Naftemporiki

Στην κορυφή των επιδόσεων

Με ετήσια άνοδο 50,09% ο γενικός δείκτης στην εκπνοή του 2019

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Ηετήσια άνοδος 50,09% που καταγράφει το Χρηματιστή­ριο της Αθήνας, ακριβώς δύο συνεδριάσε­ις πριν εκπνεύσει το 2019, είναι η μεγαλύτερη ετήσια απόδοση που σημειώνει το Χρηματιστή­ριο τις δύο τελευταίες δεκαετίες και ειδικά από το 2002 που εισήλθε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζο­υμε ότι το 2018 το Χρηματιστή­ριο είχε ετήσια απόδοση -25,08% και το 2017 είχε καταγράψει ετήσια κέρδη 24,66%.

Ο γενικός δείκτης θα ξεκινήσει τη σημερινή προτελευτα­ία συνεδρίαση της χρονιάς από τις 920,54 μονάδες, που αφορά επίπεδα που είχε να συναντήσει τελευταία φορά το Χρηματιστή­ριο Αθηνών από

τις 25 Φεβρουαρίο­υ 2015 (υψηλό 58 μηνών). Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς αναρριχήθη­κε στα 61,995 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια του 2019 η κεφαλαιοπο­ίηση του Χρημα

τιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε κατά 16,733 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ «η διαμόρφωση της υψηλότερης επίδοσης του έτους για τον Γ.Δ.,

στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τη συμμετοχή του μεγαλύτερο­υ μέρους των μετοχών, αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία, ενώ την ίδια ώρα οι δείκτες στη Wall Street συνεχίζουν τα δικά τους ρεκόρ. Επομένως ήταν πιθανή η περαιτέρω ανοδική κίνηση του δείκτη στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος».

Από την πλευρά της η Λέων Δεπόλας χρηματιστη­ριακή σημειώνει: « Το κλείσιμο του έτους φαίνεται ότι θα είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2015, ανεβάζοντα­ς τον πήχη για την αρχή της επόμενης χρονιάς, ενώ θετικό σημάδι θα είναι η αύξηση του τζίρου. Παρόμοια είναι και η εικόνα στο εξωτερικό, αλλά με εορταστική συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα».

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΚΤΩΝ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece