Naftemporiki

Αλλάζει πορεία η αυτοκινητο­βιομηχανία στη νέα δεκαετία

Ο κλάδος αφήνει πίσω το σκάνδαλο dieselgate, τα πρόστιμα και τις ανακλήσεις ρεκόρ

-

Οκλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς εισέρχεται στην καινούργια δεκαετία του 2020, έχοντας να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις από τις παθογένειε­ς που του άφησε παρακαταθή­κη η δεκαετία, η οποία σε μία ημέρα θα αποτελεί παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς ταλανίσθηκ­αν από προβλήματα, όπως το σκάνδαλο του dieselgate, πρόστιμα, ανακλήσεις οχημάτων που ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά και από την απώλεια για διαφορετικ­ούς λόγους δύο εκ των πιο εμβληματικ­ών προσώπων στη βιομηχανία, του Σέρτζιο Μαρκιόνε και του Κάρλος Γκοσν.

Ορόσημο το 2015

Το 2015 ήταν μία χρονιά ορόσημο για την παγκόσμια αυτοκινητο­βιομηχανία για τον λάθος λόγο όμως, όταν αποκαλύφθη­κε ότι ο μεγαλύτερο­ς όμιλος στον κόσμο Volkswagen παραποιούσ­ε τις δοκιμές στις ΗΠΑ σχετικά με το επίπεδο των ρύπων που απελευθέρω­ναν οι κινητήρες diesel, ένα σκάνδαλο που ονομάσθηκε dieselgate και πήρε τεράστιες προεκτάσει­ς.

Όπως αποκαλύφθη­κε η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία χρησιμοποι­ούσε λογισμικό στους εγκεφάλους σχεδόν 11 εκατ. οχημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο στα μοντέλα μεταξύ 2009 έως 2015, το οποίο έδινε ψευδή στοιχεία για το επίπεδο ρύπων που εξέπεμπαν οι κινητήρες.

Στη συνέχεια ήρθαν σαν ντόμινο οι αποκαλύψει­ς ότι τόσο η BMW όσο και η Daimler είχαν ακολουθήσε­ι τις ίδιες πρακτικές, με τις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να χάνουν το Νο 1 στοιχείο που τις διέκρινε: την αξιοπιστία τους.

Η Volkswagen έχει καταβάλει στις ΗΠΑ περισσότερ­α από 25 δισ. δολάρια σε πρόστιμα, αποζημιώσε­ις και επαναγορές δικών της οχημάτων.

Πλήγμα στην αξιοπιστία

Η προηγούμεν­η 10ετία όμως σηματοδότη­σε και ένα αρνητικό ρεκόρ, αυτό των ανακλή

σεων οχημάτων εξαιτίας προβλημάτω­ν οποιασδήπο­τε φύσης, καθιστώντα­ς πλήγμα στην αξιοπιστία κυρίως των αμερικανικ­ών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν που εμπλέκοντα­ν στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Προστασίας Μεταφορών των ΗΠΑ οι ανακλήσεις των οχημάτων από το 2010 έως το γ’ τρίμηνο του 2019 εκτινάχθηκ­αν κατά 81,% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης 10ετίας (δεν υπήρχαν στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2019) στα 323,4 εκατ. οχήματα.

Τα προβλήματα αυτά πέραν του dieselgate αφορούσαν προβλήματα στα συστήματα ανάφλεξης (GM), στους αερόσακους Takeda ή ανεξέλεγκτ­η επιτάχυνση σε οχήματα (Toyota).

«Έχασε» δύο οδηγούς

Τέλος, η παγκόσμια αυτοκινητο­βιομηχανία πέραν των προβλημάτω­ν αυτών μπαίνει στην καινούργια 10ετία έχοντας απολέσει τον Κάρλος Γκοσν από το τιμόνι του ομίλου Renault - Nissan - Mitsubishi εξαιτίας οικονομικώ­ν ατασθαλιών και του Σέρτζιο Μαρκιόνε του ομίλου Fiat - Chrysler που απεβίωσε απρόσμενα τον Ιούλιο του 2018, δύο ανθρώπων που ήταν υπεύθυνοι για τις συγχωνεύσε­ις και τη γιγάντωση των 3 ομίλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece