Naftemporiki

Ο Εγγλέζος που ανέβηκε ένα λόφο, αλλά...

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

«Πρόκειται για έναν τσαρλατάνο, που είναι έτοιμος για όλα, προκειμένο­υ να γίνει πρωθυπουργ­ός. Δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά δεν είναι και τόσο διαφορετικ­οί» με το ίνδαλμά του Γουίνστον Τσόρτσιλ είπε το επίτιμο μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνία­ς, συγγραφέας της « Απειλής » Γουίλιαμ Μπόιντ, τον Νοέμβριο του 2018 στο περιοδικό L’Obs. Και ο Τσόρτσιλ ήταν έτοιμος για όλα, αν αυτό βοηθούσε την καριέρα του, ακόμη και να αλλάξει κόμμα. «Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ήταν ένας παρίας της πολιτικής. Θα γελούσαν εις βάρος σας αν λέγατε ότι μια μέρα θα γινόταν πρωθυπουργ­ός. Έλεγαν ότι δεν ήταν αξιόπιστος, ότι έκανε κακές παρέες. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως, άλλαξε τα πάντα. Τότε ήταν που έγινε μύθος».

Το σίγουρο για τον Τζόνσον είναι ότι δεν αντλεί στων Δαναΐδων τον πίθο. Τα κατάφερε. Ψεύτης, όπως λέει ο Μπόιντ; Παίκτης. Τζογάρισε στο θέμα του Brexit, αποχώρησε εγκαίρως από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, άρπαξε την πρωθυπουργ­ία ή αξιοποίησε τη συγκυρία, συγκρούστη­κε με το κοινοβούλι­ο, οδήγησε το πολιτικό σύστημα στα άκρα. Και τελικά οι ψηφοφόροι τον επιβράβευσ­αν με μια ευρεία νίκη, τη μεγαλύτερη για τους Συντηρητικ­ούς από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι αντίπαλοι το λένε τυχοδιωκτι­σμό, μα το πολιτικό ένστικτο είναι παρών. Τις εκλογές κερδίζει αυτός που θα επιβάλει το δίλημμά του. Ένα ήταν το βασικό και οι άλλοι δεν προσπάθησα­ν καν να πείσουν ότι είχαν γιατρικό.

Ήθελαν την ψήφο των Remainers,

αλλά έκλειναν το μάτι και στους Brexiteers. Τελικά έχασαν ακόμη και τους πιστούς. Έγιναν όλοι αυτοί «little Englanders» (στενόμυαλο­ι Άγγλοι) εν μια νυκτί, για τους οποίους η ιδέα μη εκλεγμένων ευρω-γραφειοκρα­τών φαντάζει τρομακτική; Η εθνική κυριαρχία και η ταυτότητα, πάντως, ξαναγίνετα­ι για μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων σημαντική.

Η έξοδος από την Ε.Ε. είναι μοναδική και με ξεκάθαρη λύση ο Τζόνσον έφτασε στη βρύση. Πόσο νερό στ’ αυλάκι θα κυλήσει, τι είδους Brexit θα πουλήσει; Ακόμη και στην εποχή της splendid isolation του τέλους του 19ου αιώνα, η Βρετανία δεν έμεινε εκτός ευρωπαϊκής πορείας. Πόσο νερό στ’ αυλάκι θα κυλήσει και κυρίως πόση χώρα θα κρατήσει, για να μη σηματοδοτή­σουν οι κάλπες του 2019 την αρχή της λύσης; Του Ηνωμένου Βασιλείου.

[SID:13227337]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece