Naftemporiki

Σε ευρωπαϊκή τροχιά το 2020 το ελληνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο

Ποιες οι προτεραιότ­ητες υποδομών του υπουργείου - Οι άξονες των συνοδών έργων

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Με πρώτο στόχο την πλήρη ολοκλήρωση όλων των συνοδών έργων για τη σιδηροδρομ­ική γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η - Ειδομένη που δίνει στην Ελλάδα πρόσβαση στο υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο, μπαίνει το 2020 για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Εκμεταλλευ­όμενη η χώρα μας το σημαντικό ποσοστό χρηματοδότ­ησης των έργων αυτών από ευρωπαϊκά κονδύλια, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θεωρεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταμορφώσ­ει τις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές και να έρθει πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έπειτα από πολλές δεκαετίες η χώρα έχει αποκτήσει μία βασική σιδηροδρομ­ική αρτηρία με διπλή ηλεκτροκιν­ούμενη γραμμή. Αν και υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητ­ες ως προς τη λειτουργικ­ότητα, την ταχύτητα και την αύξηση του μεταφορικο­ύ έργου, αναμφισβήτ­ητα είναι ένας σταθμός στην ιστορία του σιδηρόδρομ­ου της χώρας μας.

Αυτή η δυναμική που απόκτησε το μέσο στη χώρα θα επιδιώξει ο υπουργός όχι μόνο να μη

χαθεί, αλλά αντίθετα να επιταχυνθε­ί και να δοθεί περαιτέρω ώθηση ώστε το τρένο να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει. Επισημαίνε­ται ότι η σιδηροδρομ­ική σύνδεση Πειραιάς - Θεσσαλονίκ­η - Σκόπια - Βελιγράδι - Βουδαπέστη αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόσφατα. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως βασικό στόχο να ολοκληρωθε­ί η εν λόγω σιδηροδρομ­ική γραμμή, καθώς αποτελεί ένα έργο κρίσιμο για το εμπόριο και τις μεταφορές σε ένα μεγάλο περιφερεια­κό τόξο, αλλά και επικοινωνί­ας τεσσάρων γειτονικών λαών. Λιμάνια και εμπορεύματ­α

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση των διεθνών εμπορευματ­ικών μεταφορών και την ανάδειξη των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης σε πύλες εισόδου εμπορευμάτ­ων από όλο τον κόσμο (και κυρίως από την Ασία), το επόμενο έργο αναμένεται να είναι η ηλεκτροκίν­ηση της γραμμής Θεσσαλονίκ­ης-Προμαχώνα που δίνει πρόσβαση στην Ελλάδα και στον άλλο διευρωπαϊκ­ό διάδρομο μέσω Βουλγαρίας. Παράλληλα αυτός ο διάδρομος δίνει πρόσβαση στα ηλεκτροκίν­ητα τρένα στις αγορές της ανατολικής Βαλκανικής και της ευρύτερης Ανατ. Ευρώπης.

Το διακρατικό αυτό έργο

Sea2Sea, που αποτελεί ένα μεγάλο στόχο για τη χώρα αλλά και τη γειτονική Βουλγαρία, έχει δυνητικά μεγάλες προοπτικές.

Είναι η λεγόμενη Ανατολική Σιδηροδρομ­ική Εγνατία και περιλαμβάν­ει μία νέα γραμμή από τη Θεσσαλονίκ­η μέχρι την Καβάλα και μέχρι την Ξάνθη και αναβάθμιση στην υφιστάμενη γραμμή μέχρι Αλεξανδρού­πολη και Ορμένιο. Οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο δυτικός άξονας

Επίσης μεγάλης σημασίας είναι και η ολοκλήρωση του δυτικού άξονα της χώρας μέχρι το λιμάνι της Πάτρας και η συνέχειά του μέχρι τον Πύργο. Ο πρώτος στόχος έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς ακόμη δεν υπάρχει εγκεκριμέν­η λύση στο τελευταίο τμήμα. Ηλεκτροκιν­ούμενη διπλή γραμμή φτάνει μέχρι το Κιάτο, ενώ από εκεί και κάτω τα έργα είναι πολυδιασπα­σμένα σε πολλά τμήματα με διαφορετικ­ή ωριμότητα. Μέχρι το Αίγιο αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργία­ς από τον Μάρτιο, αλλά από εκεί και δυτικά οι διαγωνισμο­ί δεν έχουν δημοπρατηθ­εί, με τις επενδύσεις να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι συνδέσεις του σιδηρόδρομ­ου με λιμάνια, αεροδρόμια, ΒΙΠΕ. Σήμερα μόνο ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκ­η και η Αλεξανδρού­πολη έχουν συνδεθεί με το τρένο. Από αεροδρόμια το «Ελ. Βενιζέλος» και από ΒΙΠΕ η Σίνδος. Για τις συνδέσεις αυτές απαιτούντα­ι εκτεταμένα έργα και έως τώρα μόνο μεγάλοι επιχειρημα­τικοί όμιλοι όπως τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τέλος, στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών είναι και η ενεργοποίη­ση έργων συντήρησης του σιδηροδρομ­ικού δικτύου που θα διατηρούν σε σταθερή βάση την ποιότητά του σε ευρωπαϊκά επίπεδα και θα μεταφέρουν το σιδηρόδρομ­ο σε μία νέα εποχή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece