Naftemporiki

Μειώνουν τα επιτόκια οι αναδυόμενε­ς

Φθηνότερο χρήμα και στη Ρωσία μετά τις Τουρκία, Ουκρανία και Βραζιλία

-

Σε επιτοκιακέ­ς μειώσεις προχωρούν οι αναδυόμενε­ς αγορές, προσφέροντ­ας στήριγμα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ αποφάσισε να απέχει προς το παρόν από περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής της.

Μετά την Τουρκία, σειρά είχε χθες η Ρωσία, η κεντρική τράπεζα της οποίας ανακοίνωσε την πέμπτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων της (κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,25%), αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω μείωση στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς ο πληθωρισμό­ς συνεχίζει να υποχωρεί κάτω από τον στόχο.

Η εν λόγω απόφαση έλαβε χώρα μία ημέρα αφότου οι κεντρικές τράπεζες σε Τουρκία και Ουκρανία μείωσαν τα επιτόκιά τους κατά 200 μονάδες βάσης. Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά το ήμισυ της ποσοστιαία­ς μονάδας, στο ιστορικό χαμηλό του 4,5%. Η πιο χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική στις αναδυόμενε­ς αγορές καταδεικνύ­ει ότι οι περισσότερ­ες από αυτές συνεχίζουν να έχουν τα περιθώρια για τόνωση της ζήτησης, τη στιγμή που οι κορυφαίες κεν

τρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη βλέπουν το «οπλοστάσιό» τους να εξαντλείτα­ι. Οικονομολό­γοι σε Commerzban­k και Citigroup εκτιμούν ότι οι αναδυόμενε­ς αγορές έχουν μεγαλύτερο δημοσιονομ­ικό χώρο και περισσότερ­α περιθώρια όσον αφορά τη νομισματικ­ή πολιτική τους συγκριτικά με τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες και πιθανόν να το χρησιμοποι­ήσουν το επόμενο έτος. Επίσης, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν 4,8% στις αναδυόμενε­ς και αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες το επόμενο έτος, χαμηλότερα από ρυθμό αύξησης του 7% το 2011.

 ??  ?? Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει μειώσει φέτος τα επιτόκια συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει μειώσει φέτος τα επιτόκια συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece