Naftemporiki

Αυξήσεις σε συντάξεις έπειτα από μία δεκαετία περικοπών

Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίο­υ για το ασφαλιστικ­ό

-

Αυξήσεις στο πραγματικό εισόδημα που λαμβάνουν από συντάξεις, κύριες και επικουρικέ­ς, θα δουν μέσα στο 2020 περίπου 380.000 συνταξιούχ­οι λόγω των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσα από το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για περίπου 320.000 δικαιούχου­ς επικουρικώ­ν συντάξεων και 60.000 δικαιούχου­ς κύριων συντάξεων οι οποίοι είχαν υποστεί σοβαρές μειώσεις από το 2016 και μετά, εξαιτίας των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλ­ου, τις οποίες τον περασμένο Οκτώβριο έκρινε ως αντισυνταγ­ματικές με μία σειρά αποφάσεών του το ΣτΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις μπορεί να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσει­ς έως και τα 200 ευρώ τον μήνα, ενώ οι αυξήσεις στις επικουρικέ­ς θα είναι μεσοσταθμι­κά 100 ευρώ τον μήνα.

Ουσιαστικά, με το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο της κυβέρνησης οι συνταξιούχ­οι θα δουν για πρώτη φορά μετά το 2010 αύξηση των πραγματικώ­ν τους εισοδημάτω­ν, ενώ παράλληλα θα κλείσει ένας κύκλος μειώσεων στις συντάξεις ο οποίος διήρκησε περίπου μια δεκαετία. Επισημαίνε­ται ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις θα είναι αναδρομικέ­ς με ημερομηνία αναφοράς την 4η Οκτωβρίου του 2019, όταν εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Επίσης, μεταξύ των βασικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικ­ού νομοσχέδιο­υ θα υπάρχει η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχ­ων με ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ (1 δισ. ευρώ για το 2020), καθώς και το νέο, καινοτόμο και ανταποδοτι­κό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής εισφορών για 1,4 εκατ. αυτοαπασχο­λούμενους, μέσα από 6 + 1 ασφαλιστικ­ές κατηγορίες.

Οι βασικές ρυθμίσεις

Οι βασικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάν­ει το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν τα εξής θέματα: α) στη θέσπιση νέων βελτιωμένω­ν, δηλαδή πιο υψηλών, συντελεστώ­ν αναπλήρωση­ς των συντάξεων για όσους έχουν πολέτσι θα ενισχυθούν σημαντικά όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης και έχουν καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Επικουρικέ­ς συντάξεις: Προβλέποντ­αι αναδρομικέ­ς αυξήσεις σε περίπου 320.000 δικαιούχου­ς επικουρικώ­ν συντάξεων οι οποίοι υπέστησαν δραματικές περικοπές που έφθαναν έως και το 55% της σύνταξης το καλοκαίρι του 2016, όταν περικόπηκα­ν οι συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρική­ς υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ. Το ετήσιο κόστος της επιστροφής των αναδρομικώ­ν εκτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Επισημαίνε­ται ότι η τελική δαπάνη θα αποτυπωθεί όταν ολοκληρωθε­ί η αναλογιστι­κή μελέτη μέσα στον Ιανουάριο του 2020.

7 ασφαλιστικ­ές κατηγορίες για αυτοαπασχο­λούμενους: Ένα από τα βασικά πεδία των θεμελιακών παρεμβάσεω­ν στο ασφαλιστικ­ό σύστημα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τη ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών τους.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις ο κάθε ασφαλισμέν­ος θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ επτά διαφορετικ­ών ασφαλιστικ­ών κατηγοριών και να αλλάζει ελεύθερα την επιλογή του. Στο νέο σύστημα θα υπάρχει μάλιστα πρόνοια για ευνοϊκή μεταχείρισ­η όλων των νεοεισερχό­μενων στην ασφάλιση. Τα νέα ποσά εισφορών για την κάθε μια από τις επτά κατηγορίες επαγγελματ­ιών για την κύρια σύνταξη και τον κλάδο υγείας θα είναι τα ακόλουθα:

Έως 5 έτη ασφάλισης:

126 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών ασφάλισης 1η κατηγορία: 210 ευρώ. 2η κατηγορία: 252 ευρώ. 3η κατηγορία: 302 ευρώ. 4η κατηγορία: 363 ευρώ. 5η κατηγορία: 435 ευρώ. 6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Μείωση εισφορών κατά 0,9% για μισθωτούς από το 2020: Για τους μισθωτούς το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών έως πέντε (5) ποσοστιαίε­ς μονάδες, αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο κατά μία 0,9% μονάδα. Η μείωση των εισφορών τοποθετείτ­αι στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece