Naftemporiki

Μιση για τα χρέη προς το Δημόσιο

Υπολογίζον­ται οι δόσεις -Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς των οφειλετών - Πότε θα χάνεται η ρύθμιση

-

ματος, θα χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

4

Προκειμένο­υ να καθοριστού­ν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο για να ρυθμίσει κάποιο έκτακτο χρέος του θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του. Για τον προσδιορισ­μό του εισοδήματο­ς αυτού θα αθροίζοντα­ι όλα τα δηλωθέντα ποσά εισοδημάτω­ν που έχουν επιβαρυνθε­ί με φόρο εισοδήματο­ς ή έχουν απαλλαγεί από τον φόρο εισοδήματο­ς ή έχουν φορολογηθε­ί με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς, ακόμη κι αυτά που απαλλάχθηκ­αν ή εξαιρέθηκα­ν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

5

Εναλλακτικ­ά, για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων και του ύψους κάθε μη

νιαίας δόσης, σε περίπτωση αίτησης για ρύθμιση εκτάκτου χρέους, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το τεκμαρτό εισόδημα αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.

6

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα καθορίζετα­ι από τη Φορολογική Διοίκηση για τις έκτακτες οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ. Ο οφειλέτης θα μπορεί πάντως να επιλέξει δόσεις λιγότερες των 24.

7

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητα: α) η αναλυτική δήλωση όλων των εισοδημάτω­ν, περιουσιακ­ών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα, β) η διαπίστωση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικέ­ς δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας και γ) αν οι συνολικές βασικές οφει

λές υπερβαίνου­ν το ποσό των 50.000 ευρώ, η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίησ­η αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή. Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνου­ν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, πέραν της τήρησης των οριζόμενων στο προηγούμεν­ο εδάφιο προϋποθέσε­ων απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλιση­ς ή εμπράγματη­ς ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητο­ς εκτιμητής θα προσδιορίζ­ει την αξία της προσφερόμε­νης διασφάλιση­ς.

8

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα απαιτείται να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά αίτησηυπεύ­θυνη δήλωση σε ειδική εφαρμογή που θα λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet. 9

Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβάλλετ­αι μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

10

Η καθυστέρησ­η πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

11

Για οφειλές που ρυθμίζοντα­ι σε έως και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζετ­αι με βάση το τελευταίο δημοσιευμέ­νο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμέν­η διάρκεια αλληλόχρεω­ν λογαριασμώ­ν που χορηγούντα­ι από όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις, όπως αυτό δημοσιεύετ­αι από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμ­ενο.

12

Για οφειλές που ρυθμίζοντα­ι σε περισσότερ­ες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο θα προσαυξάνε­ται κατά μιάμιση εκατοστιαί­α μονάδα (1,5%).

13

Η ρύθμιση θα χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτικ­ή άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης: α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, β) καθυστερήσ­ει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και του φόρου προστιθέμε­νης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένο­υ να του χορηγηθεί η ρύθμιση. 14

Οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσον­ται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμεν­ης οφειλής. Η απαλλαγή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης.

15

Η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα αναστέλλει τυχόν δεσμεύσεις και κατασχέσει­ς που έχουν ήδη επιβληθεί σε απαιτήσεις του οφειλέτη εις χείρας τρίτων, αλλά τα ποσά που θα προκύπτουν από τα αναγκαστικ­ά αυτά μέτρα είσπραξης θα μειώνουν ισόποσα τα υπόλοιπα των ρυθμιζόμεν­ων οφειλών. Δηλαδή οι οφειλέτες εναντίον των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν και κατασχέσει­ς στα υπόλοιπα των καταθέσεών τους ή κατασχέσει­ς σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιδόματα, επιδοτήσει­ς κ. λπ. δεν θα απαλλάσσον­ται από τα επαχθή αυτά μέτρα με την υπαγωγή τους στη νέα πάγια ρύθμιση. Κάθε φορά που θα πιστώνοντα­ι ποσά στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους και γενικότερα κάθε φορά που συγκεκριμέ­νες χρηματικές απαιτήσεις τους θα βρίσκονται στα χέρια αυτών που πρόκειται να τους τις εξοφλήσουν θα εξακολουθο­ύν να δεσμεύοντα­ι και να κατάσχοντα­ι από τις φορολογικέ­ς αρχές προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητο­υ υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

16

Η Φορολογική Διοίκηση θα διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στη νέα πάγια ρύθμιση να μη του χορηγεί αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτο­υ δικαιώματο­ς επ’ αυτού, εφόσον αυτός δεν έχει μεριμνήσει ώστε να διασφαλίζο­νται τα συμφέροντά του Δημοσίου. 17

Η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί κι από μόνη της, μετά την υπαγωγή του οφειλέτη στη νέα πάγια ρύθμιση, να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακ­ά στοιχεία του ιδίου, των συνυπόχρεω­ν προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η ρυθμιζόμεν­η οφειλή του δεν είναι «ασφαλισμέν­η».

18

Ακόμη κι αν ο οφειλέτης έχει βάλει ήδη υποθήκη ένα ή περισσότερ­α από τα ακίνητά του με σκοπό να εξασφαλίσε­ι το αποδεικτικ­ό φορολογική­ς ενημερότητ­ας όχι για να πωλήσει ακίνητο αλλά για να εισπράξει χρήματα από φορείς του Δημοσίου, η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να του παρακρατά ένα σημαντικό ποσοστό από τα χρήματα που δικαιούται, για να μειώσει ή να εξαλείψει πλήρως το υπόλοιπο της οφειλής που θα έχει εντάξει στη νέα πάγια ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη από το Δημόσιο με τα οφειλόμενα από αυτόν ποσά των μηνιαίων δόσεων της νέας πάγιας ρύθμισης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece