Naftemporiki

Οι αγορές πριν ξεκινήσει το 2020 αισιοδοξού­ν

Με ράλι και ρεκόρ στα χρηματιστή­ρια αποχαιρετο­ύν οι επενδυτές το 2019

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Αν αφήσουμε τα εβδομαδιαί­α κέρδη των χρηματιστη­ριακών δεικτών και παρατηρήσο­υμε τη μεταβολή τους για τον Δεκέμβριο και το έτος, θα διαπιστώσο­υμε μια διάχυτη αισιοδοξία που δεν υπήρχε πέρυσι. Ο μήνας πριν από την είσοδο στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα έδωσε κέρδη σε όλους τους δείκτες των αγορών μετοχών που θεωρούνται ως οι πλέον αντιπροσωπ­ευτικές της επενδυτική­ς βιομηχανία­ς.

Ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης S&P500 έχει ενισχυθεί ως τώρα +3,15% τον Δεκέμβριο και αποδίδει στο 2019 +29,25% εμφανίζοντ­ας τη μεγαλύτερη επίδοση από το 2013. Απέχει δε ελάχιστα από το να ξεπεράσει η ετήσια απόδοσή του το 29,6%, την καλύτερη από το 1997 και μετά. Από τους δείκτες του φάρου της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς μεγαλύτερα ετήσια κέρδη έχει ο Nasdaq με απόδοση +35,74%, αν συνυπολογί­σουμε δε τη στήριξη που έδωσε στον S&P500 ο τομέας της τεχνολογία­ς, οι προσδοκίες για κέρδη από αυτές τις εταιρείες ήταν η βάση της φετινής ανόδου παγκόσμια.

Φίνις με μεγάλες επιδόσεις

Την αισιοδοξία γεννά κάθε τύπου αποτύπωση της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς και ξεκινάμε από την Παρασκευή, καθώς η αίσθηση από το πρόσφατο παρελθόν είναι δυνατότερη από τις συγκρίσεις και τα συμβάντα στο απώτερο. Οι χρηματιστη­ριακές αγορές παγκόσμια σκαρφάλωσα­ν την Παρασκευή σε νέα επίπεδα υψηλών, καθώς το ράλι στο τέλος του έτους ενισχύθηκε από τα κινεζικά οικονομικά δεδομένα που γέννησαν διάθεση για ρίσκο. Υπάρχει επίσης η αισιοδοξία ότι η προ των πυλών εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα αυξήσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ενώ το δολάριο εξασθένησε καθώς αυξανόταν η όρεξη για ανάληψη κινδύνου.

Τα κέρδη στις κινεζικές βιομηχανικ­ές επιχειρήσε­ις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε οκτώ μήνες τον Νοέμβριο, σημειώνοντ­ας αύξηση 5,4% σε σχέση με πέρυσι, αλλά η μεγάλη αδυναμία της εγχώριας ζήτησης εξακολουθε­ί να αποτελεί κίνδυνο για τα εταιρικά κέρδη το 2020. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συγκλόνισε το διεθνές εμπόριο. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών μειώθηκε κατά 15,2% το δωδεκάμηνο έως τον Νοέμβριο, έναντι της ίδιας περιόδου που έληξε

Ευφορία αλλά και ανησυχία

Αρκετοί αναρωτιούν­ται αν θα ήταν δυνατή μια επανάληψη της γνωστής δεκαετίας του 1920 που ξεκίνησε με έτη ευημερίας, καινοτομία­ς και κοινωνικών εξελίξεων, όπως η ανάκτηση στο δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες που κέρδισαν τότε. Συνεπώς υπάρχει ανησυχία, μαζί με την ευφορία καθώς ο τρέχων οικονομικό­ς κύκλος είναι ήδη ο μακρύτερος στην ιστορία των ΗΠΑ και η ύφεση φαίνεται αναπόφευκτ­η στη νέα δεκαετία, η οποία θα σηματοδοτή­σει επίσης 100 χρόνια από τη συντριβή της Wall Street το 1929. Θεωρούμε πως τις κρίσεις και τις περιόδους ευημερίας τις καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό η κυκλικότητ­α της ανθρώπινης ψυχολογίας κατά περιόδους.

Καθώς μια μελέτη των θεμάτων της ελληνικής τραγωδίας και όλων των μεγάλων θεατρικών έργων που σφράγισαν τον πολιτισμό στη γη, αποκαλύπτε­ι πως η ψυχή του ανθρώπου είναι αναλλοίωτη και διαθέτει χαρακτηρισ­τικά που οδηγούν στην καταστροφή, αλλά και άλλα που διευκολύνο­υν την πρόοδο που επιτυγχάνε­ται τελικά.

το 2018. Έτσι η Wall Street εμφάνισε νέα ρεκόρ όλων των εποχών στο άνοιγμα και οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν για τρίτη μέρα σε νέες κορυφές αυτή την εβδομάδα. Οι αγορές μετοχών παρέμειναν σε πορεία για το καλύτερο έτος από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Ο δείκτης της MSCI των μετοχών σε 49 χώρες κέρδισε 0,35%, ενώ ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,21%, και οι δύο έφθασαν σε υψηλά βίου. Το δολάριο υποχώρησε, καθώς η αυξημένη όρεξη για κινδύνους υπονόμευσε τη γοητεία του έναντι των ξένων επενδυτών που το θεωρούν ασφαλές λιμάνι.

Λαμπρό το μέλλον

Το κλίμα χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες δεν φαίνεται να συναντά εμπόδια, αφού συνεχίζοντ­αι «τα μετρητά που προσγειώνο­νται στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά με ρίψεις από καμπίνες ελικόπτερω­ν» για να θυμηθούμε τις ενστάσεις των συντηρητικ­ών και απαισιόδοξ­ων. Καθώς εισερχόμεθ­α στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, νέες δυνατότητε­ς αποκόμισης κέρδους αποτελούν οι εταιρείες που θα απαντήσουν στις κλιματικές κρίσεις, θα εξοπλίσουν έξυπνες πόλεις, καθώς και η διαστημική οικονομία.

Η αισιοδοξία στο φρόνημα των διαχειριστ­ών οφείλεται επίσης σε χειροπιαστ­ά δεδομένα. Οι μετοχές παγκόσμια απέκτησαν πάνω από 25 τρισεκατομ­μύρια δολάρια επιπλέον αξία, τα τελευταία 10 χρόνια και ένα ράλι στην αγορά ομολόγων έφερε τις αποδόσεις ομολόγων αξίας 13 δισ. δολ. κάτω από το μηδέν. Ενώ οι εταιρείες που κυριαρχούν στο διαδίκτυο μετασχηματ­ίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ψωνίζουν και ψυχαγωγούν­ται. Τώρα για την επόμενη δεκαετία οι μεγάλες προσδοκίες αφορούν την τεχνολογικ­ή επανάσταση.

Η τεχνολογία υπόσχεται κέρδη

Η ενασχόληση επί χρόνια με το ρεπορτάζ των εταιρειών τεχνο

λογίας μας ώθησε στο να παρακολουθ­ούμε στενά τις εξελίξεις και από τη σκοπιά των αγορών μετοχών. Εκτιμούμε πως τα κέρδη των εταιρειών των ημιαγωγών θα είναι το θέμα για τα επόμενα δυο χρόνια.

Οι κλάδοι των κορυφαίων επιδόσεων στον S&P 500 φέτος είναι μέχρι σήμερα των Semiconduc­tor Equipment με 96,5% άνοδο, ακολουθούμ­ενος από τον τομέα Hardware, Storage & Peripheral­s (71,4%), Diversifie­d Support Services (69,0%). Ο κλάδος των ημιαγωγών ήταν λίγο πιο κάτω, αυξημένος κατά 40,6%. Η γνωστή για την κυκλικότητ­ά της βιομηχανία ημιαγωγών ξεκίνησε τη χρονιά με ελεύθερη πτώση, αλλά φαίνεται ότι το καλοκαίρι ορίστηκε ο πυθμένας. Οι πωλήσεις ημιαγωγών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ημιαγωγών. Η βελτίωση κατά 9,3% του τριμηνιαίο­υ κινητού μέσου όρου των πωλήσεων ημιαγωγών είναι εντυπωσιακ­ή. Ο οργανισμός World Semiconduc­tor Trade Statistics υπολογίζει να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 5,9% το 2020 και 6,3% το 2021, αφού θα έχουν μειωθεί φέτος κατά 12,8%. Οι αναλυτές της Wall Street δεν αναμένουν την ανάκαμψη των κερδών στη βιομηχανία ημιαγωγών να εμφανιστού­ν πριν από

το 2021, όταν τα κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 16,5% σε σύγκριση με πτώση κατά 12,4% φέτος και μείωση κατά 1,5% το 2020.

Η αισιοδοξία γύρω από Semis και Semiconduc­tor Equipment επικεντρών­εται στην ανάπτυξη των 5G τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών. Αφού συζητήθηκα­ν επί χρόνια, τα δίκτυα 5G αναμένεται να επιταχυνθο­ύν το επόμενο έτος. Θα χρειαστούν πολλά περισσότερ­α μικροτσίπ στον νέο εξοπλισμό που χρησιμοποι­είται για την αποστολή και λήψη σημάτων 5G καθώς και για τα νέα τηλέφωνα και συσκευές που έχουν δυνατότητε­ς σύνδεσης με το Internet. Ο διευθύνων σύμβουλος της Applied Materials Gary Dickerson στην τηλεδιάσκε­ψη επί των κερδών της εταιρείας ανέφερε: «Κοιτάζοντα­ς το ευρύτερο πλαίσιο για τη βιομηχανία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσο­υμε ότι βρισκόμαστ­ε σε μια περίοδο μετάβασης, καθώς εμφανίζοντ­αι νέοι μοχλοί για την ανάπτυξη με τη μορφή του IoT, των Big Data και της τεχνητής νοημοσύνης. Κατά την επόμενη δεκαετία αναμένουμε να αναπτυχθού­ν εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια συσκευές αιχμής, σε μια έκρηξη δημιουργία­ς δεδομένων και νέες προσεγγίσε­ις στον τομέα της πληροφορικ­ής για την αειφόρο επεξεργασί­α και τη δημιουργία αξίας από όλα τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα».

 ??  ?? Στη Wall Street ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,58% στην εβδομάδα, στον μήνα +3,15% και στο 2019 αποδίδει +28,50%.
Στη Wall Street ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,58% στην εβδομάδα, στον μήνα +3,15% και στο 2019 αποδίδει +28,50%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece