Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι ο «μαραθώνιος» κατά Άγκυρας-Τρίπολης

Κυβερνητικ­ή ικανοποίησ­η για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Κλίμα ικανοποίησ­ης επικρατεί στην ελληνική πλευρά για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα. Ο διπλωματικ­ός μαραθώνιος θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ένα νέο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή τη φάση θεωρείται μη παραγωγικό, καθώς η Άγκυρα συντηρεί υψηλούς τόνους με μπαράζ τοποθετήσε­ων από αξιωματούχ­ους.

Η ελληνική πλευρά εστιάζει στη σφυρηλάτησ­η ισχυρών συμμαχιών, με κυβερνητικ­ά στελέχη να επισημαίνο­υν πως η στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκου­ς. Το «μνημόνιο» μεταξύ Άγκυρας και κυβέρνησης της Τρίπολης έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεω­ν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ το καταψήφισε ακόμα και η Βουλή της Λιβύης. Κυβερνητικ­ά στελέχη εκτιμούν πως ο... εκνευρισμό­ς από την Τουρκία έγκειται στο ότι είναι απελπιστικ­ά αποκλεισμέ­νη σε διπλωματικ­ό επίπεδο.

Το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον «επικεντρών­εται» στον ΟΗΕ, που προς το παρόν φαίνεται πως τηρεί ουδέτερη στάση. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Γενεύη για να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών.

«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ' όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα» σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός. Συνέχισε λέγοντας «θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθ­ηση, έχουμε σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται

πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστ­εί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρη, ανυπόστατη και δεν παράγει έννομα αποτελέσμα­τα. Τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστ­εί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυ

Ουδετερότη­τα από Βουλγαρία

Κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργ­ός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και αφού είχε συνυπογράψ­ει το κοινό ανακοινωθέ­ν που καταδικάζε­ι την Τουρκία, δήλωσε: «Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ», είπε και πρόσθεσε πως «όλοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (σ.σ.: για το προσφυγικό) θα έπρεπε να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγ­ική θέση».

Και συνέχισε: «Κανείς δεν μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλοντ­αι κυρώσεις η Τουρκία δεν σταματά αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί» είπε χαρακτηρισ­τικά. «Είπα στους Έλληνες συναδέλφου­ς μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, γιατί μπορεί να τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή» σημείωσε.

τό που λέμε, υπερασπιζό­μαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό και τη στάση της Άγκυρας τόνισε: «Να μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα ότι θα κάνει την παραμικρή έκπτωση στα ζητήματα αυτά επειδή μπορεί αύριο η Τουρκία να έρθει να εκβιάσει τη χώρα μας αυξάνοντας τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών, στέλνοντας μήνυμα πως η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως με τον βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει με την Τουρκία δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραγωγικό».

Γαλλικό «παρών»

Την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ σημείωσε πως «παίρνουμε όλα τα χρήσιμα μέτρα με αυτή την έννοια, αλλά δεν πρέπει να προχωρήσου­με σε καμία πρόκληση».

Τουρκία: Υψηλοί τόνοι

Πάντως, η Τουρκία διατηρεί τους υψηλούς τόνους και οι δηλώσεις αξιωματούχ­ων διαδέχοντα­ι η μία την άλλη. Αυτή τη φορά ήταν ο υπουργός Ενέργειας της γείτονας χώρας Φατίχ Ντομνέζ, λέγοντας πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες

στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το μνημόνιο.

Την ικανοποίησ­ή του για το κείμενο των συμπερασμά­των του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Εύξεινου Πόντου. Παράλληλα επεσήμανε πως «η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύε­ται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα-μέλος, τόσο εμβαθύνετα­ι το συγκεκριμέ­νο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύε­ται η επιτυχία της».

Στην ευρωπαϊκή «απάντηση» αναφέρθηκε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνο­ντας πως «είναι η πρώτη φορά μετά την τουρκική κλιμάκωση των προκλητικώ­ν ενεργειών που υπήρξε τόσο άμεση και τόσο απερίφραστ­η απομόνωση της Τουρκίας από όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο της Ευρώπης, που δείχνει ότι όλοι αντιλαμβάν­ονται ότι μία ψύχραιμα αποφασιστι­κή στάση μπορεί να οδηγήσει τελικά στη βελτίωση των σχέσεων που θέλουμε».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξη­ς Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτημα και για αναφορά του πρωθυπουργ­ού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός έκανε μία γενικότερη ανάλυση και για τα ζητήματα του προσφυγικο­ύ και «τα σχόλιά του αφορούσαν πιστεύω αυτή την ενότητα και όχι το πρώτο θέμα το οποίο συζητήσαμε».

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ο πρωθυπουργ­ός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικ­ές ενημερώσει­ς. Ελπίζουμε, τουλάχιστο­ν, οι διαρροές πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να προμηνύουν αλλαγή στάσης, προκειμένο­υ να προστατευθ­ούν αποτελεσμα­τικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece