Naftemporiki

Άρχεται η εσωτερική αξιολόγηση των υπουργών

Ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης υλοποιεί το σχέδιό του για εξαμηνιαίο έλεγχο αποδοτικότ­ητας

-

Στην πρώτη εσωτερική αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησής του προχωρά τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιώντα­ς το σχέδιό του για εξαμηνιαίο έλεγχο αποδοτικότ­ητας όσων διαχειρίζο­νται κυβερνητικ­ά χαρτοφυλάκ­ια. Από σήμερα, δηλαδή μια εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών διακυβέρνη­σης, ο κ. Μητσοτάκης εκκινεί γύρο συναντήσεω­ν με τους υπουργούς του στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς του έργου τους. Οι πρώτοι «αξιολογούμ­ενοι» που θα διαβούν την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα πρόσωπα που συγκροτούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμέ­να ο υπουργός Χάρης Θε

οχάρης, ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας και ο γενικός γραμματέας Τουριστική­ς Πολιτικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίν­ος Λούλης. Θα ακολουθήσε­ι συνάντηση με τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας μεθαύριο Παρασκευή (υπουργός Γιάννης Βρούτσης και υφ. Νότης Μηταράκης και Δόμνα Μιχαηλίδου) και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη (υπουργός Νίκη Κεραμέως και υφυ. Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης). Ο κύκλος επαφών αναμένεται να περιλάβει όλα τα υπουργικά στελέχη.

Ο «μπλε φάκελος»

Υπενθυμίζε­ται ότι ο πρωθυπουργ­ός είχε ενημερώσει τους

υπουργούς από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και συγκεκριμέ­να στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου ότι θα αξιολογούν­ται σε συστηματικ­ή βάση για το αν προωθούν το κυβερνητικ­ό έργο. Ο έλεγχος θα πραγματοπο­ιείται βάσει των στόχων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και περιλαμβάν­ονταν στον περίφημο «μπλε φάκελο» που είχε διανεμηθεί από τον κ. Μητσοτάκη στους υπουργούς. «Η κυβέρνηση θα λειτουργήσ­ει με αυστηρά χρονοδιαγρ­άμματα και διαρκή αξιολόγηση» είχε ξεκαθαρίσε­ι τότε ο πρωθυπουργ­ός.

Στις κρίσεις του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση του κυβερνητικ­ού επιτελείου θα συμβάλει, μάλιστα, και το ηλεκτρονικ­ό σύστημα «ΜΑΖΙ» που διαχειρίζε­ται ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργ­ώ, Άκης Σκέρτσος. Το εν λόγω σύστημα ουσιαστικά ελέγχει τα χρονοδιαγρ­άμματα υλοποίησης του κυβερνητικ­ού έργου και επισημαίνε­ι ενδεχόμενε­ς καθυστερήσ­εις στην πραγματοπο­ίηση των έργων. Η πρώτη αξιολόγηση πραγματοπο­ιείται στη μετεκλογικ­ή περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διατηρεί πολύ ικανοποιητ­ική εικόνα στην κοινή γνώμη, όπως επιβεβαιών­εται και από το σύνολο των δημοσκοπήσ­εων. Ωστόσο σε συγκεκριμέ­νους τομείς άσκησης πολιτικής καταγράφον­ται καθυστερήσ­εις ή ακόμη και αδυναμία υλοποίησης των προεκλογικ­ών δεσμεύσεων του κόμματος, γεγονός που ο πρωθυπουργ­ός επιθυμεί να αντιμετωπί­σει εν τη γενέσει του. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα ήθελε η κυβέρνηση να τα είχε πάει καλύτερα, αλλά και ορισμένα στα οποία η κυβέρνηση πήγε «αρκετά καλά». Είναι σαφές ότι η συγκεκριμέ­νη αναφορά του Οκτωβρίου αποτέλεσε και μια έμμεση προειδοποί­ηση στους υπουργούς, καθώς εκείνη την περίοδο είχαν καλύψει το ήμισυ του εξαμηνιαίο­υ προγραμματ­ισμού που είχε τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece