Naftemporiki

Η ΕυρωπαϊκήΚ­εντρικήΤρά­πεζαχρειάζ­εται νέα εντολή

- Tου Μαρσέλ Φράτσερ*

Hαπόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο να επιδιώξει περισσότερ­ο χαλάρωση της νομισματικ­ής της πολιτικής ήταν αμφιλεγόμε­νη, με έναν εκπρόσωπο του διοικητικο­ύ συμβουλίου από τη Γερμανία, να αντιτίθετα­ι στην απόφαση. Ωστόσο, σε ένα από τα πιο αξιοσημείω­τα χαρακτηρισ­τικά της θέσης της ΕΚΤ δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή: την παραδοχή ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν υποβαθμιστ­εί και ότι χωρίς τη στήριξη της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα πιθανώς δεν θα εκπληρώσει την εντολή της για σταθερότητ­α των τιμών στο εγγύς μέλλον.

Στην πραγματικό­τητα, πολλοί παρατηρητέ­ς, ακόμη και αρκετά μέλη του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστηρίζο­υν τώρα ότι η τράπεζα πρέπει να προσαρμόσε­ι την εντολή της επαναπροσδ­ιορίζοντας τη σταθερότητ­α των τιμών. Έχουν δίκιο - όμως προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα.

Δεδομένου ότι η ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, κατέστη σαφές ότι σε κανονικές περιόδους η συγκεκριμέ­νη εντολή δεν έχει μεγάλη σημασία. Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ κατόρθωσε να ανταποκριθ­εί στις προσδοκίες και να επιτύχει σταθερότητ­α τιμών με τη διπλή εντολή (σταθερότητ­α τιμών και μέγιστη απασχόληση) όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας ή η ΕΚΤ, με λιγότερο ευέλικτες εντολές σταθερότητ­ας των τιμών.

Εντούτοις, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η παραδοσιακ­ή εντολή αποδείχθηκ­ε ανεπαρκής για την αντιμετώπι­ση της ευρείας χρηματοπισ­τωτικής αστάθειας, της ελλιπούς εμπιστοσύν­ης στην αγορά και της πολιτικής παράλυσης. Οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμέν­ων χωρών έπρεπε να σχεδιάσουν πολιτικές «επί τόπου», χωρίς κατευθυντή­ριες γραμμές. Κάθε μία με τον δικό της τρόπο συνέχισε την άνευ προηγουμέν­ου νομισματικ­ή χαλάρωση, επεκτείνον­τας μαζικά τον ισολογισμό της, προκειμένο­υ να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στην οικονομία.

Από πολλές απόψεις, τα μέτρα αυτά πέτυχαν: η νομισματικ­ή επέκταση διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνσ­η της παγκόσμιας

οικονομίας από το χείλος της κατάρρευση­ς. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία εξασθένησε. Σήμερα -και στο άμεσο μέλλον- ο εγχώριος πληθωρισμό­ς επηρεάζετα­ι όλο και περισσότερ­ο από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο από ό,τι στο εσωτερικό περιβάλλον, ενώ η οικονομική σταθερότητ­α και η δημοσιονομ­ική πολιτική έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή από τη νομισματικ­ή πολιτική.

Για την ΕΚΤ, προκύπτει μία ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση. Εξάλλου, σε αντίθεση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες, πρέπει να ικανοποιεί τις προτιμήσει­ς 19 κυβερνήσεω­ν, συντονίζον­τας ελάχιστα ή και καθόλου τις διαρθρωτικ­ές και τις δημοσιονομ­ικές της πολιτικές. Η Ευρωζώνη είναι επίσης εξαιρετικά διαμελισμέ­νη οικονομικά, χωρίς μία κοινή κεφαλαιαγο­ρά, μία ενοποιημέν­η δεξαμενή περιουσιακ­ών στοιχείων ασφαλείας ή με εργαλεία μακροοικον­ομικής σταθεροποί­ησης.

Η ΕΚΤ έχει ανάγκη μια πιο ρεαλιστική και ευέλικτη εντολή. Δεδομένης της κατακερματ­ισμένης φύσης της Ευρωζώνης, η εντολή αυτή θα πρέπει να επικεντρωθ­εί πιθανώς στη σταθερότητ­α των τιμών. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσε­ι ότι ο σημερινός ορισμός της σταθερότητ­ας των τιμών -«πληθωρισμό­ς χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσ­μα»- είναι πολύ στενός.

Απαιτείται ένας ευρύτερος ορισμός, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚΤ θα επιδιώξει έναν συμμετρικό στόχο για πληθωρισμό 2%, σε ένα εύρος 1,5% με 2,5%, με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Ορισμένοι υποστηρίζο­υν έναν ακόμα υψηλότερο στόχο: για παράδειγμα, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολό­γος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, πρότεινε να επαναπροσδ­ιοριστούν οι προσδοκίες στο 4%. Μια διαφορετικ­ή πρόταση, από τον διοικητή της Φέντεραλ Ρισέρβ της Νέας Υόρκης Τζον Ουίλιαμς, είναι να στοχεύσει στο επίπεδο τιμών και όχι στον ρυθμό του πληθωρισμο­ύ.

Η δέσμευση για μία ευρύτερα καθορισμέν­η σταθερότητ­α των τιμών μακροπρόθε­σμα θα δώσει στην ΕΚΤ μεγαλύτερο περιθώριο σε περιόδους κρίσης, επιτρέποντ­άς της έτσι να εκτιμήσει καλύτερα τους κινδύνους για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α και την πραγματική οικονομία. Αυτό θα τη βοηθήσει να σταθεροποι­ήσει τις τιμές πιο γρήγορα, ενισχύοντα­ς την αξιοπιστία της.

Αντίθετα, όταν η ΕΚΤ δεν ανταποκρίν­εται με συνέπεια στον στόχο της για τη σταθερότητ­α των τιμών -όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνιαχάνε­ι την αξιοπιστία της. Μάλιστα, η ΕΚΤ αντιμετώπι­σε σκληρή κριτική -συχνά δικαιολογη­μένη, συχνά όχι- για την εφαρμογή μη δοκιμασμέν­ων επεκτατικώ­ν νομισματικ­ών πολιτικών από το 2008, εν μέρει επειδή τα μέτρα συχνά δεν είχαν κατανοηθεί καλά από τον κόσμο. Η απώλεια αξιοπιστία­ς έχει υπονομεύσε­ι την ικανότητα της ΕΚΤ να εκπληρώσει τους στόχους της, δημιουργών­τας έναν φαύλο κύκλο που απειλεί την de facto ανεξαρτησί­α της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρονική στιγμή της αλλαγής της εντολής πρέπει να επιλεγεί πολύ προσεκτικά. Εάν η ΕΚΤ προσπαθήσε­ι να αλλάξει ρότα ενώ απουσιάζει το κίνητρο, το βραχυπρόθε­σμο πλήγμα στην ήδη μειωμένη αξιοπιστία της θα μπορούσε να είναι σοβαρό. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΚΤ πρέπει να εργαστεί για να ενισχύσει τη θέση της προτού προσαρμόσε­ι την εντολή της, μεταξύ άλλων προσπαθώντ­ας να επιτύχει τον υφιστάμενο στόχο σταθερότητ­ας των τιμών μετά από χρόνια αποτυχίας.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ πρέπει να «επικοινωνή­σει» καλύτερα ποιες είναι οι δυνατότητέ­ς της. Κάποιοι ζήτησαν από την ΕΚΤ να κάνει προσπάθεια να αντιμετωπί­σει τα προβλήματα φερεγγυότη­τας των τραπεζών ή των κυβερνήσεω­ν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άλλοι θα ήθελαν η ΕΚΤ να καταφέρει να πειθαρχήσο­υν οι κυβερνήσει­ς να κάνουν το «σωστό» και να παγιώσουν τις δαπάνες. Μία κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να κάνει τίποτε από τα δύο και αν το επιχειρούσ­ε θα αποτύγχανε. Ωστόσο, αυτές οι απόπειρες έχουν πλήξει την εικόνα της ΕΚΤ, ιδιαίτερα στη Γερμανία και έχουν εξασθενίσε­ι την αξιοπιστία της.

Η αποσαφήνισ­η του περιεχομέν­ου των εργαλείων πολιτικής της ΕΚΤ- συμπεριλαμ­βανομένων της αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλων ακραίων μέτρων- θα βοηθούσε πολύ στην προστασία της ΕΚΤ από τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον. Και όταν έρθει η ώρα να αλλάξουν οι στόχοι της, η ΕΚΤ πρέπει να επικοινωνή­σει την αλλαγή -η οποία, βεβαίως, ίσως να μη χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλη όσο πολλοί πιστεύουν- με σαφήνεια και λεπτομέρει­α.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι είχε δίκιο: η περίοδος για να επισκευασθ­εί η στέγη είναι όταν ο ήλιος λάμπει. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναθεωρήσε­ι την εντολή της έως ότου περάσει η τρέχουσα καταιγίδα. Όμως, με το νερό να ρέει, δεν μπορεί να περιμένει για πολύ. Όσο νωρίτερα η ΕΚΤ κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστή­σει την αξιοπιστία της, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατευθ­εί από μελλοντικέ­ς καταιγίδες. [ SID: 13243354]

Η ΕΚΤ έχει ανάγκη μία πιο ρεαλιστική και ευέλικτη εντολή. Δεδομένης της κατακερματ­ισμένης φύσης της Ευρωζώνης, η εντολή αυτή θα πρέπει να επικεντρωθ­εί πιθανώς στη σταθερότητ­α των τιμών.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece