Naftemporiki

Δεν το θεωρώ κοινό, τους θεωρώ φίλους

Ο Στέφανος Κορκολής μας μιλάει με αφορμή τις «Μουσικές Ιστορίες»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

«Δεν το θεωρώ κοινό, τους θεωρώ φίλους… » , είπε ο διαχρονικά αγαπημένος, παγκόσμιας καταξίωσης συνθέτης Στέφανος Κορκολής μιλώντας μας με αφορμή τις «Μουσικές Ιστορίες » που αφηγείται παρέα με την εξαιρετική ερμηνεύτρι­α Σοφία Μανουσάκη.

Η μουσική παράστασή του συνεχίζει την επιτυχημέν­η πορεία της και, ξεκινώντας από το σημερινό βράδυ, βρίσκει την ιδανική στέγη στις «Γραμμές», για τα Σάββατα του Δεκεμβρίου και τις ημέρες των εορτών [Κωνσταντιν­ουπόλεως 111, Κεραμεικός].

Το κοινό έχει αγκαλιάσει τις «Μουσικές Ιστορίες». Θα θέλατε να δώσετε ένα στίγμα σε όσους δεν τις έχουν, ακόμα, απολαύσει;

«Οι “Μουσικές Ιστορίες” είναι οι δικές μου μουσικές ιστορίες, δηλαδή μια περιγραφή με νότες, που περιλαμβάν­ει όλες τις μουσικές μου ιδιότητες, ξεκινώντας από την ιδιότητά μου ως σολίστ του πιάνου, περνώντας μέσα από την τραγουδοπο­ιία μου - είτε ερμηνεύοντ­ας ο ίδιος τα τραγούδια μου είτε μεγάλοι ερμηνευτές- και καταλήγοντ­ας σε μουσικές που έχουν αφήσει ιστορία. Για να γίνω πιο σαφής, σ’ αυτή μου την περιγραφή θα ακουστούν δικά μου τραγούδια, που έχω ερμηνεύσει ο ίδιος, κομμάτια που έχω δώσει σε μεγάλους ερμηνευτές, εκ των οποίων κάποια θα ερμηνεύσει η Σοφία Μανουσάκη και κάποια εγώ, καθώς, επίσης, πανέμορφα τραγούδια συναδέλφων μου, στα οποία έχω “επέμβει” είτε ενορχηστρω­τικά είτε παίζοντας πιάνο, αλλά και τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και χορέψει, κυρίως από τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90, όχι μόνο από το ελληνικό αλλά και από το ξένο ρεπερτόριο. Όλες αυτές οι ιστορίες καταλήγουν σε τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών, όπου εκεί πραγματικά είναι σαν να γυρνάμε τον χρόνο πίσω, στις παλιές μπουάτ, με την αγνότητα και την αλήθεια που τις διέκριναν».

Κάποιο σχόλιο για την επαφή σας με το κοινό, όταν είστε επί σκηνής;

«Πρώτα απ’ όλα δεν το θεωρώ κοινό, τους θεωρώ φίλους, διότι έρχονται από επιλογή να μας ακούσουν. Άρα η επαφή είναι άκρως φιλική, ανθρώπινη, παρεΐστικη - ας μου επιτραπεί η έκφραση, κάτι που το επιτείνει και ο διαδραστικ­ός χαρακτήρας της παράστασης […]. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενό μου, να γίνουμε μια όμορφη παρέα, να τραγουδήσο­υμε μαζί και στο τέλος να φύγουμε όλοι με μια γλυκιά αίσθηση συναισθημά­των».

Μέσα από τις πολλές συνεργασίε­ς σας κάποια ή κάποιες που ξεχωρίζετε; «Όλες οι συνεργασίε­ς που έχω κάνει είχαν κοινό γνώμονα τις διαπροσωπι­κές σχέσεις. Δεν θα μπορούσα δηλαδή ποτέ να δώσω τραγούδια ή να συνεργαστώ επί σκηνής με άτομα που μου ήταν ψυχικά αδιάφορα. […] Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια από αυτές».

Πώς νιώθετε που δημιουργίε­ς σας τραγουδιού­νται για χρόνια και αγαπιούντα­ι τόσο πολύ;

« Αφενός πολύ χαρούμενος, αφετέρου θα τολμούσα να πω και λίγο δικαιωμένο­ς, υπό την έννοια ότι κάποια από τα τραγούδια, κυρίως της δεκαετίας του ‘90, τα οποία μέμφθηκαν, αγαπιούντα­ι μέχρι και σήμερα, ερμηνεύοντ­αι σ’ επανεκτελέ­σεις από πολύ νέους ανθρώπους και παίζονται στα ραδιόφωνα, κάτι που αποδεικνύε­ι πως ο μόνος κριτής είναι ο χρόνος».

Θα μοιραστείτ­ε μαζί μας μια γλυκιά ανάμνηση από την πλούσια, παγκόσμια καλλιτεχνι­κή σας διαδρομή;

«Έχω πάρα πολλές και μου είναι πολύ δύσκολο αυτήν τη στιγμή να ξεχωρίσω κάποια. Θα θυμηθώ όμως τα λόγια που είπε για μένα δημόσια ο μέγιστος Μίκης Θεοδωράκης, σε μια συναυλία μου σε έργα του, παρόντος του ιδίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κι επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, αυτά τα λόγια είναι καταγεγραμ­μένα σε δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Και μιας και θίξαμε το κεφάλαιο Θεοδωράκης, μπορώ να πω ότι είναι ο άνθρωπος που από τη στιγμή που τον γνώρισα άλλαξε η ζωή μου».

Μια αγαπημένη συνήθεια; «Να παίζω πιάνο;…».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Να βλέπω χαμογελαστ­ούς ανθρώπους».

Κάτι που τη χαλά;

«Το ψέμα και η βαρβαρότητ­α απ’ όπου κι αν προέρχοντα­ι».

Κάποιο μελλοντικό σας σχέδιο;

«Δεν συνηθίζω να κάνω, πλέον, μακροπρόθε­σμα σχέδια. Προς το παρόν, λοιπόν, επικεντρών­ομαι στις επερχόμενε­ς παραστάσει­ς μας, στη μουσική σκηνή Γραμμές».

Ένας στίχος που αγαπάτε - όποιος σας ήρθε πρώτος στον νου;

«”Κι εγώ σαν άνεμος θα φύγω θα χαθώ”, αλλά θα… ξαναρθώ!».

Μια σκέψη σας για τη χρονιά που φεύγει;

«Στο καλό!».

Και μια ευχή σας για τη νέα; « Να επικρατήσε­ι η ευγένεια, η αλληλεγγύη και όχι η μισαλλοδοξ­ία κι ο εγωισμός».

 ??  ?? Στέφανος Κορκολής: Δεν θα μπορούσα ποτέ να δώσω τραγούδια ή να συνεργαστώ επί σκηνής με άτομα που μου ήταν ψυχικά αδιάφορα. Όλες οι συνεργασίε­ς που έχω κάνει είχαν κοινό γνώμονα τις διαπροσωπι­κές σχέσεις.
Στέφανος Κορκολής: Δεν θα μπορούσα ποτέ να δώσω τραγούδια ή να συνεργαστώ επί σκηνής με άτομα που μου ήταν ψυχικά αδιάφορα. Όλες οι συνεργασίε­ς που έχω κάνει είχαν κοινό γνώμονα τις διαπροσωπι­κές σχέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece