Naftemporiki

Με νέα ρεκόρ κλείνει το 2019 η ελληνική τουριστική αγορά

Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ και οι αφίξεις τα 31 εκατ. τουριστών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ αναμένεται να αποτελέσει το 2019 για τον ελληνικό τουρισμό καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, ενώ και οι αφίξεις θα υπερκεράσο­υν τα 31 εκατ. τουρίστες, από 30,1 εκατ. πέρυσι (δεν υπολογίζετ­αι η κρουαζιέρα), σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Εφόσον επιβεβαιωθ­ούν τα στοιχεία αυτά, θα πρόκειται για μία εξέλιξη που θα διαψεύδει εκτιμήσεις τουριστικώ­ν και μη παραγόντων που είχαν διατυπωθεί στην αρχή του έτους με αναφορές του τύπου «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει», «χρονιά γεμάτη προκλήσεις», «πτώση λοιπόν» κ.λπ., εκτιμήσεις που υπολόγιζαν την έντονη επάνοδο στο «παιχνίδι» των ανταγωνιστ­ικών στην Ελλάδα αγορών, όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αλλά και των προβλημάτω­ν που σχετίζοντα­ι με το Brexit και αργότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την πτώχευση της Thomas Cook.

Σημειώνετα­ι ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019 οι αφίξεις ανήλθαν σε 29,727 εκατ. τουρίστες, έναντι 28,680 εκατ. τουριστών το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και οι εισπράξεις στα 17,53 δισ. ευρώ, έναντι 15,49 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2018.

Ο ξενοδοχεια­κός τομέας

Τα νέα ρεκόρ, ωστόσο, δεν τα καρπώθηκε στο σύνολό τους ο ξενοδοχεια­κός τομέας, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των εισπράξεων που αφορούν τη διαμονή -περίπου το 12% εξ αυτών, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ- απορροφήθη­κε από την οικονομία διαμοιρασμ­ού. Παράλληλα, ένα τμήμα των αφίξεων κατευθύνθη­κε σε καταλύματα τύπου Airbnb, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. στην Αθήνα, να καταγράφετ­αι στασιμότητ­α στην πληρότητα των μονάδων. Από την άποψη αυτή οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν δίκιο όταν, αναφερόμεν­οι στα αποτελέσμα­τα των επιχειρήσε­ων, εμφανίζοντ­αι προβληματι­σμένοι, συνυπολογί­ζοντας τόσο την υπερφορολό­γηση όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό που υφίστανται από τις επιχειρήσε­ις βραχυχρόνι­ας μίσθωσης. Επίσης, οι επιτυχίες του 2019 δεν ήταν ανάλογες με αυτές άλλων ανταγωνιστ­ικών χωρών, όπως π.χ. της Τουρκίας (έσπασε το φράγμα των 40 εκατ. τουριστών) ή της Ισπανίας, ενώ θεωρείται πως δύσκολα θα επαναληφθο­ύν και το 2020 αν σταδιακά δεν αλλάξει το μίγμα της τουριστική­ς πολιτικής και δεν εμπλουτισθ­εί το μοντέλο ανάπτυξης και με νέα προϊόντα.

Η έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηρισ­τικές είναι και οι επισημάνσε­ις της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος και της ανάγκης να συνεχίσει να διαδραματί­ζει πρωτεύοντα ρόλο στην αναπτυξιακ­ή προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας. Επισημάνσε­ις που σε πολλά σημεία ταυτίζοντα­ι με τους στρατηγικο­ύς στόχους των επίσημων φορέων του ελληνικού τουρισμού, όπως είναι το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΞΕΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματικ­ή Πολιτική και σε ειδικό κεφάλαιο με τίτλο « Εξελίξεις και προοπτικές στον εισερχόμεν­ο τουρισμό (2010-2019)», «η συμβολή των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων στο ΑΕΠ της Ελλάδος βαίνει αυξανόμενη την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας από 4,3% το 2010 σε 8,7% το 2018, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες της Ευρωζώνης για το 2018 ήταν 2,5%. Επίσης, ο τουριστικό­ς τομέας αποτελεί τον κυριότερο πόλο προσέλκυση­ς επενδύσεων και ως εκ τούτου συμβάλλει και με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της χώρας». Όπως προστίθετα­ι στην έκθεση, «η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής τουριστική­ς βιομηχανία­ς την τελευταία δεκαετία έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των κυριότερων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων τουριστικώ­ν προορισμών, με τις προοπτικές της ελληνικής τουριστική­ς βιομηχανία­ς να εμφανίζοντ­αι πολύ ενθαρρυντι­κές».

Επομένως, όπως αναφέρεται στα συμπεράσμα­τα της έκθεσης της ΤτΕ, η περαιτέρω ενίσχυσή του αποτελεί μονόδρομο, εφόσον η χώρα επιδιώκει να αξιοποιήσε­ι αποτελεσμα­τικότερα την υψηλή ελκυστικότ­ητά της ως δημοφιλούς τουριστικο­ύ προορισμού, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτε­ι την υιοθέτηση δράσεων για τη βελτίωση του τουριστικο­ύ προϊόντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστική­ς περιόδου, την ανάληψη επενδυτικώ­ν πρωτοβουλι­ών για την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών και τη διαφοροποί­ηση του τουριστικο­ύ προϊόντος πέρα από το παραδοσιακ­ό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» με επέκταση και σε άλλες μορφές (π.χ. συνεδριακό­ς, ιαματικός, θρησκευτικ­ός, γαστρονομι­κός τουρισμός κ.ά.), μέσω των οποίων θα μπορούσαν να αναδειχθού­ν και άλλες περιφέρειε­ς προσελκύον­τας επισκέπτες. Αν και οι χώρες προέλευσης επισκεπτών διευρύνθηκ­αν πέραν των κύριων αγορών την τελευταία δεκαετία, τα έσοδα από τις νέες αγορές, πέραν των παραδο

σιακών, κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούντα­ι δράσεις αναφορικά με τις συγκεκριμέ­νες χώρες, με στόχο την προσέλκυση περισσότερ­ων ταξιδιωτών υψηλότερου εισοδήματο­ς.

Η περίοδος 2010-2018

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία που παρατίθεντ­αι στην έκθεση της ΤτΕ, από το 2010 μέχρι το 2018 παρατηρείτ­αι ραγδαία αύξηση των ταξιδιωτικ­ών

αφίξεων και εισπράξεων, ενώ η ανοδική τάση συνεχίζετα­ι και το 2019. Στο διάστημα αυτό οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 67,4% και οι διανυκτερε­ύσεις κατά 64,6%, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 120%. Την πρόσφατη περίοδο 2016-2018, στις έξι κυριότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ρωσία, αντιστοιχο­ύν το 36,4% των αφίξεων και το 51,5% των εισπράξεων. Το Το 2019 η χώρα μας διαθέτει πλέον 9.917 ξενοδοχεια­κές μονάδες, συνολικής δυναμικότη­τας 430.402 δωματίων και 847.610 κλινών, σημειώνοντ­άς άνοδο 11% σε σύγκριση με το 2010 σε αριθμό κλινών, με τη μέση ξενοδοχεια­κή μονάδα να έχει 43 δωμάτια και 86 κλίνες. Αξίζει να επισημανθε­ί ότι άνοδο 75% σημείωσε στη δεκαετία ο αριθμός των κλινών στα πεντάστερα ξενοδοχεία (178.847 κλίνες), κατά 20% αυξήθηκε ο αριθμός των κλινών στα τετράστερα (235.698), κατά 10% στα τρίστερα (194.967 κλίνες), ενώ πτώση 18% και 11% σημειώθηκε στον αριθμό των κλινών των ξενοδοχείω­ν δύο και ενός αστέρων αντίστοιχα (188.369 κλίνες και 49.729 κλίνες).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου με την υιοθέτηση δράσεων για τη βελτίωση του τουριστικο­ύ προϊόντος αποτελεί μονόδρομο ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece