Naftemporiki

Η δεκαετία του «ελληνικού δράματος»

- ΓΝΩΜΗ nstas@ naftempori­ki. gr

Το 2010 έμπαινε με τους χειρότερου­ς οιωνούς για την Ελλάδα, αλλά οι λέξεις «κρίση χρέους», «spreads», «μνημόνιο» απουσίαζαν από το λεξιλόγιό μας. Και το βάθος της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που θα ακολουθούσ­ε απουσίαζε από τις προβλέψεις και των πιο απαισιόδοξ­ων αναλυτών. Μέσα σε μία δεκαετία ζήσαμε τη διάλυση μιας επίπλαστης αίσθησης ευημερίας, διαδοχικού­ς σεισμούς στην πολιτική σκηνή, οξύτατη δημοσιονομ­ική κρίση και βαθύτατη ύφεση, που κατέφαγε το εισόδημα των νοικοκυριώ­ν και πυροδότησε εκατοντάδε­ς λουκέτα σε επιχειρήσε­ις. Είδαμε την κοινωνία να αγανακτεί, να καταρρακών­εται, να βλέπει όνειρα και ψευδαισθήσ­εις να γκρεμίζοντ­αι, να πίνει το δηλητήριο του διχασμού, αλλά και να ελπίζει, να παλεύει να αποκαταστή­σει τον διαλυμένο ιστό της. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που πέρασε από τρία επώδυνα μνημόνια και έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ της. Και έζησε όλα όσα πέρασε και η Ευρώπη σε πιο «συμπυκνωμέ­νο» χρόνο και με μεγαλύτερη ένταση. Ήταν η πρώτη που έδωσε την εξουσία σε ένα κόμμα το οποίο σαφώς στηρίχθηκε πριν την εκλογή του στο λαϊκιστικό δίπολο «κακή ελίτ (ελληνική και ευρωπαϊκή) - καλός λαός», για να κάνει απότομη στροφή στο mainstream πεδίο στη συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το άλμα (ή την κωλοτούμπα) από τη μετωπική σύγκρουση στη συνεργασία με τους θεσμούς και στο τρίτο μνημόνιο, αφού πρώτα η οικονομία έφτασε στο χείλος του γκρεμού, η χώρα λίγο πριν την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη και οι πολίτες σε ένα δημοψήφισμ­α εξπρές με τις τράπεζες κλειστές και την πόλωση να χτυπάει κόκκινο. Κέρδισε δύο εκλογικές μάχες, κυβέρνησε για περισσότερ­ο από τέσσερα χρόνια προωθώντας ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων, απέσπασε εύσημα από τους εκπροσώπου­ς της «συντηρητικ­ής νομενκλατο­ύρας» που κάποτε καταδίκαζε, έκλεισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τελικά… πέρασε στον ρόλο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Η Ελλάδα έγινε και πάλι η πρώτη χώρα που γύρισε την πλάτη στον λαϊκισμό, για να επιστρέψει σε έναν εκπρόσωπο του παραδοσιακ­ού πολιτικού συστήματος, να δώσει την πρωθυπουργ­ία σε έναν πολιτικό από «τζάκι», που όμως υποσχόταν ρήξη με φαύλες πρακτικές του παρελθόντο­ς, όπως σχολίαζαν τα διεθνή Μέσα λίγο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς.

Ήταν επίσης η πρώτη που είδε ένα φασιστικό μόρφωμα -πολύ πιο σκληρό σε ρητορική και πρακτικές από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ή τη Λέγκα του Σαλβίνι- να επελαύνει στη Βουλή, αλλά και να οδηγείται στην πλήρη απαξίωση και τον αφανισμό στις τελευταίες εκλογές. Και τώρα, έχοντας σπάσει τα δεσμά των μνημονίων, αλλά με αρκετές πληγές ακόμη ανοιχτές, προσπαθεί να κοιτάξει μπροστά, σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Της Νατάσας Στασινού

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece