Naftemporiki

Κυβερνητικ­ό ποδαρικό με διπλωματικ­ές επαφές

«Παράθυρο» προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρ­κικά

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με τα ελληνοτουρ­κικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα μπαράζ επαφών μέσα στον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου δίνει βαρύτητα σε δέκα «μέτωπα» που συνδέονται με την οικονομία και την καθημερινό­τητα των πολιτών. Η μάχη για τα πλεονάσματ­α ξεκινά εκτός συνόρων και ταυτόχρονα ένα... σπριντ νομοσχεδίω­ν δίνει το κυβερνητικ­ό στίγμα εντός συνόρων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένας μαραθώνιος διπλωματικ­ών επαφών, με στόχο τη σφυρηλάτησ­η ισχυρών συμμαχιών μπροστά και στην τουρκική προκλητικό­τητα. Στις 2 Ιανουαρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υπογράψει με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδ­η τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ενώ στη συνέχεια θα υπογράψει και η Ιταλία. Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μία συνάντηση με βαρύνουσα σημασία για τα εθνικά θέματα αλλά και την οικονομία. Στις 29 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργ­ός θα έχει ένα τετ α τετ με τον Εμ. Μακρόν στο Παρίσι, τον Απρίλιο θα βρεθεί στο Πεκίνο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί την άνοιξη και με τον Βλ. Πούτιν στη Μόσχα.

Χθες, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης και για τις διερευνητι­κές επαφές και για πολιτικό διάλογο».

Ο πρωθυπουργ­ός τόνισε πως «θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσου­με η μία διαφορά που αναγνωρίζε­ι η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτι­κό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό

της υφαλοκρηπί­δας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε­ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».

Παράλληλα με τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο για τα ελληνοτουρ­κικά η κυβέρνηση με δέκα κινήσεις θέλει να δώσει ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσε­ι. Ειδικότερα:

Πλεονάσματ­α

1. Το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα τεθεί στο Eurogroup η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, ώστε να ενσωματωθε­ί στον προϋπολογι­σμό του 2021. Κυβερνητικ­ά στελέχη επισημαίνο­υν πως η ανάκτηση της αξιοπιστία­ς της χώρας, η μείωση του κόστους δανεισμού και η θετική πορεία της οικονομίας βοηθούν στην επίτευξη του στόχου. Παράλληλα δίνεται βαρύτητα στο επενδυτικό πεδίο, με στόχο να τρέξουν μέσα στη νέα

χρονιά μεγάλα επενδυτικά projects (όπως το Ελληνικό).

Νέο ασφαλιστικ­ό

2. Μέσα στον χειμώνα θα έχει ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικ­ής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς (θα υπάρχουν έξι συν μία κατηγορίες), αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωση­ς, αύξηση στις επικουρικέ­ς συντάξεις κ.ά.

Πορείες

3. Η νέα κοινοβουλε­υτική χρονιά θα ξεκινήσει με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίο­υ για τις πορείες.

Συνδικαλισ­τικός νόμος

4. Έρχεται αλλαγή του λεγόμενου «συνδικαλισ­τικού νόμου», που ψηφίστηκε το 1982. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει διάλογος με τα κόμματα.

Δημόσια υγεία

5. Νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή για τη δημόσια υγεία. Μεταξύ άλλων θα προβλέπετα­ι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πιλοτικές εφαρμογές σε 3 νοσοκομεία.

Αλλαγές στα ΑΕΙ

6. Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων θα υπάρχει σύνδεση της αξιολόγηση­ς με τη χρηματοδότ­ηση.

Ακίνητα

7. Διπλή θα είναι η παρέμβαση

όσον αφορά τα ακίνητα. «Πρεμιέρα» θα κάνουν οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες ακινήτων, ενώ θα ακολουθήσε­ι νέος γύρος μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμι­κά.

Εισφορά αλληλεγγύη­ς

8. Παρεμβάσει­ς θα γίνουν και στο φορολογικό «μέτωπο» και η αρχή θα γίνει από τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

«Πράσινη» ανάπτυξη

9. Ψηλά στην κυβερνητικ­ή ατζέντα είναι τα ζητήματα της «πράσινης ανάπτυξης». Στις αρχές του καλοκαιριο­ύ θα πραγματοπο­ιηθεί στην Αθήνα Διεθνής Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της περιβαλλον­τικής αλλαγής στην πολιτιστικ­ή κληρονομιά. Στόχος είναι να κλείσουν όλες οι ρυπογόνες και κοστοβόρες λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 και οι περισσότερ­ες θα κλείσουν μέχρι το 2023.

Προσφυγικό

10. Μία από τις βασικότερε­ς προκλήσεις της κυβέρνησης είναι και το μεταναστευ­τικό/προσφυγικό. Τη νέα χρονιά θα διαπιστωθε­ί και η αποτελεσμα­τικότητα μιας σειράς μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθε­ί και υλοποιούντ­αι σταδιακά ( από αλλαγές στο σύστημα χορήγησης ασύλου ως κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρα και αυστηρότερ­η φύλαξη των συνόρων).

Η κυβέρνηση - παράλληλα με τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο για τα ελληνοτουρ­κικάθέλει να δώσει ένα σαφές στίγμα με δέκα κινήσεις στην εσωτερική πολιτική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece