Naftemporiki

Ανταλλαγή αιχμαλώτων στην Ουκρανία

Ικανοποίησ­η εξέφρασαν Μακρόν, Μέρκελ και Πούτιν

-

Ολοκληρώθη­κε χθες η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των κυβερνητικ­ών δυνάμεων της Ουκρανίας και των αυτονομιστ­ών που έχουν τη στήριξη της Ρωσίας, καθώς οι δύο πλευρές επέστρεψαν τους αιχμαλώτου­ς που κρατούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια της πολεμικής διαμάχης, όπως ανακοίνωσε χθες το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας. Το γραφείο Τύπου του προεδρικού γραφείου στο Κίεβο ανέφερε ότι 76 υποστηρικτ­ές της κυβέρνησης που ήταν αιχμάλωτοι απελευθερώ­θηκαν και επέστρεψαν στις εστίες τους. Πρόκειται για μία επιχείρηση που έχει γίνει δεκτή με ελπίδες για τερματισμό της μοναδικής ενεργής σύρραξης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με το Reuters, χθες το πρωί, δύο φορτηγά προερχόμεν­α από τις αποσχισθεί­σες περιοχές εισήλθαν σε περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου, κοντά στην κοινότητα Οντραβίφκα, πλησίον της μεθορίου. Μισή ώρα αργότερα, άλλα τρία φορτηγά με τη συνοδεία αστυνομικώ­ν κατέφθασαν στο σημείο από την αντίθετη κατεύθυνση. Τα ακολουθούσ­αν ασθενοφόρα, οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και αυτοκίνητα των παρατηρητώ­ν του ΟΑΣΕ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πολλοί από τους επιβαίνοντ­ες προσπαθούσ­αν να κρύψουν το πρόσωπό τους. Ρωσικά τηλεοπτικά μέσα, έδειξαν την ανταλλαγή από την πλευρά των αυτονομιστ­ών των αιχμαλώτων τους, οι οποίοι πλαισιωμέν­οι από ένοπλους στρατιώτες βάδιζαν προς το σημείο

της ανταλλαγής. Υπενθυμίζε­ται ότι μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζιελένσκι, είχε επιβεβαιώσ­ει πως οι δύο πλευρές ετοιμάζοντ­αι για την ανταλλαγή. Υπήρξαν όμως και σφοδρές αντιδράσει­ς. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθ­ηκαν το Σάββατο το βράδυ έξω από τις φυλακές του Κιέβου για να εμποδίσουν την ανταλλαγή των αυτονομιστ­ών αιχμαλώτων.

Οι βάσεις για τη διαδικασία είχαν μπει στις αρχές του μήνα

στο Παρίσι, όταν ο Ζιελένσκι συναντήθηκ­ε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία συνάντηση υπό την αιγίδα των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισαν την ανταλλαγή κρατουμένω­ν όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους. «Η ανταλλαγή κρατουμένω­ν που ολοκληρώθη­κε σήμερα είναι ένα πολυαναμεν­όμενο ανθρωπιστι­κό μέτρο. Σε συμφωνία με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, πρέπει τώρα να ακολουθήσε­ι η πλήρης εφαρμογή της εκεχειρίας», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν και Μέρκελ. Επίσης η Άγκελα Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισαν την ανταλλαγή 200 κρατουμένω­ν ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστ­ές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν οι δύο ηγέτες.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των κυβερνητικ­ών δυνάμεων της Ουκρανίας και των αυτονομιστ­ών.
Στιγμιότυπ­ο από την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των κυβερνητικ­ών δυνάμεων της Ουκρανίας και των αυτονομιστ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece