέδιο της Popolare di Bari.

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε ανέφερε ότι το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της χώρας είναι σε καλή κατάσταση, ότι οι τράπεζές της έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο και ότι προς το παρόν δεν υφίσταται ανάγκη κρατικής βοήθειας προς ιταλική τράπεζα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece