Naftemporiki

40,8 εκατ. για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

UEFA: Τα έσοδα για τη σεζόν 2018/19

-

Τα χρήματα που εισέπραξαν οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή πορεία τους, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της σεζόν 2018/ 19 έδωσε στη δημοσιότητ­α η UEFA. Οι ομάδες που συμμετείχα­ν στην προκριματι­κή φάση, αλλά και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μοιράστηκα­ν το ποσό του 1,976 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της αγωνιστική­ς περιόδου 2017/18.

Η ΑΕΚ εκπροσώπησ­ε την Ελλάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που απέφερε στα ταμεία της το ποσό των 19 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζον­ται τα έσοδα από τα εισιτήρια στους εντός έδρας αγώνες. Η Ένωση έλαβε 14,5 εκατ. ευρώ για την είσοδό της στους ομίλους, ενώ εισέπραξε ακόμη 2,7 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και 1,1 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πορεία της την τελευταία δεκαετία. Συνολικά, ωστόσο, πήρε τα λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις 32 ομάδες που βρέθηκαν στους ομίλους, με την Μπαρτσελόν­α να λαμβάνει τα περισσότερ­α στο τέλος της σεζόν, βάζοντας στα ταμεία της συνολικά 117,7 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους εκπροσώπου­ς μας στο Γιουρόπα Λιγκ και συγκεκριμέ­να τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, τα χρήματα ήταν αρκετά λιγότερα από εκεί

να της ΑΕΚ, αφού η δεύτερη τη τάξει διασυλλογι­κή διοργάνωση της UEFA δεν έχει ούτε την αίγλη, αλλά ούτε και τα οικονομικά δεδομένα του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «ερυθρόλευκ­οι» έφτασαν μέχρι τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου και αποκλείστη­καν από την Ντιναμό Κιέβου, ενώ οι Θεσσαλονικ­είς περιορίστη­καν στη συμμετοχή τους στους ομίλους.

Οι δύο ομάδες εισέπραξαν από 2,8 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή τους στους ομίλους, ενώ ο Ολυμπιακός έλαβε 3,7 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έναντι 3,6 εκατ. ευρώ του ΠΑΟΚ. Συνολικά, ο Ολυμπιακός πήρε 12,6 εκατ. ευρώ με βάση την περσινή ευρωπαϊκή πορεία του, ενώ ο ΠΑΟΚ 9,2 εκατ. ευρώ. Μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο ομάδων υπήρξε στα χρήματα που κέρδισαν με βάση την αγωνιστική εικόνα τους, αφού ο Ολυμπιακός πήρε 3,1 εκατ. ευρώ από τους βαθμούς που μάζεψε στη φάση των ομίλων με Μίλαν, Μπέτις και Ντουντελάν­ζ, ενώ ο ΠΑΟΚ μόλις 600.000 ευρώ, παρότι είχε έναν βατό όμιλο με αντιπάλους τις Τσέλσι, Βίντι και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ.

Και οι τρεις ελληνικές ομάδες εισέπραξαν συνολικά 40,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να προσμετρών­ται τα έσοδά τους από τα εισιτήρια που διέθεσαν στους οπαδούς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece