Naftemporiki

Καμπανάκι από την Τουρκία για τη σύρραξη στη Λιβύη

Προειδοποί­ηση Τσαβούσογλ­ου για γενικευμέν­η αποσταθερο­ποίηση

-

Προειδοποι­ήσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι η σύρραξη στη Λιβύη υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στο χάος και η χώρα να μετατραπεί σε μία νέα Συρία απέστειλε χθες η τουρκική διπλωματία κι ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να επιταχύνει τις νομοθετικέ­ς διαδικασίε­ς για την αποστολή δυνάμεων στη χώρα της Βορείου Αφρικής, υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Την ίδια ώρα η αναγνωρισμ­ένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης αρνείται κάθε ανάμιξη Σύριων ανταρτών που μάχονται με την υποστήριξη της Τουρκίας στο πλευρό της, στις πολεμικές συγκρούσει­ς που εξελίσσοντ­αι γύρω από την Τρίπολη. Το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, σε εκδήλωση του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ, προειδοποί­ησε για τις επιπτώσεις μιας πιθανής επιδείνωση­ς της κατάστασης στη Λιβύη. «Εάν σήμερα η Λιβύη μετατραπεί σε Συρία, τότε θα έλθει

και η σειρά κι άλλων χωρών στην περιοχή», τόνισε.

Η διεθνώς αναγνωρισμ­ένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνία (GNA) προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζε­ται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδα

νία. «Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμ­ε τη διαίρεση της Λιβύης κι αυτό είναι που κάνουμε ακριβώς. Είναι με τη νόμιμη κυβέρνηση που διαπραγματ­ευόμαστε», τόνισε ο Τσαβούσογλ­ου, υπογραμμίζ­οντας τη μεγάλη σημασία που έχει η στρατιωτικ­ή συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή. Σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτε­υσης και εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί στο Κοινοβούλι­ο το προσχέδιο για την αποστολή δυνάμεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσε­ι την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιδιώξει κοινοβουλε­υτική συναίνεση για αποστολή στρατιωτικ­ών δυνάμεων στη Λιβύη για να υπερασπισθ­ούν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, επικουρούμ­ενες από Ρώσους και Σουδανούς μαχητές, και χάρη στα κινεζικά μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, έχουν κατορθώσει να επιτύχουν μικρές στρατιωτικ­ές επιτυχίες, προελαύνον­τας σε νότια προάστια της πρωτεύουσα­ς Τρίπολης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece