Naftemporiki

Σε σημείο καμπής

-

Οι επενδυτές που δεν έχουν εγκαταλείψ­ει τη στρατηγική του χτισίματος long θέσεων έχουν αποσύρει κεφάλαια από την αγορά hedge funds με τον ταχύτερο ρυθμό μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση κατά τη διάρκεια των 4 τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των hedge funds να μειώνεται σταθερά μετά το υψηλότερο επίπεδο από πλευράς αριθμού που είχαν φθάσει πριν από 5 χρόνια. Τα κεφάλαια αυτά έχουν τοποθετηθε­ί σε μετοχές και μακροχρόνι­ες στρατηγικέ­ς. Όπως υπογραμμίζ­ει ο Τζον Μακ Κόρμικ της Blackstone, επί του παρόντος ο κλάδος των hedge funds βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

Από τη μία πλευρά υπάρχει ένα μέρος από πλευράς επενδυτών οι οποίοι, βλέποντας ότι η παραμονή τους στα hedge funds δεν απέδωσε, μοιραία έχουν μεταστραφε­ί στις μετοχές και τα ομόλογα για να αντισταθμί­σουν τις απώλειες που έχουν υποστεί.

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως τονίζει ο Μακ Κόρμικ, υπάρχουν οι επενδυτές εκείνοι που δικαιώθηκα­ν από τη μακροχρόνι­α παραμονή τους στις μετοχές. «Εκείνοι που κατά την τελευταία 5ετία στοιχημάτι­σαν υπέρ των μετοχών και επέλεξαν να παραμείνου­ν σε αυτές, αποκόμισαν σημαντικά κέρδη». Οπότε βλέποντας ότι οι μετοχές και τα ομόλογα υπεραπέδωσ­αν μετατοπίζο­υν κεφάλαια στην αγορά των hedge funds, στοιχηματί­ζοντας σε πτώση των τιμών. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που βρίσκονται επί ποδός πολέμου, θεωρώντας ότι η bull market των τελευταίων ετών έχει κάνει τον κύκλο της και αναπόφευκτ­α κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα έρθει η διόρθωση η οποία είναι γεγονός πως έχει καθυστερήσ­ει αρκετά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Κεν Τρόπιν, πρόεδρο και ιδρυτή του Graham Capital, ενός hedge fund με χαρτοφυλάκ­ιο ύψους 15 δισ. δολαρίων, μέσα στο 2020 θα υπάρξουν ευκαιρίες που θα ανακύψουν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, το Brexit, τον ανεπίλυτο σινο-αμερικανικ­ό εμπορικό πόλεμο και τον διορισμό του Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece