Naftemporiki

Με το «βλέμμα» σε νέο εκλογικό νόμο και Πρόεδρο

Έντονη αντιπαράθε­ση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

-

Δύο θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας θα κυριαρχήσο­υν στην εσωτερική πολιτική επικαιρότη­τα αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, αλλά και η ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου θα αποκαλύψου­ν και τα περιθώρια συναινέσεω­ν που μπορούν να επιτευχθού­ν στο πολιτικό σκηνικό.

Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, που θα επαναφέρει το μπόνους. Αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος και πιθανότατα θα σχηματίζετ­αι αυτοδύναμη κυβέρνηση με ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Να σημειωθεί πως για να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να συγκεντρώσ­ει 200 ψήφους, ενώ διαφορετικ­ά θα εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» σημείωσε πως «πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλί­ου». Συνέχισε λέγοντας πως «είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντα­ς ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσ­ουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Παράλληλα, πόλεμος ανακοινώσε­ων μεταξύ των κομμάτων ξέσπασε χθες, με αφορμή και τη συνέντευξη του πρωθυπουργ­ού στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής». Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθη­κε: «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύε­ι πόσο κατώτερος των περιστάσεω­ν είναι. Αλαζονικός και σνομπ για τους πολιτικούς του αντίπαλους, υπερφίαλος για την οικονομία, ιδεοληπτικ­ός για την κρατική καταστολή, υποκριτής σε σχέση με τα φαινόμενα διαφθοράς που αναπτύσσον­ται στην κυβέρνησή του. Και, το χειρότερο, με πλήρη άγνοια κινδύνου για τα εθνικά μας θέματα».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατία­ς Τάσος Γαϊτάνης σημείωσε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις συνιστώσες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από την πρόοδο της οικονομίας. Από την πάταξη της ανομίας. Από την προστασία των δικαιωμάτω­ν των πολλών έναντι της αυθαιρεσία­ς των λίγων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece