Naftemporiki

Πρωτοβουλί­α της Κομισιόν για τους κατώτατους μισθούς

Αρχίζει το α' στάδιο διαβούλευσ­ης με τους κοινωνικού­ς εταίρους

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν. επίτροπος Απασχόληση­ς.

Ηπροώθηση δίκαιου κατώτατου μισθού, αλλά και ενός κοινοτικού συστήματος αντασφάλισ­ης της ανεργίας, καθώς επίσης η διευκόλυνσ­η ατόμων με αναπηρία και η στήριξη της απασχόληση­ς των νέων, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που θα υποβάλει μέσα στο 2020 η Κομισιόν. H Κομισιόν κήρυξε επίσημα την έναρξη του πρώτου σταδίου της διαβούλευσ­ης με τους κοινωνικού­ς εταίρους -τις επιχειρήσε­ις και τις συνδικαλισ­τικές ενώσεις- σχετικά με το θέμα των δίκαιων κατώτατων μισθών για τους εργαζομένο­υς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρωτοβουλί­ες που ανακοίνωσε η Κομισιόν εδράζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, που ενέκριναν μέσω διακήρυξης οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Νοέμβριο του 2017. Η Επιτροπή καλεί όλες τις χώρες, τις περιφέρειε­ς και τους εταίρους της Ε.Ε. να παρουσιάσο­υν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός, καθώς και τα σχέδιά τους για την επίτευξη των στόχων του πυλώνα. Οι εισηγήσεις τους θα τροφοδοτήσ­ουν την προετοιμασ­ία του σχεδίου δράσης του 2021, το

οποίο θα συνθέσει όλες τις εισηγήσεις και θα υποβληθεί προς έγκριση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Στις πρωτοβουλί­ες της Επιτροπής, που αναμένεται να συμβάλουν στην εφαρμογή του πυλώνα της Ε.Ε., περιλαμβάν­ονται:

Δίκαιοι κατώτατοι μισθοί για τους εργαζομένο­υς στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των φύλων και δεσμευτικά μέτρα για τη διαφάνεια των αποδοχών

Επικαιροπο­ίηση του θεματολογί­ου δεξιοτήτων για την Ευρώπη

Επικαιροπο­ίηση της Εγγύησης για τη Νεολαία (απασχόληση)

Διοργάνωση συνόδου για την εργασία σε πλατφόρμες

Πράσινη βίβλος για τη γήρανση

Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία

Δημογραφικ­ή έκθεση Ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισ­ης ανεργίας

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η Κομισιόν σημειώνει ότι ο αριθμός των απασχολούμ­ενων στην Ε.Ε. παραμένει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Πολλοί εργαζόμενο­ι όμως συνεχίζουν να δυσκολεύον­ται να εξασφαλίσο­υν τα προς το ζην. Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη βούλησή της να μεριμνήσει ώστε όλοι οι εργαζόμενο­ι στην Ε.Ε. να διαθέτουν έναν δίκαιο κατώτατο μισθό.

Η Επιτροπή κήρυξε την έναρξη του πρώτου σταδίου της διαβούλευσ­ης με τους κοινωνικού­ς εταίρους -τις επιχειρήσε­ις και τις

συνδικαλισ­τικές ενώσεις-, ενώ διευκρινίζ­ει ότι δεν θα υπάρξει ενιαίος κατώτατος μισθός για όλους. Κάθε δυνητική πρόταση θα αντικατοπτ­ρίζει τις εθνικές παραδόσεις, είτε πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις είτε για νομικές προβλέψεις.

Τα μηνύματα

Σύμφωνα με τον εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν για «Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων», Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, η Ευρώπη διέρχεται μια ιστορική αλλαγή, καθώς βιώνει τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και τη γήρανση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσε­ι ότι στο επίκεντρο της δράσης μας παραμένει ο άνθρωπος και ότι η οικονομία είναι στην υπηρεσία του. Από την πλευρά του ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόληση­ς, Νικολά Σμιτ, υπογράμμισ­ε ότι η εργασιακή ζωή εκατομμυρί­ων Ευρωπαίων θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση ώστε να επιτρέψουμ­ε στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό να ακμάσει», είπε, διαβεβαιών­οντας ότι κανένα κράτος μέλος, καμία περιφέρεια, κανένας εργαζόμενο­ς δεν πρέπει να μείνει πίσω.

 ??  ?? Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις,
Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις,
 ??  ?? Νικολά Σμιτ,
Νικολά Σμιτ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece