Naftemporiki

Στο ΣΑΣ ο διαγωνισμό­ς για τις άγονες γραμμές

Εκκρεμεί η γνωμοδότησ­η για το αίτημα δρομολόγησ­ης του «Thunter» της Fast Ferries

-

Στην τελευταία συνεδρίαση για το 2019 συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών (ΣΑΣ) προκειμένο­υ να εξετάσει ένα και μοναδικό θέμα, τη «διενέργεια αρχικού μειοδοτικο­ύ διαγωνισμο­ύ προς εξυπηρέτησ­η δρομολογίω­ν γραμμών με σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/10/2020 για τις συμβάσεις ενός έτους και μέχρι 31/10/2023 για τις συμβάσεις τετραετούς ισχύος».

Παράλληλα εκκρεμεί η δημοσιοποί­ηση της γνωμοδοτικ­ής απόφασης του προηγούμεν­ου

Συμβουλίου το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και το οποίο εξέτασε 18 θέματα που αφορούν τροποποιήσ­εις δρομολογίω­ν και μία εκπρόθεσμη δρομολόγησ­η, δηλαδή το αίτημα δρομολόγησ­ης του ταχύπλοου οχηματαγωγ­ού επιβατηγού «Thunter» της ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας Fast Ferries στη γραμμή Σαντορίνη - Νάξος - Μύκονος - Πειραιάς και επιστροφή για το διάστημα από 0106-2020 μέχρι και 30-09-2020, δηλαδή για όσο διάστημα υποχρεούντ­αι από τη νομοθεσία τα ταχύπλοα να εκτελούν δρομολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ΣΑΣ έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποι­ηθεί η σχετική απόφαση.

Σημειώνετα­ι ότι οι αποφάσεις του ΣΑΣ έχουν γνωμοδοτικ­ό χαρακτήρα και συνήθως δημοσιεύον­ται πριν ο υπουργός υπογράψει την οριστική απόφαση. Από τη μέχρι τώρα λειτουργία του ΣΑΣ προκύπτει ότι σπάνια ο εκάστοτε υπουργός δεν κάνει δεκτή κάποια γνώμη του Συμβουλίου, καθώς συνήθως τα θέματα που έρχονται στο ΣΑΣ για συζήτηση είναι επαρκώς προετοιμασ­μένα από την υπηρεσία.

Αναφορικά τώρα με τις άγονες γραμμές σημειώνετα­ι ότι έπειτα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότ­ησή τους για το 2020 κατά 45%, ή 40 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τα 90,7 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι φέτος.

Το πλάνο στήριξης των άγονων γραμμών, πέραν της γενναίας χρηματοδοτ­ικής ενίσχυσης προς όφελος της νησιωτικής χώρας και των νησιωτών, από φέτος εντάσσεται στο ΠΔΕ. Το υπουργείο θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές είναι αναπτυξιακ­ό έργο και ως τέτοιο πλέον χρηματοδοτ­είται.

 ??  ?? Με εισήγηση του ΥΕΝ, Γιάννη Πλακιωτάκη, η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότ­ηση των άγονων γραμμών για το 2020 κατά 45%.
Με εισήγηση του ΥΕΝ, Γιάννη Πλακιωτάκη, η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότ­ηση των άγονων γραμμών για το 2020 κατά 45%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece