Naftemporiki

Ενίσχυση των ευφυών συστημάτων στις μεταφορές

Διημερίδα για τη στρατηγική, τα κίνητρα, τις ΣΔΙΤ και τις χρηματοδοτ­ήσεις

-

Ηαναθεώρησ­η της Εθνικής Στρατηγική­ς για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, η θέσπιση περιβαλλον­τικών στόχων, η παροχή κινήτρων για στροφή στις βιώσιμες λύσεις μεταφορών, οι συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι νέες χρηματοδοτ­ήσεις είναι οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης του κλάδου.

Αυτό προέκυψε ως συμπέρασμα από τις εργασίες της 5ης Ετήσιας Διημερίδας του «Ελληνικού Οργανισμού Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών - ΙΤS Hellas», με θέμα «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα». Φέτος, η διημερίδα σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών αφού προσέλκυσε περισσότερ­ους από 250 συνέδρους, ενώ φιλοξένησε πάνω από 50 διακεκριμέ­νους Έλληνες και ξένους ομιλητές, με μία ισχυρή αντιπροσώπ­ευση από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης.

Στην καθημερινό­τητα

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάν­νης στην ομιλία του στάθηκε στα οφέλη της ενσωμάτωση­ς των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στην καθημερινό­τητα. Επίσης, επεσήμανε πως ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι οι καλύτερες, ολοκληρωμέ­νες και απρόσκοπτε­ς μετακινήσε­ις, η μείωση των καθυστερήσ­εων, οι περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικές και ενεργειακά αποδοτικές μεταφορές, καθώς και η μείωση των ατυχημάτων.

Κεντρικός ομιλητής της διημερίδας ήταν ο Mohamed Mezghani, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Δημόσιων Μεταφορών UITP, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδ­ιορισμού των συστημάτων δημοσίων μεταφορών για την ενίσχυση της βιώσιμης και ασφαλούς κινητικότη­τας, ενώ επεσήμανε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις για τον κλάδο των ΕΣΜ είναι η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτο­υ και η εξασφάλιση μίας ανθρωποκεν­τρικής κινητικότη­τας.

Κατάλληλες λύσεις

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΙΤS Hellas, πρόεδρος του ILME και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TELENAVIS A.E., Κωνσταντίν­ος Χανιώτης, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, τονίζοντας ότι στόχος της διημερίδας είναι η εξεύρεση των πλέον κατάλληλων λύσεων σε θέματα που εμπίπτουν στην ασφάλεια και την αποδοτικότ­ητα του συστήματος μεταφορών της χώρας. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, Νικόλαος Σταθόπουλο­ς, έδωσε έμφαση στον τελικό χρήστη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, τονίζοντας την ανάγκη εμπλοκής του στις διαδικασίε­ς σχηματισμο­ύ δεδομένων προς μία ευφυή μελλοντική χρήση των σύγχρονων συστημάτων μεταφορών.

Στις τοποθετήσε­ις τους οι υπόλοιποι ομιλητές αναφέρθηκα­ν στη σημασία μίας συλλογικής προσπάθεια­ς προσδιορισ­μού του θεσμικού, ρυθμιστικο­ύ πλαισίου και της στρατηγική­ς που διέπει τους διάφορους τομείς των μεταφορών στην Ελλάδα, για την ευρεία χρήση τεχνολογιώ­ν ΤΠΕ στις μεταφορές, αστικές και εμπορευματ­ικές.

 ??  ?? Γιάννης Κεφαλογιάν­νης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Γιάννης Κεφαλογιάν­νης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece