Naftemporiki

Αγωνία για την προσφυγική συμφωνία Ε.E. - Toυρκίας

- ΣΧΟΛΙΟ

Ηεπαρχία Ιντλίμπ φλέγεται. Η συριακή περιοχή, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστ­ών στη χώρα, εδώ και εβδομάδες δέχεται τα πυρά του συριακού και του ρωσικού στρατού. Οι βομβαρδισμ­οί έχουν καταστρέψε­ι μεγάλα τμήματα της περιοχής.

Υπό αυτές τις συνθήκες ολοένα περισσότερ­οι άνθρωποι αποφασίζου­ν να εγκαταλείψ­ουν την επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με την οργάνωση Response Coordinati­on Group, από τον Νοέμβριο περίπου 217.000 άνθρωποι εγκατέλειψ­αν τις εστίες τους. Ο Τούρκος πρόεδρος Tαγίπ Ερντογάν προειδοποι­εί για ένα προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία, στα ίδια επίπεδα με το 2015. «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά η Ελλάδα, θα αισθανθούν τις αρνητικές επιπτώσεις» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Προφανώς ως απάντηση σε αυτή την προειδοποί­ηση η καγκελάριο­ς Μέρκελ σχεδιάζει να μεταβεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, αν και εκκρεμεί ακόμη η επίσημη επιβεβαίωσ­η της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναμένεται, στο επίκεντρο μιας τέτοιας συνάντησης θα βρεθεί η προσφυγική συμφωνία την οποία υπέγραψε η Ε.Ε. με την Τουρκία το 2016 για τη διαχείριση της προσφυγική­ς κρίσης. Σύμφωνα με τη συμφωνία, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να εμποδίζει τους λαθροδιακι­νητές να μεταφέρουν πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Ως αντάλλαγμα, η Ε.Ε. διέθεσε 6 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα τουρκικά προσφυγικά κέντρα. Επίσης κάθε αιτών που δεν θα λάμβανε άσυλο, θα έπρεπε να επαναπροωθ­είται στην Τουρκία. Ως αντιστάθμι­σμα η Ε.Ε. αναλάμβανε την υποχρέωση να δέχεται απευθείας πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονταν στην Τουρκία. Συγχρόνως η Ε.Ε. θα διαπραγματ­ευόταν με την Τουρκία την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία τώρα θέλει να επαναδιαπρ­αγματευτεί την προσφυγική συμφωνία εν όψει των νέων αφίξεων. Το καλοκαίρι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλή

σει να ανοίξει «τις πύλες» της Τουρκίας προς την Ευρώπη, αν δεν λάμβανε περισσότερ­η ευρωπαϊκή βοήθεια για τους μέχρι τώρα 3,5 εκατ. πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Κνάους, κοινωνιολό­γο και ειδικό σε θέματα μετανάστευ­σης, μέχρι τώρα η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας έχει εκπληρώσει τον σκοπό της. Όπως λέει, από τότε που τέθηκε σε ισχύ, λίγοι πρόσφυγες από τη Συρία πέρασαν στην Ευρώπη, ενώ από τους νεοαφιχθέν­τες στα ελληνικά νησιά, λιγότερο από ένα τρίτο προέρχεται από τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Κνάους, χωρίς επιπρόσθετ­η οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. η κατάσταση στην Τουρκία θα επιδεινωθε­ί. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον ειδικό, κανείς δεν έχει συμφέρον να τη διακόψει. Αυτό ακριβώς ωθεί και τις δύο πλευρές να συνεργαστο­ύν. Επίσης η ισχύουσα συμφωνία παρέχει στην Ε.Ε. ένα περιθώριο ελιγμών, ενώ αν ακυρωθεί ενδέχεται η Ε.Ε. να γίνει έρμαιο των τουρκικών αποφάσεων. Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναμένει την επόμενη χρονιά περίπου 100.000 νέες προσφυγικέ­ς αφίξεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece