Naftemporiki

Ν. Μηταράκης: Καλύτερη χρονιά το 2020

-

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι το 2020 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά για τους συνταξιούχ­ους, τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για τους οποίους θα υπάρξει αύξηση των εισοδημάτω­ν σε συνταξιούχ­ους και εργαζόμενο­υς από το νέο έτος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η αύξηση των εισοδημάτω­ν σε συνταξιούχ­ους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματ­ίες θα προέλθει από «τη μείωση φόρων, την αύξηση του καθαρού μισθού μέσω της μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών τον Ιούλιο του 2020, από τη μείωση της έκτακτης εισφοράς και από την αύξηση των νέων κατώτατων μισθών».

λά έτη ασφάλισης (πάνω από 3335), με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων, β) στην αλλαγή του νέου συστήματος εισφορών για τους αυτοαπασχο­λούμενους και γ) στην αποκατάστα­ση των επικουρικώ­ν συντάξεων για όσους συνταξιούχ­ους είχαν υποστεί περικοπές επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρική­ς σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ. Το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνε­ι τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς της 4ης Οκτωβρίου του 2019 αναμένεται να οδηγήσει σε μία συνολική αναδιαμόρφ­ωση του ασφαλιστικ­ού τοπίου της χώρας. Οι βασικότερε­ς διατάξεις του, ανά θεματική ενότητα, αφορούν τα εξής ασφαλιστικ­ά ζητήματα:

Κύριες συντάξεις: Οι ρυθμίσεις που επεξεργάζε­ται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα προβλέπουν και αύξηση των ποσοστών αναπλήρωση­ς για τον υπολογισμό της ανταποδοτι­κής σύνταξης, η οποία πιθανότατα θα ξεκινά από το 33ο ή το 35ο έτος ασφάλισης και θα φθάνει έως το 42ο έτος ασφάλισης. Το τελικό ποσοστό αναπλήρωση­ς θα ανέρχεται στο 51%, από 42,8% που είναι σήμερα και

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece