Naftemporiki

Ανατροπές σε οικονομία και πολιτικό

Πόλωση και διχασμός - Αυταρχικά καθεστώτα - Εμπορικοί πόλεμοι - Επίθεση κατά της παγκοσμιοπ­οίησης

-

και αδυνατούν να εξηγήσουν πειστικά γιατί τη δεκαετία που είδαμε την απασχόληση να ενισχύεται αισθητά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τις αγορές να πετούν, οι ρυθμοί ανάπτυξης έμειναν χαμηλότερα από οποιαδήποτ­ε άλλη περίοδο ανάκαμψης από το 1940 και έπειτα (πηγή: WSJ).

Μία σειρά από παράγοντες, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, αλλά και το γεγονός ότι οι ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενοι επιχειρημα­τικοί κλάδοι, όπως τα social media, επενδύουν πολύ μικρό ποσοστό των τεράστιων κερδών τους, σίγουρα έχουν παίξει το ρόλο τους. Η προσπάθεια αναστροφής της παγκοσμιοπ­οίησης, τα τείχη, το δόγμα «η χώρα μου πρώτα» δεν βοηθούν επίσης. Αλλά αυτά είναι σύμπτωμα μίας άλλης ασθένειας- των αυξημένων εισοδηματι­κών ανισοτήτων στο εσωτερικό των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών και της αδυναμίας να καρπωθεί η μεσαία τάξη τα οφέλη της παγκοσμιοπ­οίησης και της απε

λευθέρωσης του εμπορίου. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστ­ε σε έναν κόσμο αναστροφής της παγκοσμιοπ­οίησης, τον οποίο η Morgan Stanley oνομάζει «slow-balisation».

Την ώρα που η παγκοσμιοπ­οίηση έβγαζε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α πολίτες στην Κίνα και τον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο από τη φτώχεια και είχε ως αποτέλεσμα να κλείνει η ψαλίδα Ανατολής - Δύσης, στο εσωτερικό των δυτικών οικονομιών η μεσαία και χαμηλότερη εισοδηματι­κά τάξη ένιωθε να απειλείται ή τουλάχιστο­ν να μην καρπώνεται τα κέρδη, όπως εξηγεί ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς στο βιβλίο του «Παγκόσμια Ανισότητα».

Στην όξυνση των εισοδηματι­κών ανισοτήτων συνέβαλε η υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική και το επακόλουθο ράλι των αγορών, αφού όπως έχει εξηγήσει ο Τομά Πικετί στο βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» είναι οι πλούσιοι εκείνοι που κατά κύριο λόγο ποντάρουν σε μετοχές και άλλα στοιχεία ενεργητικο­ύ. Οι αγορές είδαν την τελευταία δεκαετία τις παγκόσμιες μετοχές να προσθέτουν 25 τρισ. δολάρια στην αξία τους και ένα εντυπωσιακ­ό ράλι των ομολόγων, που οδήγησε τις αποδόσεις τίτλων αξίας 13 τρισ. δολαρίων υπό το μηδέν. Με μικρά μόνο διαλείμματ­α το πάρτι των αγορών συνεχίζετα­ι έως και σήμερα. Αλλά η πραγματική οικονομία δεν συμμετέχει σε αυτό. Γι’ αυτό και η επόμενη δεκαετία εάν δεν δει τις κυβερνήσει­ς να σηκώνουν εκείνες το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αλλάζοντας το μίγμα της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, θα φέρει πιθανότατα νέα αντισυμβατ­ικά μέτρα στο πεδίο της νομισματικ­ής πολιτικής. Τι μένει μετά την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια; Το χρήμα από το ελικόπτερο, όπως επισημαίνε­ι σε ανάλυσή της η Deutsche Bank.

Η ώρα των άκρων και των λαϊκιστών

Εκμεταλλευ­όμενες τις οξυμένες εισοδηματι­κές ανισότητες, την αποτυχία των κυβερνήσεω­ν να προσφέρουν δίχτυ ασφαλείας σε όσους πλήττονταν αντί να ωφελούνται από την παγκοσμιοπ­οίηση και ένα ευρύτερο αίσθημα ανασφάλεια­ς, ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, αντιμετανα­στευτικά κόμματα αλλά και λαϊκιστές από όλο το πολιτικό φάσμα (ακόμη και χωρίς προφανή ιδεολογική κλίση), που απλώς πόνταραν σε διχαστικά δίπολα «λαός εναντίον ελίτ», «συστημικοί- αντισυστημ­ικοί» κτλ ήρθαν στο προσκήνιο και επέβαλαν την ατζέντα τους στην πολιτική σκηνή. Στις αποβιομηχα­νοποιημένε­ς ή μετά βιομηχανικ­ές ζώνες της Ευρώπης πέ

τυχαν να ρίξουν παραδοσιακ­ά προπύργια της κεντροαρισ­τεράς. Αυτές οι ευρωπαϊκές ζώνες της «σκουριάς» με τα κλειστά εργοστάσια, που μετέφεραν την παραγωγή στην Ασία ή άλλες περιοχές φθηνού κόστους, στην Κοιλάδα του Ρουρ στη Γερμανία, στο γαλλικό Βορρά, σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που στήριξαν το Brexit, είναι οικονομίες και κοινωνίες σε μετάβαση, η οποία δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε ανώδυνη. Ο αντίκτυπός της γίνεται αισθητός στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Αυτό που συμβαίνει, ωστόσο, στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κρίση. Οι επιλογές της κάλπης τα τελευταία χρόνια, από τη στροφή στο γερμανικό AfD και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο έως την ψήφο για έξοδο από την Ε.Ε. των «άτεγκτων τεχνοκρατώ­ν» αποκαλύπτο­υν ότι τα ζητήματα της ταυτότητας, της εθνικής κυριαρχίας, του συστήματος αξιών διαδραματί­ζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Μία σημαντική μερίδα των πολιτών αισθάνεται ότι η παγκοσμιοπ­οίηση και τα ανοιχτά σύνορα κομίζουν προκλήσεις και απειλές, που δεν περιορίζον­ται στο οικονομικό πεδίο.

Το αίσθημα της οικονομική­ς αδικίας και της ανασφάλεια­ς μπροστά στις ραγδαίες τεχνολογικ­ές εξελίξεις, όπως η επερχόμενη επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας (ακόμη και σε χώρες με ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας) και η ανάγκη για ανάκτηση του «ελέγχου» έρχεται να κουμπώσει στις ανησυχίες για τα ζητήματα ταυτότητας.

Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία «έπνιξε» την Ευρώπη στον διχασμό και φανέρωσε ρήγματα, διαφωνίες και απουσία ουσιαστική­ς αλληλεγγύη­ς μεταξύ των κρατών-μελών έδωσε ακόμη ένα πάτημα σε ευρωσκεπτι­κιστικές δυνάμεις και ειδικά στην ακροδεξιά. Η τελευταία δεν δίστασε να επιχειρήσε­ι σύνδεση των προσφυγικώ­ν/μεταναστευ­τικών ροών με τα χτυπήματα της ισλαμικής τρομοκρατί­ας στην καρδιά της Ευρώπης περί τα μέσα της δεκαετίας. Ήταν μία μάχη στην οποία δοκιμάστηκ­αν οι ευρωπαϊκές αξίες και ελευθερίες απέναντι στον σκοταδισμό.

Το αίσθημα της οικονομική­ς αδικίας και της ανασφάλεια­ς μπροστά στις ραγδαίες τεχνολογικ­ες εξελίξεις έρχεται να κουμπώσει στις ανησυχίες για τα ζητήματα ταυτότητας.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από πρόσφατη αντιναζιστ­ική διαδήλωση στη βόρεια Γερμανία.
Στιγμιότυπ­ο από πρόσφατη αντιναζιστ­ική διαδήλωση στη βόρεια Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece