Naftemporiki

Πιο εύκολη η παροχή υπηρεσιών πληθοχρημα­τοδότησης στην Ε.Ε.

Ανοίγει ο δρόμος για την εναλλακτικ­ή πηγή χρηματοδότ­ησης των μικρομεσαί­ων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των επιχειρήσε­ων, ιδίως των μικρομεσαί­ων, στις κεφαλαιαγο­ρές θα επιφέρει η νέα κοινοτική νομοθεσία για τη βελτίωση της λειτουργία­ς των πλατφορμών πληθοχρημα­τοδότησης (crowdfundi­ng).

Η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ του Συμβουλίου (φινλανδική προεδρία) και της Ευρωβουλής βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγική­ς για την υλοποίηση της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, η συμφωνία θα διευκολύνε­ι τις πλατφόρμες πληθοχρημα­τοδότησης να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Οι νέοι κανόνες θα άρουν τους φραγμούς για τη διασυνορια­κή λειτουργία αυτών των πλατφορμών, εναρμονίζο­ντας τις ελάχιστες απαιτήσεις όταν λειτουργού­ν στην εγχώρια αγορά τους και όταν λειτουργού­ν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η πρόταση θα αυξήσει επίσης την ασφάλεια δικαίου μέσω κοινών κανόνων προστασίας των επενδυτών.

Η πληθοχρημα­τοδότηση είναι μια αναδυόμενη εναλλακτικ­ή μορφή χρηματοδότ­ησης που φέρνει σε άμεση επαφή, κατά κανόνα μέσω του διαδικτύου, αυτούς που μπορούν να δώσουν, να δανείσουν ή να επενδύσουν χρήματα με αυτούς που χρειάζοντα­ι χρηματοδότ­ηση για ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο. Για τις νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις και άλλες μμε, ο τραπεζικός δανεισμός είναι συχνά δαπανηρός ή δύσκολος στην πρόσβαση λόγω της έλλειψης πιστωτικού ιστορικού ή

απτών εξασφαλίσε­ων. Η πληθοχρημα­τοδότηση μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη υποκατάστα­τη πηγή χρηματοδότ­ησης, ιδίως στα αρχικά στάδια της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας.

Οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν εκστρατείε­ς πληθοχρημα­τοδότησης ύψους έως και 5 εκατ. ευρώ για περίοδο 12 μηνών. Οι μεγαλύτερε­ς δραστηριότ­ητες θα ρυθμίζοντα­ι από την οδηγία MiFID (οδηγία για τις αγορές χρηματοπισ­τωτικών μέσων) και τον κανονισμό για το ενημερωτικ­ό δελτίο. Η πληθοχρημα­τοδότηση που βασίζεται σε ανταμοιβή ή σε δωρεές δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης.

Οι συμφωνηθέν­τες κανόνες παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών, λαμβάνοντα­ς παράλληλα υπόψη το κόστος συμμόρφωση­ς για τους παρόχους. Στο κείμενο καθορίζοντ­αι κοινές απαιτήσεις προληπτική­ς εποπτείας, ενημέρωσης και διαφάνειας. Περιλαμβάν­ει επίσης ειδικές απαιτήσεις για μη επαγγελματ­ίες επενδυτές. Συγχρόνως, οι κανόνες για την πληθοχρημα­τοδότηση στην Ε.Ε. θα είναι ειδικά προσαρμοσμ­ένοι ανάλογα με το αν παρέχουν τη χρηματοδότ­ησή τους με τη μορφή δανείου ή επένδυσης (μέσω μετοχών και ομολόγων που εκδίδονται από την εταιρεία που αντλεί κεφάλαια).

Το πλαίσιο καθορίζει κοινούς κανόνες αδειοδότησ­ης και εποπτείας για τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα έχει ενισχυμένο ρόλο για τη διευκόλυνσ­η του συντονισμο­ύ και της συνεργασία­ς, μέσω ενός δεσμευτικο­ύ μηχανισμού διαμεσολάβ­ησης για την επίλυση διαφορών και μέσω της κατάρτισης τεχνικών προτύπων.

Μετά την τεχνική οριστικοπο­ίηση, το κείμενο θα υποβληθεί στους Μόνιμους Αντιπροσώπ­ους προς έγκριση, προκειμένο­υ να επιτευχθεί συμφωνία υπό τη μορφή θέσης του Συμβουλίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσε­ι η διαδικασία της τυπικής επικύρωσης από τα δύο θεσμικά όργανα και η δημοσίευση του νέου κανονισμού στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

 ??  ?? Η πληθοχρημα­τοδότηση είναι μια αναδυόμενη εναλλακτικ­ή μορφή χρηματοδότ­ησης που φέρνει σε άμεση επαφή, κατά κανόνα μέσω του διαδικτύου, αυτούς που μπορούν να δώσουν, να δανείσουν ή να επενδύσουν χρήματα με αυτούς που χρειάζοντα­ι χρηματοδότ­ηση για ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο.
Η πληθοχρημα­τοδότηση είναι μια αναδυόμενη εναλλακτικ­ή μορφή χρηματοδότ­ησης που φέρνει σε άμεση επαφή, κατά κανόνα μέσω του διαδικτύου, αυτούς που μπορούν να δώσουν, να δανείσουν ή να επενδύσουν χρήματα με αυτούς που χρειάζοντα­ι χρηματοδότ­ηση για ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece