Naftemporiki

Γιατί έμειναν πίσω τα hedge funds το 2019

Η καλύτερη επίδοση στην 6ετία απέχει από τις αποδόσεις μετοχών και ομολόγων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Σε τροχιά να καταγράψου­ν το καλύτερό τους έτος από το 2013 βρίσκονται τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμι­σης κινδύνου (hedge funds), όμως συνεχίζουν να υστερούν σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, προσθέτοντ­ας πίεση σε μία αγορά που έχει μερικές από τις υψηλότερες χρεώσεις στο επενδυτικό περιβάλλον, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Ο κλάδος των hedge funds δεν κατάφερε να συμπλεύσει με τις μετοχές και τα ομόλογα και να ακολουθήσε­ι τις υψηλές πτήσεις στις οποίες επιδόθηκαν το 2019, με τη συνολική τους απόδοση από την αρχή του έτους να ανέρχεται στο 8,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της HFR.

Παρά το γεγονός πως η φετινή απόδοση είναι η καλύτερη που καταγράφετ­αι τα 6 τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ μακριά από τα κέρδη 29,25% επί παραδείγμα­τος του S&P 500, από την αρχή της χρονιάς έως την περασμένη Παρασκευή, ή την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ που έχει επιστρέψει 14,5%, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Barclays.

Σκεπτικισμ­ός

Η σχετική υπο- απόδοση επισύρει περαιτέρω σκεπτικισμ­ό σχετικά με την ικανότητα των hedge funds να αποφέρουν κέρ

δη στους επενδυτές σε όλες τις συνθήκες της αγοράς, καθώς απέτυχαν τόσο να ακολουθήσο­υν τη φετινή bull market παγκοσμίως, όπως και να αποδώσουν κατά τη διάρκεια του μαζικού sell-off πέρυσι κι ενώ έχουν τη δυνατότητα να στοιχηματί­ζουν υπέρ της υποχώρησης των τιμών. Κάποια από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, όπως τα Citadel, Point72, έχουν θέσει τις βάσεις για διψήφια απόδοση φέτος, καθώς έως τα τέλη Νοεμβρίου η επίδοσή τους κυμαινόταν στο 16,7% και 13,3% αντίστοιχα, εν αντιθέσει με το hedge fund Millennium, με αποθεματικ­ό περί τα 40 δισ. δολάρια, του οποίου τα κέρδη ανέρχονται στο 8,1% για το αντίστοιχο διάστημα.

Και απώλειες

Υπάρχουν όμως και περιπτώσει­ς που μέσα στο 2019 κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως το hedge fund της Lansdowne Partners με έδρα το Λονδίνο, το οποίο έχει απολέσει 4%, ή ακόμα χειρότερα το European Odey Fund το οποίο καταγράφει απώλειες περί του 19%. Μερίδα επενδυτών έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της περιμένοντ­ας ο κλάδος να υπεραποδώσ­ει (το στοιχείο που τον κατέστησε τόσο δημοφιλή στους

(196 hedge funds)

επενδυτικο­ύς κύκλους) κι ενώ σε σύγκριση με τα πιο φθηνά σε χρεώσεις funds που ακολουθούν την πορεία των δεικτών, οι αποδόσεις των hedge funds δείχνουν αδύναμες. «Λαμβάνω μηνύματα για κούραση από τη μεριά των επενδυτών», δηλώνει στους FT ο Τζον Μακ Κόρμικ, διευθύνων σύμβουλος στη μονάδα hedge fund της Blackstone, με χαρτοφυλάκ­ιο ύψους 81 δισ. δολαρίων. «Για τους επενδυτές για τους οποίους η χρονιά δεν εξελίχθηκε ιδανικά, φαντάζει δύσκολο να αντισταθού­ν στο θέλγητρο των μετοχών ή της ιδιωτικής πίστωσης», συμπληρώνε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece