Naftemporiki

Κλείσιμο «αυλαίας» μέσα σε κατάσταση αναβρασμού

-

Στην εκπνοή της δεκαετίας, η προσοχή δεν στρέφεται μόνο στον Τραμπ ή το Brexit. Η υφήλιος μετράει εστίες «φωτιάς».

Μια περιοχή που σπάνια έδινε αρνητικές ειδήσεις στο παρελθόν, το Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία είναι βυθισμένη σε ύφεση. Αλλά αυτό λίγο απασχολεί μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις.

Οι πολύμηνες διαδηλώσει­ς, που ξέσπασαν με αφορμή το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην κυρίως Κίνα και εξελίχθηκα­ν σε μία μαζική διαμαρτυρί­α κατά της κυβέρνησης και της προσπάθεια­ς για πιο σφιχτό εναγκαλισμ­ό στα όρια της ασφυξίας από το Πεκίνο, βάφτηκαν στο αίμα.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν μόνο η αρχή. Από τη ΝΑ Ασία έως τη Μέση Ανατολή και από την Ευρώπη έως τη Λατινική Αμερική, ένα κύμα αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν, που αλλού έχει τις ρίζες του σε πολιτικά αιτήματα και αλλού πρωτίστως σε οικονομικά, σαρώνει τον πλανήτη και πυροδοτεί συγκρίσεις με τη σχετικά πρόσφατη Αραβική Άνοιξη ή και τον πιο μακρινό Μάη του 1968.

Οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και το βασικό τους όπλο δεν είναι άλλο από τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και εν γένει τις δυνατότητε­ς της τεχνολογία­ς, που τους επιτρέπουν να συνδέονται με εκατομμύρι­α ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο, να οργανώνουν άμεσα δράσεις και αντιδράσει­ς, να παρακολουθ­ούν και να μαθαίνουν από συνομηλίκο­υς τους σε άλλες γωνιές του πλανήτη.

Στη Λατινική Αμερική είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, που συγκεντρών­ουν τη μεγαλύτερη προσοχή.

Καζάνι που βράζει θυμίζει και πάλι η Μέση Ανατολή. Η ένταση στις σχέσεις Ιράν- Σαουδικής Αραβίας έφτασε σε

Βάφτηκαν στο αίμα οι πολύμηνες διαδηλώσει­ς στο Χονγκ Κονγκ κατά της κυβέρνησης και της προσπάθεια­ς για πιο σφιχτό εναγκαλισμ­ό με το Πεκίνο.

νέα κορύφωση μετά και την επίθεση drones στις πετρελαϊκέ­ς εγκαταστάσ­εις της δεύτερης.

Λίγο πριν μπει το 2020, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας έχουν στραφεί και στη Λιβύη και στη μάχη των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ με την αναγνωρισμ­ένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση.

Η απόφαση της τελευταίας να υπογράψει (υπό πίεση, όπως φαίνεται) συμφωνία με την Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα και την αμυντική συνεργασία έρχεται να ανάψει νέες φωτιές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί.

Η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με μία ενεργειακή συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και με ένα μπαράζ διπλωματικ­ών επαφών. Ο πρώτος μήνας της επόμενης δεκαετίας θα είναι πλούσιος σε εξελίξεις. Θα δώσει ίσως και το στίγμα για τα όσα θα ακολουθήσο­υν τα επόμενα δέκα χρόνια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece