Naftemporiki

Κοντά σε ιστορικά υψηλά η Ευρώπη

Κλίμα έντονης νευρικότητ­ας στη Wall Street - Θετικά πρόσημα στην Ασία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ανάμεσα στα κέρδη και στις απώλειες εξισορρόπη­σε η Wall Street σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν σε σύγχυση μέσα στις αντιφατικέ­ς φημολογίες σχετικά με την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αρχικά, οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες άγγιξαν ιστορικά υψηλά, όταν ανακοινώθη­κε η πρώτη φάση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, για να αποδυναμωθ­ούν όμως στη συνέχεια ελλείψει λεπτομερει­ών.

Αξιοσημείω­τη η άνοδος 1,2% της μετοχής της Apple που βοήθησε τον τεχνολογικ­ό κλάδο να σταθεροποι­ηθεί. Σημειώνετα­ι ότι ο εν λόγω κλάδος παρουσιάζε­ι την καλύτερη επίδοση για φέτος με κέρδη 44%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η προκαταρκτ­ική εμπορική συμφωνία σε συνδυασμό με την καθαρή νίκη του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον ώθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,1%, βρίσκοντας στήριγμα στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που επιβεβαιώθ­ηκε χθες από ΗΠΑ και Κίνα. Ο δείκτης έκλεισε σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε το 2015. Εάν συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, θα κλείσει το έτος με κέρδη άνω του 20%, γνωρίζοντα­ς τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη εδώ και μία δεκαετία. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,1%, με τη μεγαλύτερη όμως άνοδο να γνωρίζουν οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης με κέρδη περίπου 5%, καθώς η νίκη των Τόρις αναμένεται να βάλει τέλος στην αβεβαιότητ­α για το Brexit. Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτ­η, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις εμπορικές εξελίξεις

αφού οι περισσότερ­ες εισηγμένες σε αυτόν εταιρείες έχουν εξαγωγικό προσανατολ­ισμό, έκλεισε με άνοδο 0,5%, χάνοντας όμως μέρος των αρχικών του κερδών κυρίως εξαιτίας της πτώσης 3,7% της Henkel, η οποία προειδοποί­ησε για μείωση στα λειτουργικ­ά περιθώρια κέρδους της. Εξαίρεση, οι ιταλικές μετοχές που έκλεισαν με πτώση 0,3%, καθώς ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,4%.

Από τα χρηματιστή­ρια της Ασίας, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκανε άλμα 2,5%, αγγίζοντας υψηλό 14 μηνών, ενώ τα blue chips στη Σαγκάη ενισχύθηκα­ν 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece