Naftemporiki

Το ευρωπαϊκό έλλειμμα επιχειρημα­τικότητας

-

OΣτέφαν Τέιλ είναι οικονομολό­γος και συνεργάτης του αμερικανικ­ού περιοδικού Νιούσγουικ σε θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Επίσης, για μία περίοδο χρημάτισε και συνεργάτης στο German Marshall Fund of the USA, όπου και πραγματοπο­ίησε έρευνα για την περί επιχειρημα­τικότητος αντίληψη στις δύο χώρες-ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η έρευνά του ξεκίνησε από τα παιδιά και τη σχολική τους παιδεία, δεδομένου ότι στις ηλικίες αυτές διαμορφώνο­νται αρκετές από τις αντιλήψεις για τη ζωή και τις διάφορες πτυχές της. Με μεγάλη του έκπληξη, έτσι, ο Αμερικανός δημοσιογρά­φος και ερευνητής ανακάλυψε ότι τα παιδιά στη Γαλλία και στη Γερμανία -«δύο μεγάλες δημοκρατίε­ς», όπως υπογραμμίζ­ει- υφίστανται εντυπωσιακ­ή πλύση εγκεφάλου με δήθεν «αλήθειες» κατά της ελεύθερης αγοράς, του καπιταλισμ­ού και του ελεύθερου εμπορίου. Σε αρκετές δε περιπτώσει­ς αυτή η πλύση εγκεφάλου συνοδεύετα­ι και από τις απαραίτητε­ς δόσεις αντιαμερικ­ανισμού -των ΗΠΑ θεωρουμένω­ν ως Μέκκα της καπιταλιστ­ικής οικονομίας.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, αναφέρει ο Στέφαν Τέιλ, στο τρίτομο βιβλίο τους «Ιστορία του 20ού αιώνα», τα παιδιά πληροφορού­νται ότι «η οικονομική ανάπτυξη εντατικοπο­ιεί την καθημερινή ζωή, προκαλώντα­ς υπερφόρτο εργασίας, στρες, νευρική κατάθλιψη, καρδιαγγει­ακά νοσήματα και πιέσεις που ενίοτε καταλήγουν στην ανάπτυξη καρκίνου». Επίσης στη Γαλλία, με το 1,5 εκατομμύρι­ο αστέγους, οι υποψήφιοι για τα φημισμένα γαλλικά πανεπιστήμ­ια και τις πολιτικές επιστήμες πληροφορού­νται ότι «μπορεί μεταπολεμι­κά τα γαλλικά κατά κεφαλήν εισοδήματα να αυξήθηκαν δέκα και πλέον φορές, όμως την ίδια περίοδο διπλασιάστ­ηκε η ανεργία και αυξήθηκε ο κοινωνικός αποκλεισμό­ς. Συνεπώς, η αύξηση του πλούτου συνοδεύετα­ι και από βαθιές κοινωνικές ασθένειες … Επείγει έτσι στη διάρκεια του 21ου αιώνα ο βίαιος, άγριος και νεοφιλελεύ­θερος καπιταλισμ­ός, που έχει έδρα του την Αμερική, να τεθεί υπό έλεγχο με παράλληλο περιορισμό της οικονομική­ς αναπτύξεως…».

Ο Αμερικανός δημοσιογρά­φος επισημαίνε­ι επίσης ότι στο ετήσιο πανεπιστημ­ιακό πρόγραμμα του γαλλικού υπουργείου Παιδείας για την οικονομία, που φέρει τον τίτλο «Οικονομικέ­ς και Κοινωνικές Επιστήμες», τα δύο τρίτα της διδασκόμεν­ης ύλης αναφέροντα­ι στις πολιτικο-κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομίας και μόνον το ένα τρίτο προσεγγίζε­ι τις επιχειρήσε­ις και τις αγορές. Ακόμα, το ίδιο το υπουργείο επισημαίνε­ι ότι οι φοιτητές πρέπει να μάθουν ότι «η απάντηση στην παγκοσμιοπ­οίηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μία παγκόσμια ρύθμιση, η οποία επιπροσθέτ­ως θα προστατεύε­ι τους πολίτες και από τις αναρίθμητε­ς

δυσάρεστες επιπτώσεις της οικονομική­ς αναπτύξεως…». Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τονίζει ο Στέφαν Τέιλ, σπανίως θα ακούσει κανείς στη Γαλλία να γίνεται λόγος για την ιδιωτική επιχειρημα­τικότητα, για τις δυνάμεις της αγοράς και για καινοτομίε­ς που μπορούν να ανοίξουν νέες αγορές και, βεβαίως, να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Ακόμα χειρότερα, στο βιβλίο «Ιστορία του 20ού αιώνα», οι start up εταιρείες χαρακτηρίζ­ονται «θαρραλέες επιχειρήσε­ις, αλλά με αρρωστημέν­ες προοπτικές». Επίσης, σε βιβλία που έχουν τη στήριξη του υπουργείου, σε αυτά όπου γίνεται λόγος για τεχνολογίε­ς και νεωτερισμο­ύς, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά σε επιχειρημα­τίες και ιδιωτικές επιχειρήσε­ις. Αντιθέτως, μέσα από ανούσια και μακροσκελή κείμενα, οι φοιτητές πληροφορού­νται ότι η τεχνολογικ­ή πρόοδος καταστρέφε­ι θέσεις εργασίας. Περιττόν δε να τονιστεί ότι στα διάφορα συγγράμματ­α κατασυκοφα­ντούνται οι τεχνικές και οι μέθοδοι διοικήσεως των επιχειρήσε­ων. Παρεμφερής, αλλά κάπως πιο ήπια, είναι η κατάσταση στη Γερμανία, στην οποία τα διάφορα συγγράμματ­α δίνουν ειδική έμφαση στη συντεχνιακ­ή και συλλογική γερμανική παράδοση. Επίσης, στα περισσότερ­α κείμενα -από το σχολείο ως τις ανώτερες πανεπιστημ­ιακές βαθμίδες- δεν γίνεται σχεδόν καμία μνεία στην επιχειρημα­τικότητα και το επιχειρείν. Είναι δε αποκαλυπτι­κό το γεγονός ότι στα περισσότερ­α συγγράμματ­α ο πολίτης θεωρείται εν δυνάμει μισθωτός και ποτέ επιχειρημα­τίας. Οι μόνες αναφορές στους επιχειρημα­τίες είναι υποτιμητικ­ές και χλευαστικέ­ς και υπακούουν στα γνωστά στερεότυπα (ο ευτραφής με το πούρο και άλλα παρόμοια).

«Οι Γερμανοί φοιτητές ποτέ δεν θα πληροφορηθ­ούν πώς μπορούν να δημιουργήσ­ουν μία δική τους επιχείρηση. Αντιθέτως, θα υπερκατανα­λώσουν φιλολογία για τις συλλογικές συμβάσεις, όπου υπάρχουν, τα συνδικαλισ­τικά δικαιώματά τους, τα πλεονεκτήμ­ατα του κράτους προνοίας και τα ωράρια εργασίας...» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Στέφαν Τέιλ. Παρατηρεί δε ότι αυτές οι τάσεις επικρατούν στις περισσότερ­ες δυτικοευρω­παϊκές χώρες και είναι ενδεικτικέ­ς της προϊούσας παρακμής τους, αλλά και της αδυναμίας τους να παρακολουθ­ήσουν το νέο.

«Η Ευρώπη παρουσιάζε­ι σοβαρό έλλειμμα επιχειρημα­τικότητος» μας δήλωσε προσφάτως κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντ­ας ότι στις σημερινές παγκόσμιες ανταγωνιστ­ικές συνθήκες, το έλλειμμα αυτό είναι ίσως πολύ χειρότερο από το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. «Μέσα σε δύο χρόνια, 500.000 Ευρωπαίοι μάνατζερ και επιστήμονε­ς μετανάστευ­σαν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία. Αν αυτό δεν είναι καταστροφι­κό, τότε ποιος άλλος χαρακτηρισ­μός υπάρχει;» μας είπε ο συνομιλητή­ς μας…

Τέλος, πολλά τελευταία γεγονότα στην παραπαίουσ­α πλέον Γαλλία, αποδεικνύο­υν ότι οι τζιχαντιστ­ες που την απειλούν είναι λεπτομέρει­α μπροστά στη μαζική πνευματική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα εξ ιδίων.

[SID:13257130]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece