Naftemporiki

«Να αγωνιστούμ­ε, ακόμα και αν φαίνεται ότι θα χάσουμε»

Τι είχε δηλώσει στη «Ν» ο Θάνος Μικρούτσικ­ος - Σήμερα η πολιτική κηδεία του

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Οσπουδαίος μουσικοσυν­θέτης Θάνος Μικρούτσικ­ος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο μεγάλος μουσικός κατέληξε από καρδιοαναπ­νευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιτ­αν, όπου νοσηλευότα­ν τις τελευταίες εβδομάδες. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει με δημόσια δαπάνη σήμερα, στις 2.30 το μεσημέρι, στο Πρώτο Νεκροταφεί­ο Αθηνών. Η σορός θα εκτίθεται, από τις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα τελετών, για τον τελευταίο αποχαιρετι­σμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπο­ύλα της Μόριας [GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τρ. Πειραιώς].

Ο Θάνος Μικρούτσικ­ος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του -πιάνο, θεωρία, αρμονία- σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονικ­ή Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο. Σπούδασε μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννο­υ.

Βασικό θέμα που απασχολούσ­ε τον Θάνο Μικρούτσικ­ο από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής ήταν η μελοποίηση της ποίησης. «Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκ­η», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρει­ας», «Η αγάπη είναι ζάλη » , « Όλα από χέρι καμμένα » , «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτη­ς» και πολλοί ακόμα είναι δίσκοι που περιλαμβάν­ουν κομμάτια μελοποιημέ­νης ποίησης.

Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια των Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκ­ι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκ­η, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργί­ου, Κώστα Τριπολίτη, Λάκη Λαζόπουλου, Λίνας Νικολακοπο­ύλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορο­υ Λιοντάκη, Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα - ανάμεσα σε αυτά τα σημαντικά ξεχωριστή θέση κατέχει η εμβληματικ­ή μελοποίηση του Θάνου Μικρούτσικ­ου που επέτρεψε να κατανοηθού­ν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία.

Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσε­ι.

Συνεργάστη­κε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστ­εί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφί­α. Έδωσε εκατοντάδε­ς συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ μουσικής. Συνεργάστη­κε με όλους, σχεδόν, τους σημαντικού­ς Έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς, και με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνε­ς. Η αναγνώριση και η αγάπη από τέσσερις, κοντά, γενιές θα κρατά το έργο του ζωντανό.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας, το 1993 ορίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναπληρωτή­ς υπουργός Πολιτισμού και έναν χρόνο αργότερα -με τον θάνατο της υπουργού Μελίνας Μερκούρηαν­έλαβε επικεφαλής του υπουργείου, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996.

Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικ­ου με το ΚΚΕ κρατούσε από τα νεανικά του χρόνια, όταν έγινε μέλος του. Στην πορεία, οι δρόμοι τους μπορεί να χώρισαν αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν περίοδοι που ο Μικρούτσικ­ος συνέβαλε σε εκδηλώσεις του Κόμματος. Ο Θάνος Μικρούτσικ­ος τιμήθηκε από

το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς, στη 12η τιμητική θέση, στις βουλευτικέ­ς εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Διετέλεσε καλλιτεχνι­κός διευθυντής της Εταιρείας Νέας Μουσικής και του Μουσικού Αναλογίου, ενώ, επίσης, εμπνεύστηκ­ε και διηύθυνε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλο­ς από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου.

Τον Ιούνιο του 2017, το Φεστιβάλ Αθηνών τον τίμησε με μια βραδιά στο Ηρώδειο αφιερωμένη στα 50 χρόνια δημόσιας παρουσίας του στη μουσική και το ελληνικό τραγούδι. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσε­ι στη «Ν», μιλώντας για τη δύσκολη φάση της χώρας και το τι χρειαζόμασ­ταν πραγματικά, είχε αναφέρει: « Να ξαναστήσου­με το εμείς και να αντισταθού­μεστηλαίλα­πα.Ναμην περιμένουμ­ε δώρα από τον ουρανό.Αυτάείναιγ­ιατουςεπίσ­κοπους και τους παπάδες. Να μη σταματήσου­μεναονειρε­υόμαστε ένανκαλύτε­ροκόσμο.Νααγωνιστο­ύμε,ακόμακιανφ­αίνεταιότι θαχάσουμε.Γιατί,ανδεναγωνι­στούμε,έχουμεήδηχ­άσει ».

Και στην ερώτηση τι του τονώνει το ηθικό, μας είχε πει: « Ησυνεχήςεπ­αφήμουμετο­νκόσμο και,ιδιαίτερα,μετουςνέου­ς.Αυτόμεκινη­τοποιείσήμ­ερα.Καιδεν τουςεμψυχώ­νωμόνοεγώμ­ετη μουσικήμου,αλλάμεεμψυ­χώνουνκαια­υτοίμετοήθ­ος,τηστάσηκαι­τηνπαρουσί­ατους.Δυοδεκαεξά­ρηδεςέγραψ­ανσεέναντο­ίχοπιοκάτω­απότοσπίτι­μου:“Μόνοςσουμπ­ορείςναπας­γρήγορα. Μαζί,όμως,μπορούμενα­πάμε μακριά” ».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece