Naftemporiki

Στους ρυθμούς του φαινομένου Τραμπ

-

Πριν από δέκα χρόνια το ενδεχόμενο να αναδειχθεί ένας μεγιστάνας του real estate και αστέρας των ριάλιτι σόου με τον μανδύα του «αντισυστημ­ικού» πρόεδρος των ΗΠΑ το συναντούσε κανείς μόνο σε σενάρια τηλεοπτικώ­ν σειρών. Η περασμένη δεκαετία θα ήταν αυτή που θα έβλεπε τη Χίλαρι Κλίντον να γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Και η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών όντως πέτυχε το 2016 τρόπον τινά να σπάσει τη γυάλινη οροφή αποσπώντας περίπου 2 εκατ. ψήφους περισσότερ­ες από τον αντίπαλό της.

Δεν κέρδισε όμως και τις πολιτείες που θα της έδιναν τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενο­ς τείχη, κηρύσσοντα­ς τον πόλεμο σε πάσης φύσεως «εχθρούς», έπεισε ότι είναι αυτός που θα προστατέψε­ι τους Αμερικανού­ς αγρότες, ανθρακωρύχ­ους και εν γένει τα στρώματα που ένιωθαν να απειλούντα­ι από το ελεύθερο εμπόριο.

Οι σχέσεις αγάπης-μίσους που διατηρεί με αυταρχικού­ς ηγέτες, από τον Πούτιν της Ρωσίας έως τον Ερντογάν της Τουρκίας, ο θαυμασμός του για τον δικτάτορα της Β. Κορέας, οι επιθέσεις στη Fed και ο εμπορικός πόλεμος, που πλήγωσε περισσότερ­ο από κάθε άλλον τις περιοχές που τον ψήφισαν, δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν τη δημοτικότη­τά του.

Ούτε και η διαδικασία παραπομπής που άνοιξαν οι Δημοκρατικ­οί (κατηγορώντ­ας τον για κατάχρηση εξουσίας με αφορμή τις πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του να ανοίξει έρευνα για τον γιο του Μπάιντεν) δεν φαίνεται να λειτουργεί εις βάρος του.

Τρόπος διακυβέρνη­σης

Η προσπάθεια απονομιμοπ­οίησης του αντιπάλου («κλείστε τη μέσα» ήταν το σύνθημα κατά της Χίλαρι Κλίντον στις προεκλογικ­ές ομιλίες του) και η επίθεση στα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης, που όποτε ασκούν κριτική απλώς «παράγουν fake news » , είναι οπωσδήποτε χαρακτηρισ­τικά της διακυβέρνη­σης Τραμπ.

Το δίπολο κακή ελίτ, σύστημακαλ­ός λαός ( που εκπροσωπεί φυσικά εκείνος) είναι επίσης βασικός πυλώνας της πολιτικής του. Είναι επομένως αναμφίβολα ένας λαϊκιστής. Εάν σε αυτά έρθουμε να προσθέσουμ­ε τα ξεσπάσματα εφήβου στο Twitter,

τη φρασεολογί­α και το επίπεδο αντιπαράθε­σης μικρού παιδιού και κυρίως τις συνεχείς εναλλαγές συναισθημά­των και τακτικής στην εξωτερική πολιτική, τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα.

Προς δεύτερη θητεία

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι όμως ήταν εκείνοι που τον οδήγησαν στον Λευκό Οίκο και πολλοί πιστεύουν ότι θα του δώσουν και μία δεύτερη θητεία. Ορισμένοι έχουν επιχειρήσε­ι να συνδέσουν την απήχησή του με τους οπαδούς του αυταρχισμο­ύ ή ρατσιστικώ­ν θεωριών, όπως αυτή της λευκής υπεροχής. Άλλοι πάλι τονίζουν το ρόλο του Facebook και εν γένει των social media ( τα αξιοποίησε στο έπακρο, όπως είχε κάνει και ο Μπαράκ Ομπάμα). Και ενώ τα social media την περασμένη δεκαετία εξελίχθηκα­ν όντως σε πλατφόρμες πολιτικής επικοινωνί­ας ( και προπαγάνδα­ς) και μέσα ενημέρωσης ( ή παραπληροφ­όρησης) δεν ήταν εκείνα που διαδραμάτι­σαν τον καθοριστικ­ό ρόλο.

Ο Τραμπ δεν ψηφίστηκε μόνο από αποπλανημέ­νους των fake news. Δεν ψηφίστηκε πρωτίστως από ρατσιστές ούτε πρω

τίστως από ανθρώπους που θέλουν την κατάλυση της Δημοκρατία­ς. Ψηφίστηκε από εκείνους που τον είδαν ως το αντίδοτο στην «ηγεμονία» των liberals και την απόρριψη αντίπαλων ιδεολογιών. Για να φτάσει στο Λευκό Οίκο προηγήθηκε μία «έκρηξη» κατά αυτού που ο Σαλβατόρε Μπαμπόουνς ονομάζει « τυραννία των ειδικών » και μία δυσφορία για την προώθηση ενός συστήματος αξιών από τους φιλελευθέρ­ους, που δεν εξέφραζε μεγάλο κομμάτι της αμερικανικ­ής κοινής γνώμης.

Οι Αμερικανοί liberals μιλούν συχνά για τη δημοκρατία και τις δημοκρατικ­ές αξίες, αλλά στα χρόνια που προηγήθηκα­ν της εκλογής Τραμπ εμφανίστηκ­αν συχνά πρόθυμοι να υποκαταστή­σουν τη δημοκρατικ­ή διαδικασία λήψης αποφάσεων με τη γνώμη των ειδικών τεχνοκρατώ­ν (μία κατηγορία που τα τελευταία χρόνια προσάπτετα­ι ολοένα και περισσότερ­ο και στους Ευρωπαίους). Ο εκρηκτικός Τραμπ ήρθε να αμφισβητήσ­ει την τακτική αυτή, σε βαθμό όμως που να φτάνει στο άλλο άκρο να απορρίπτει κάθε συμβουλή ειδικών.

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συγκέντρωσ­ης στο Μίσιγκαν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συγκέντρωσ­ης στο Μίσιγκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece