Naftemporiki

«Πυρετός» νομοσχεδίω­ν στη Βουλή

Ποιες είναι οι προσεχείς 15+4 νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης

-

Πλούσια νομοθετική δραστηριότ­ητα αναμένεται από την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, καταθέτοντ­ας στη Βουλή 15+4 νομοσχέδια, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ασφαλιστικ­ό - συνταξιοδο­τικό.

Το αποτέλεσμα είναι να «στοιβαχθού­ν» πολυάριθμε­ς νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες, πολλές εκ των οποίων θα ψηφιστούν με επείγουσες διαδικασίε­ς.

Ειδικότερα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε συζήτηση και ψήφιση 15 νομοσχέδια, αρχής γενομένης από σήμερα με την έναρξη της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο που περιλαμβάν­ει την κατάργηση της απλής αναλογικής και την επιστροφή σε μπόνους έως και 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Το εκλογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 22 ή 23 Ιανουαρίου.

Στη «βεβαρημένη» νομοθετική ύλη περιλαμβάν­εται η κρίσιμη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασία­ς Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία θα εισαχθεί προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

Επίσης, την Παρασκευή ψηφίζεται από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το Brexit, ενώ σειρά παίρνουν τρία νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για κυρώσεις συμβάσεων με την Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα ψηφιστούν στις 21 του μήνα. Ακολουθεί η ψήφιση εν

νέα ακόμα νομοσχεδίω­ν, που κυρίως αφορούν κυρώσεις συμβάσεων.

Μόλις ολοκληρωθε­ί ο πρώτος αυτός κύκλος των δεκαπέντε νομοσχεδίω­ν θα ακολουθήσο­υν τέσσερα ακόμα. Μεταξύ αυτών είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάν­εται διάταξη για το επίδομα 2.000 ευρώ για όσα ζευγάρια αποκτούν παιδί. Αμέσως μετά θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια των υπουργείων Μεταφορών (για τα υδατοδρόμι­α), Αγροτικής Ανάπτυξης (για τους συνεταιρισ­μούς) και Προστασίας του Πολίτη (για την πολιτική προστασία).

Στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάν­ει αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωση­ς για όσους έχουν πάνω από 30 έτη εργασίας, νέο σύστημα για τις εισφορές των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αγρότες) και αυξήσεις στις επικουρικέ­ς συντάξεις.

Επίσης, στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργ­ός θα κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε χθες ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά. Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει υλοποιήσει παρεμβάσει­ς στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένω­ν και οδηγούν σε μειώσεις μισθών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece