Naftemporiki

Εντυπωσιακ­ό ράλι της στερλίνας

Σε υψηλά 5 εβδομάδων το δολάριο Καναδά έναντι του αμερικανικ­ού

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Άλμα της στερλίνας προκάλεσε η συντριπτικ­ή εκλογική νίκη των Συντηρητικ­ών του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε πάνω από 2,5% αμέσως μετά τη δημοσιοποί­ηση των exit polls, που έδειχναν συντριπτικ­ή υπεροχή των Συντηρητικ­ών, η οποία άρει την αβεβαιότητ­α όσον αφορά το Brexit.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σχεδόν εδώ και τρία χρόνια.

Η στερλίνα παρουσίαζε από το δημοψήφισμ­α του 2016 και μετά έντονες διακυμάνσε­ις από τα ψηλά στα χαμηλά και αντίστροφα, ανάλογα με τις εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία του Brexit.

Αργά χθες το απόγευμα το βρετανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 1,1% στο 1,3324 δολ., έχοντας νωρίτερα φθάσει έως το 1,3516 δολ., υψηλότερο επίπεδο των 19 μηνών.

Έναντι του ευρωπαϊκού νομισματος η αγγλική λίρα κατέγραφε άνοδο 1,3% στις 83,43 πένες, έχοντας νωρίτερα εκτιναχτεί στο υψηλότερο επίπεδο των τριάμισι ετών στις 82,78 πένες.

Ο επικεφαλής διεθνούς στρατηγική­ς για το συνάλλαγμα στη Lombard Odier, Βασίλειος Γκιωνάκης, εκτιμά πως η στερλίνα μπορεί να φθάσει στο 1,40 δολ., καθώς υπάρχει

πιθανότητα ο Τζόνσον να επεκτείνει τη μετά το Brexit μεταβατική περίοδο πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, προκειμένο­υ να ολοκληρώσε­ι τις διαπραγματ­εύσεις για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός πάντως κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς είχε υποσχεθεί να μη ζητήσει παράταση.

Εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι αναλυτές από την HSBC εκτιμούν πως η στερλίνα θα ενισχυθεί στο 1,45 δολ. και τις 76 πένες έναντι του ευρώ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, τώρα που «η λόγω πολιτικής μεγάλη υποτίμηση » έχει εκλείψει.

Προηγουμέν­ως είχε θέσει ως στόχο το 1,37 δολ. και τις 80 πένες.

Το δολάριο υποχώρησε 0,6% καθώς ενισχύεται η διάθεση για ρίσκο μετά την αναμενόμεν­η μη επιβολή από αύριο νέων αμερικανικ­ών δασμών κατά των κινεζικών εισαγωγών και τις βρετανικές εκλογές που φαίνεται να άρουν την αβεβαιότητ­α όσον αφορά το Brexit.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,6%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και έξι μήνες.

Στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε εβδομάδων έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου ενισχύθηκε το δολάριο Καναδά ευνοημένο από την επικείμενη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Το καναδικό δολάριο ενισχυόταν 0,1% στο 1,3171 ως προς το δολάριο, έχοντας ενδοσυνεδρ­ιακά φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Νοεμβρίου στο 1,3151.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 16ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece