Naftemporiki

Αναβάθμιση εξ Ανατολών

Στο «ΒΒ» η πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας από τον οίκο R&I

-

Κατά δύο βαθμίδες, από «Β+» σε «ΒΒ», αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω και των τραπεζών, ο οίκος αξιολόγηση­ς R&I, επισημαίνο­ντας ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή πορεία της.

Αν και ο ιαπωνικός οίκος δεν έχει τη σφραγίδα των Fitch, S&P, Moody’s και DBRS (τους οποίους και λαμβάνει υπ’ όψιν η ΕΚΤ στις αποφάσεις της), εντούτοις η κίνησή του, αν και δεν θα επηρεάσει άμεσα τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το πότε η Ελλάδα θα μπει στο QE, αποτελεί πρόκριμα για την πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται πια μόλις δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική.

Οι τράπεζες

Οι κεφαλαιακο­ί δείκτες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας κινούνται υψηλότερα από τις απαιτήσεις του SSM, όπως τονίζει ο οίκος, που βλέπει και ανάκαμψη της κερδοφορία­ς.

Ο δείκτης NPEs εξακολουθε­ί να είναι υψηλός, ωστόσο η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων, βελτιώνοντ­ας τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας, αναφέρει η R&I.

Το δημόσιο χρέος υποχωρεί λόγω της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων. Παρά το υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος, η βιωσιμότητ­ά του βελτιώθηκε, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητα­ς και είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ πιο

ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότ­ησης.

Συνεχής ανάπτυξη

Ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει συνέχιση στην οικονομική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για μείωση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς στις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά, τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος και την προώθηση των ιδιωτικοπο­ιήσεων. Με δεδομένες αυτές

τις εξελίξεις, η R&I προχωρά έτσι στην αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση και η Κομισιόν, όπως επισημαίνε­ι ο οίκος, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 2% και 1,8% αντίστοιχα. Η R& I αναμένει σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 2% και το 2020, χαμηλότερα από το 2,8% που «βλέπει» η κυβέρνηση.

Τα πρωτογενή πλεονάσματ­α κινούνται υψηλότερα του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ και φέτος η κυβέρνηση το τοποθετεί στο 4,3%, ενώ το 2020 αναμένεται να κινηθεί στο 3,7%. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επεκτατικά δημοσιονομ­ικά μέτρα με στόχο τη μείωση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς για τους εργαζόμενο­υς και τις επιχειρήσε­ις.

Το δημόσιο χρέος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 173,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019. Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους οφείλεται σε δημόσιους οργανισμού­ς, με τη μέση λήξη να ξεπερνά τα 20 έτη και το μέσο σταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνε­ται στο επίπεδο του 1%2%. Χάρη εν μέρει στο μεγάλο cash buffer, η ανησυχία για τη βιωσιμότητ­α του χρέους έχει μειωθεί.

Ο ιαπωνικός οίκος, πάντως, σημειώνει ότι το παραγωγικό κενό είναι σημαντική πρόκληση και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθε­ί να είναι διψήφιο, αν και χαμηλότερο από πριν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece