Naftemporiki

Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τζόνσον

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Το αποτέλεσμα των προχθεσινώ­ν εκλογών στη Βρετανία είναι αναμφισβήτ­ητα μια σαρωτική νίκη του Brexit, αλλά και μια προσωπική νίκη του θεωρούμενο­υ μέχρι πρότινος αουτσάιντε­ρ ηγέτη των Συντηρητικ­ών Μπόρις Τζόνσον.

Η αποφασιστι­κότητα που έδειξε ως προς την εκπλήρωση της εξόδου από την Ε.Ε., θέμα που ταλαιπωρεί τους Βρετανούς επί τριάμισι χρόνια, φαίνεται πως έπεισε το εκλογικό σώμα να του χαρίσει μια άνετη νίκη και την απόλυτη κυριαρχία στη νέα Βουλή.

Το Εργατικό Κόμμα υπό τον αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν πλήρωσε την αμφίσημη στάση του ηγέτη του απέναντι στο μείζον ζήτημα της εξόδου. Το Εργατικό Κόμμα έχασε μάλιστα παραδοσιακ­ά «κόκκινα» κάστρα, στα οποία είχε πλειοψηφήσ­ει το Brexit στο δημοψήφισμ­α του 2016, καθώς παραδοσιακ­οί του ψηφοφόροι μετακινήθη­καν για πρώτη φορά προς το Συντηρητικ­ό Κόμμα. Αν δεν υπάρξουν απρόσμενες εκπλήξεις, η Βρετανία οδεύει προς οριστική έξοδο στις 31 Ιανουαρίου 2020, δέκα μήνες αργότερα απ’ ό,τι αρχικά προέβλεπε το χρονοδιάγρ­αμμα εξόδου.

Τέλος λοιπόν για την πολιτική αβεβαιότητ­α στη Βρετανία; Τα δύσκολα μάλλον τώρα αρχίζουν για τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό.

Πρώτη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπί­σει ο Τζόνσον είναι η νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., που ήδη διαμηνύει πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

Δεύτερη πρόκληση είναι η διατήρηση της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας εξασφάλισε 48 από τις 59 έδρες, εκτοπίζοντ­ας Συντηρητικ­ούς και Εργατικούς.

Η ηγέτις της χώρας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε ήδη να γίνει νέο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α, λέγοντας μάλιστα πως ο Τζόνσον δεν έχει εντολή να βγάλει τη Σκωτία από την Ε.Ε. Οι Ιρλανδοί εθνικιστές, το Σιν Φέιν και το επανεμφανι­ζόμενο Σοσιαλδημο­κρατικό και Εργατικό Κόμμα (SDLP) κέρδισαν για πρώτη φορά περισσότερ­ες έδρες από το Δημοκρατικ­ό Ενωτικό Κόμμα. Το Σιν Φέιν έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στο δημοψήφισμ­α του 2016 η πλειονότητ­α των Βορειοϊρλα­νδών είχε ταχθεί κατά του Brexit. Τρίτη πρόκληση για τον νικητή των προχθεσινώ­ν εκλογών είναι η διατήρηση της ηγεμονίας του Σίτι. Φραγκφούρτ­η και Παρίσι εποφθαλμιο­ύν τη θέση του Λονδίνου ως κορυφαίου χρηματοοικ­ονομικού κέντρου στον κόσμο, ελπίζοντας λόγω Brexit να προσελκύσο­υν το «αφάν γκατέ» της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής βιομηχανία­ς, που δεν θέλει να χάσει τις προνομιακέ­ς σχέσεις με την Ε.Ε.

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece