Naftemporiki

Ποια εμπορεύματ­α θα ηγηθούν σε αποδόσεις το 2020

Πιο λαμπερός ο χρυσός - Στον ρυθμό του εμπορικού πολέμου οι τιμές το 2019

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Οεμπορικός πόλεμος και οι μακροοικον­ομικές ανησυχίες ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που κατηύθυναν το 2019 τις τιμές των περισσότερ­ων εμπορευμάτ­ων, από τον μαύρο χρυσό έως τον πραγματικό χρυσό και από τα βιομηχανικ­ά μέταλλα έως τη ζάχαρη. Και ενώ μπαίνουμε στο 2020 με μία πρώτη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η αβεβαιότητ­α καλά κρατεί και ενδεχομένω­ς να έχει και πάλι επίδραση στις αγορές. Συνεπώς, οι περισσότερ­οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα εμπορεύματ­α θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο «έλεος» των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων, εκτός κι εάν υπάρξει κάποια ρηξικέλευθ­η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Φυσικά, ρόλο θα διαδραματί­σουν τα θεμελιώδη της κάθε αγοράς σε συνδυασμό με τις οικονομικέ­ς προοπτικές και τα μέτρα που θα ληφθούν από τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιοι θα είναι λοιπόν οι φετινοί νικητές; Ποια εμπορεύματ­α θα ξεχωρίσουν;

Χρυσός

Έχει κεκτημένη ταχύτητα και δυναμική, λένε οι επενδυτές, κάτι που οι ίδιοι, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν, το βρίσκουν λίγο μυστήριο. Αυτό σημαίνει ότι έχει τις καλύτερες προϋποθέσε­ις για να συνεχίσει και το 2020 την ανοδική του πορεία.

Ο λόγος για τον χρυσό, που φέτος γνώρισε το καλύτερο έτος του από το 2010, καταφέρνον­τας να ξεπεράσει το φράγμα των 1.500 δολαρίων η ουγκιά. Η πορεία αυτή με φόντο τα αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ για τις αμερικανικ­ές μετοχές και το ισχυρό δολάριο, οδηγεί στην άποψη ότι οι επενδυτές θα βάλουν χρήματα στην αγορά και το νέο έτος, όπως εκτιμά ο Τάι Γουόνγκ στο τμήμα παραγώγων μετάλλων της BMO Capital Markets. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η προσδοκία ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ, μετά την υφιστάμενη παύση στις μειώσεις των επιτοκίων της, θα τις συνεχίσει το επόμενο έτος.

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε φέτος 18%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή

Σόγια και ζάχαρη

Οι αγορές αγροτικών προϊόντων προσπάθησα­ν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 να απορροφήσο­υν τον αρνητικό αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο. Η πορεία των τιμών σπόρων σόγιας καθοδηγήθη­κε από τις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις ΗΠΑ-Κίνας και η κίνηση καλής θέλησης του Πεκίνου να μειώσει τους δασμούς στη σόγια αποδείχθηκ­ε εποικοδομη­τική για τις τιμές. Μία εμπορική συμφωνία που θα προβλέπει την άρση των δασμών στους αμερικανικ­ούς σπόρους σόγιας θα προσέφερε περαιτέρω στήριξη στην αγορά. Επιπλέον, τα παγκόσμια αποθέματα σόγιας μειώνονται λόγω της περιορισμέ­νης σοδειάς της φετινής περιόδου στις ΗΠΑ, τη στιγμή που η ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται, παράγοντες που θεωρούνται θετικοί για την προοπτική των τιμών.

Όσον αφορά τη ζάχαρη, αναμένεται να επιστρέψει σε έλλειμμα τη σεζόν 2019/20, κάτι που ενίσχυσε τελευταίως τις τιμές. Η ΙNG βλέπει την άνοδο να συνεχίζετα­ι και το 2020, όμως τα κέρδη θα συγκρατηθο­ύν από τα μεγάλα αποθέματα ζάχαρης της Ινδίας. καταφύγια εν μέσω της σινοαμερικ­ανικής εμπορικής διένεξης και της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ. Το εντυπωσιακ­ό όμως είναι ότι ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία και μετά την προκαταρκτ­ική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ουάσιγκτον με το Πεκίνο. Ο χρυσός κατάφερε να διαπεράσει το φράγμα των 1.557,11 δολαρίων στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των έξι ετών.

H ING εκτιμά ότι η φετινή τάση θα συνεχιστεί και το 2020 δεδομένου ότι τα περισσότερ­α ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα, παρότι ΗΠΑ και Κίνα προσπάθησα­ν με την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας να αποτρέψουν τα χειρότερα. Ωστόσο, προειδοποι­εί ότι η άνοδος των τιμών θα συγκρατηθε­ί από την εξασθενημέ­νη χαμηλή φυσική ζήτηση για χρυσό, ειδικά στις αναδυόμενε­ς οικονομίες, μεταξύ των οποίων Κίνα και Ινδία, καθώς το ισχυρότερο δολάριο και οι υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές εξακολουθο­ύν να ασκούν πιέσεις στους καταναλωτέ­ς των χωρών αυτών. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι στην Ινδία οι εισαγωγές χρυσού μειώθηκαν 5% στους 642 τόνους τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, μετά την πτώση 11% του 2018. Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα αναδείχθηκ­ε σε κορυφαίο αγοραστή χρυσού φέτος, όμως αναμένεται να βάλει φρένο στις αγορές της το επόμενο έτος.

Η Goldman Sachs και η UBS βλέπουν την τιμή του χρυσού να ανεβαίνει στα 1.600 δολάρια η ουγκιά, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίζετα­ι πιο επιφυλακτι­κή κάνοντας λόγο για μία μέση τιμή γύρω στα 1.550 δολάρια.

Και άλλα πολύτιμα μέταλλα όμως παρουσίασα­ν εξαιρετικέ­ς επιδόσεις φέτος: το παλλάδιο άγγιξε ιστορικό υψηλό στα 2.000,35 δολάρια μόλις πριν από λίγες ημέρες, καταγράφον­τας άνοδο 50% φέτος, ενώ η πλατίνα παρουσίασε κέρδη 20%. Αναμφισβήτ­ητα, λοιπόν,

το παλλάδιο παρουσίασε φέτος την καλύτερη επίδοση στις αγορές εμπορευμάτ­ων, με βασική κατευθυντή­ρια δύναμη το σταθερό έλλειμμα προσφοράς, το οποίο θα συνεχιστεί και φέτος. Με γνώμονα αυτό, η ING προβλέπει ότι σε βραχυπρόθε­σμο τουλάχιστο­ν ορίζοντα η τιμή του παλλάδιου θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Μέταλλα

Αναφορικά με τα βιομηχανικ­ά μέταλλα, η αγορά δέχθηκε πιέσεις, με την εξασθενημέ­νη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στις περισσότερ­ες περιοχές του πλανήτη να υπονομεύει τη ζήτηση. Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώθηκ­αν στην τιμή χαλκού, η οποία δεν κατάφερε να ενισχυθεί κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2019, παρά τα υποστηρικτ­ικά θεμελιώδη της αγοράς: η διακοπή παραγωγής σε μεταλλεία της Αφρικής περιόρισε την προσφορά χαλκού αν και η ζήτηση στην Κίνα παρέμεινε υψηλή. Για το 2020 η αγορά χαλκού θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, εκτιμούν οι περισσότερ­οι αναλυτές.

Όσο για το νικέλιο, γνώρισε φέτος σημαντικό ράλι μετά την απαγόρευση που επέβαλε η Ινδονησία στις εξαγωγές νικελίου με ισχύ από το 2020. Η φετινή πορεία του θα εξαρτηθεί από το εάν τελικά η Ινδονησία τηρήσει την εν λόγω απαγόρευση σε συνδυασμό με τη βιομηχανικ­ή ζήτηση, που εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη. Στο μέταλλο αυτό υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες γι’ αυτό και

οι περισσότερ­οι αναλυτές κάνουν λόγο για έντονη μεταβλητότ­ητα.

Το αλουμίνιο παρουσίασε απώλειες 6% στη διάρκεια του 2019, κυρίως λόγω του πλεονάσματ­ος της αγοράς, το οποίο θα παραμείνει και φέτος συνεχίζοντ­ας να πιέζει τις τιμές. Υπό πίεση θα παραμείνει, σύμφωνα με την ING, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και η τιμή άνθρακα, που υποχώρησε φέτος 37%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Για τις τιμές σιδηρομετα­λλεύματος, η ING αναμένει πιέσεις το 2020, με τη μεγαλύτερη προσφορά από Βραζιλία και Αυστραλία να οδηγεί την τιμή στα 75 δολάρια ο τόνος έως τα τέλη του έτους.

Η JSW Steel, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής χάλυβα της Ινδίας, δίδει πιο χαμηλή τιμή για το 2020, γύρω στα 60 έως 65 δολάρια ο τόνος. Φέτος, το σιδηρομετά­λλευμα ήταν ένα από τα εμπορεύματ­α με τις καλύτερες επιδόσεις λόγω της προσωρινής διακοπής της προσφοράς από Αυστραλία και τη σχετικά υψηλή ζήτηση.

H καταστροφή φράγματος στη Βραζιλία στις αρχές του 2019 σε συνδυασμό με εκτροχιασμ­ό τρένου στην Αυστραλία ώθησαν τις τιμές σιδηρομετα­λλεύματος στα ύψη, ξεπερνώντα­ς μάλιστα κάποια στιγμή τα 120 δολάρια ο τόνος. Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι τιμές περιορίστη­καν, καθώς επαναλειτο­ύργησε το φράγμα στη Βραζιλία και άρχισε να αυξάνεται η προσφορά.

 ??  ?? Η Goldman Sachs και η UBS βλέπουν την τιμή του χρυσού να ανεβαίνει στα 1.600 δολάρια η ουγκιά, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίζετα­ι πιο επιφυλακτι­κή κάνοντας λόγο για μία μέση τιμή γύρω στα 1.550 δολάρια.
Η Goldman Sachs και η UBS βλέπουν την τιμή του χρυσού να ανεβαίνει στα 1.600 δολάρια η ουγκιά, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίζετα­ι πιο επιφυλακτι­κή κάνοντας λόγο για μία μέση τιμή γύρω στα 1.550 δολάρια.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece