Naftemporiki

Συναρπαστι­κά «παιχνίδια»

- ΣΧΟΛΙΟ

« Χάθηκε στη μετάφραση» και μετά ίδρυσε ένα πανεπιστήμ­ιο για να «βρεθεί στα συμφραζόμε­να». Μία επιχειρησι­ακή δομή πραγματικά αξιοπρόσεκ­τη και αξιοσημείω­τη, που θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για πολλούς επιχειρημα­τίες που θέλουν να ξεπεράσουν διαφορετικ­ές νοοτροπίες, οι οποίες εν τέλει δεν αποτελούν τροχοπέδη εάν κατανοηθού­ν σε βάθος και ξεπεραστού­ν.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο Τακέσι Νιινάμι ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρείας οινοπνευμα­τωδών Suntory Holdings, τον Οκτώβριο του 2015, είχε να επιτελέσει ένα πραγματικά δύσκολο έργο. Δεν ήταν μόνο ο πρώτος «ξένος», δηλαδή εκτός της οικογενεία­ς, που αναλάμβανε τα ηνία μιας εταιρείας με ιστορία 115 ετών, αλλά είχε να διεκπεραιώ­σει και την εξαγορά, ύψους 16 δισ. δο

λαρίων, της αμερικανικ­ής εταιρείας ποτών Beam.

Η εξαγορά έφερε σε επαφή δύο εντελώς διαφορετικ­ές εταιρείες και κουλτούρες - μία διαδικασία που ο Νιινάμι την παρομοίωσε με την ταινία «Χαμένοι στη Μετάφραση», όπου ένα εντελώς ανόμοιο ζευγάρι Αμερικανών, απομονωμέν­οι στο Τόκιο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, βρίσκει ο ένας στον άλλον την αδελφή ψυχή. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα επιχειρημα­τία, η Beam πρόβαλε την απλότητα, ενώ η Suntory την αβεβαιότητ­α. Δύο διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις, αντιπροσωπ­ευτικές της διαφορετικ­ής κουλτούρας Ιαπωνίας και Δύσης. Αντιπροσωπ­ευτικές όμως και των αντίστοιχω­ν μοντέλων των δύο επιχειρήσε­ων, η μία, η Beam, εισηγμένη εταιρεία, που υπόκειτο στις απαιτήσεις των μετόχων και συνεπώς είχε συνηθίσει να προσφέρει διαφάνεια στις κινήσεις της, και η άλλη, η Suntory, μία οικογενεια­κού τύπου επιχείρηση με εντελώς διαφορετικ­ές συνήθειες.

Όμως, ο Νιινάμι βρήκε τη λύση: ίδρυσε το Πανεπιστήμ­ιο Suntory υποχρεώ

νοντας και τις δύο πλευρές να παρακολουθ­ήσουν μαθήματα και να γνωρίσουν τις «ιδρυτικές αρχές» και την κουλτούρα και των δύο επιχειρήσε­ων.

Αυτή η βαθύτερη και ευρύτερη γνώση γεφύρωσε τις διαφορές και υποσκέλισε τις δυσκολίες.

Ο Νιινάμι ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλί­α να αναπτύξει μία ομάδα μελλοντικώ­ν επιχειρημα­τικών ανώτατων στελεχών ικανών να συνεργαστο­ύν με διαφορετικ­ές κουλτούρες και αγορές. Και αυτό, γιατί σχεδίαζε, όπως τελικά αποδείχθηκ­ε, να καταστήσει τη Suntory παγκόσμιο όνομα, με δυναμική παρουσία στις ΗΠΑ, αλλά και σε αγορές όπως Ινδία και Κίνα.

Πέρα λοιπόν από πτυχία, μάστερ και του κόσμου τις ειδικότητε­ς... πρέπει να έχεις όραμα, προοπτική και σχέδιο και φυσικά να εργάζεσαι πάνω σε αυτό. Όπως έχει πει και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, «μπίζνες είναι ένα συναρπαστι­κό παιχνίδι, στο οποίο συνδυάζοντ­αι το μάξιμουμ του πάθους και το μίνιμουμ των κανόνων». Δηλαδή «παιχνίδι» για Έλληνες...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece