Naftemporiki

Αλλαγές σε ΙΚΕ, αποδείξεις δαπάνης και μπλοκάκια με το νέο ασφαλιστικ­ό

Στα 220 ευρώ η ελάχιστη εισφορά για τους αυτοαπασχο­λούμενους

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

«Ξαναζεσταί­νονται » οι αποδείξεις δαπάνης καθώς μπορεί να μειωθεί το όριο έκδοσης στα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά οι ενδιαφερόμ­ενοι θα απαλλάσσον­ται των ασφαλιστικ­ών εισφορών και θα πληρώνουν μόνο παρακράτησ­η φόρου και χαρτόσημο. Στα 220 ευρώ καθορίζετα­ι τελικώς η ελάχιστη ασφαλιστικ­ή εισφορά για τους αυτοαπασχο­λούμενους (μαζί με την εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ), ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η απαλλαγή των διπλοαπασχ­ολούμενων από τη διπλή ασφάλιση να μην ισχύσει τελικώς για όλους. Ενώ οι μισθωτοί με μπλοκάκια φαίνεται να εξασφαλίζο­υν την απαλλαγή, δεν ισχύει το ίδιο για μισθωτούς που έχουν στο όνομά τους επιχειρήσε­ις. Επίσης, θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά την ασφάλιση των εταίρων των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχ­ικών Εταιρειών.

Οι προετοιμασ­ίες για το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο μπαίνουν στην τελική ευθεία και αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητ­α, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς δημόσιας διαβούλευσ­ης. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργ­ό στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή και η οριστικοπο­ίηση των διατάξεων αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Δεδομένου του αυξημένου φόρτου στο Κοινοβούλι­ο, το νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι περισσότερ­ες διατάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ: οι αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικέ­ς συντάξεις θα ισχύσουν από τις 4 Οκτωβρίου του 2019, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ

των ασφαλιστικ­ών εισφορών θα εφαρμοστεί από την 1η/1/2020 ώστε να μην μπλεχτούν δύο διαφορετικ­ά συστήματα μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος.

Εκκρεμότητ­ες

Πάντως, λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσίευση των διατάξεων υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητ­ες. Η πολιτική ηγεσία έχει στα χέρια της διαφορετικ­ά σενάρια όσον αφορά το ποιοι πρέπει να είναι οι τελικοί συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ των κύριων συντάξεων -από αυτούς θα εξαρτηθούν αν θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης-, ενώ εκκρεμεί και η λήψη των τελικών αποφάσεων όσον αφορά τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των αυτοαπασχο­λουμένων. Για όσους απασχολούν­ται μόνο ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, το τοπίο φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσε­ι. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους εταίρους των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχ­ικών Εταιρειών ή τους μισθωτούς οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και εταίροι προσωπικών ή άλλων «στεγασμένω­ν επιχειρήσε­ων» όπως λέγονται χαρακτηρισ­τικά. Το υπουργείο Εργασίας θέλει ένα απλό και ευέλικτο σύστημα υπολογισμο­ύ των εισφορών χωρίς εξαιρέσεις και υποπεριπτώ­σεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα ανοίξουν παράθυρα εισφοροδια­φυγής.

Οι νέοι συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς για τις κύριες συντάξεις θα διασφαλίζο­υν μεγαλύτερε­ς συντάξεις για όσους έχουν συμπληρώσε­ι περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ εμβληματικ­ό θα είναι το ποσοστό 51%. Θα είναι το ποσοστό αναπλήρωση­ς για έναν ασφαλισμέν­ο ο οποίος θα έχει συμπληρώσε­ι τουλάχιστο­ν 40 χρόνια εργάσιμου βίου. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία έχει στα χέρια της τουλάχιστο­ν τέσσερα διαφορετικ­ά σενάρια συντελεστώ­ν αναπλήρωση­ς με διαφορετικ­ά ποσοστά όσον αφορά τα ενδιάμεσα κλιμάκια. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητ­α: αν θα υπάρχει ή όχι ανώτατο πλαφόν όσον αφορά τους συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς. Το ζητούμενο είναι αν κάποιος θα έχει ισχυρό και ουσιαστικό κίνητρο να παραμένει στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Αν μπει πλαφόν (έστω και στα 45 έτη ασφάλισης) η συνταξιοδό­τηση θα καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτικ­ή, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση ο ασφαλισμέν­ος (είτε μόνος του αν είναι αυτοαπασχο­λούμενος είτε μαζί με τον εργοδότη του αν πρόκειται για μισθωτό) θα πληρώνει ασφαλιστικ­ές εισφορές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικό­ς λόγος. Εκτός από την οριστικοπο­ίηση (και την ψήφιση) των νέων συντελεστώ­ν αναπλήρωση­ς, το μείζον για τους συνταξιούχ­ους θα είναι και ο επανυπολογ­ισμός των συντάξεων, καθώς από αυτόν θα προκύψει ποιοι έχουν λαμβάνειν και ποιοι όχι. Στους τυχερούς θα συμπεριληφ­θούν οι έχοντες περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν θετική προσωπική διαφορά (δηλαδή, δεν λαμβάνουν ήδη μεγαλύτερη σύνταξη από αυτήν που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλ­ου). Αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά, η όποια αύξηση προκύψει από τον επανυπολογ­ισμό βάσει των νέων συντελεστώ­ν αναπλήρωση­ς, απλώς θα «συρρικνώσε­ι» ή θα μηδενίσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η παρηγοριά γι’ αυτούς τους συνταξιούχ­ους είναι ότι με μηδενισμέν­η την προσωπική διαφορά θα μπορούν να προσβλέπου­ν σε αυξήσεις μετά το 2022, όταν και θα επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ.: είναι συμφωνημέν­ο να μην υπάρξει καμία αύξηση λόγω πληθωρισμο­ύ μέχρι και το 2022).

Για τις επικουρικέ­ς συντάξεις δεν υπάρχει εκκρεμότητ­α. Θα υπάρξει πλήρης κατάργηση της περικοπής που ίσχυσε για όσους είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και τα ποσά (έως και 196 ευρώ τον μήνα) θα δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχ­ους από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι εισφορές

Πολλές είναι οι εκκρεμότητ­ες

όσον αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Το τοπίο φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσε­ι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τους αυτοαπασχο­λούμενους με μόνο μια απασχόληση. Είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες είτε εταίροι σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμ­η επιχείρηση, θα επιλέγουν το ποσό που θα πληρώνουν από τα έξι διαφορετικ­ά ποσά που θα τους προτείνοντ­αι (σ.σ.: θα κυμαίνοντα­ι από 220 έως και 576 ευρώ ανά μήνα αν συνυπολογι­στεί και το 10ευρο υπέρ του ΟΑΕΔ). Εννοείται ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη που θα προκύπτει στο τέλος του εργασιακού βίου. Ο ασφαλισμέν­ος θα επιλέγει τον Δεκέμβριο την ασφαλιστικ­ή κλάση στην οποία θα ενταχθεί το επόμενο έτος και δεν θα μπορεί να αλλάξει γνώμη στη διάρκεια του έτους, παρά μόνο για το επόμε

νο. Όταν θα έρθει η ώρα υπολογισμο­ύ της σύνταξης, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ασφαλιστικ­ών εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (σ.σ.: με τις απαραίτητε­ς προσαρμογέ­ς βάσει πληθωρισμο­ύ). Η κατάσταση περιπλέκετ­αι για όσους έχουν και δεύτερη απασχόληση. Για παράδειγμα, προωθείται η απαλλαγή από την υποχρέωση πρόσθετων ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους μισθωτούς οι οποίοι συμπληρώνο­υν το εισόδημά τους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών (το λεγόμενο μπλοκάκι). Ωστόσο, εξετάζεται αν αυτή η απαλλαγή θα ισχύει γενικά για όσους ασκούν και δεύτερη δραστηριότ­ητα ή αν θα υπάρχουν συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις. Για παράδειγμα, εξετάζεται η απαλλαγή να αφορά όσους χρησιμοποι­ούν ως επαγγελματ­ική έδρα το σπίτι τους και υπό την προϋπόθεση ότι από τον μισθό τους προκύπτει καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών τουλάχιστο­ν 252 ευρώ ανά μήνα (σ.σ.: είναι η δεύτερη βαθμίδα που θα προβλέπει ο καινούργιο­ς νόμος).

Όσοι όμως εκτός από τη μισθωτή εργασία εμφανίζοντ­αι ως εταίροι και σε μια στεγασμένη επιχείρηση (π.χ. μια καφετέρια), τότε είναι πολύ πιθανό να τους ζητηθεί να πληρώνουν ασφαλιστικ­ές εισφορές επιπλέον. Αν αυτό ισχύσει, τότε οι επαγγελματ­ίες θα καταβάλλου­ν μόνο το τμήμα των εισφορών που αντιστοιχε­ί στη σύνταξη (σ.σ.: θα αφαιρούντα­ι δηλαδή οι εισφορές υγειονομικ­ής περίθαλψης που θα είναι περίπου 66 ευρώ τον μήνα), ενώ το ποσό θα προσαυξάνε­ι τον συντάξιμο μισθό όταν θα έρθει η ώρα της συνταξιοδό­τησης. Πολύ μεγάλη εκκρεμότητ­α υπάρχει και με την πιθανή ασφάλιση των εταίρων των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχ­ικών Εταιρειών. Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι η σημερινή απαλλαγή αποτελεί εστία εισφοροδια­φυγής, ωστόσο η υποχρέωση των εταίρων σε ασφάλιση αφενός θα πληγώσει τον θεσμό των ΙΚΕ και των start ups, αφετέρου θα εγείρει πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα.

Αποδείξεις δαπάνης

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις δαπάνης, σήμερα το όριο των εσόδων που μπορεί να έχει κανείς με το συγκεκριμέ­νο παραστατικ­ό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, μέχρι το οποίο δεν χρειάζεται να προβεί σε έναρξη επιτηδεύμα­τος. Με το νέο νομοσχέδιο εξετάζεται το όριο των 10.000 ευρώ να κατέβει στο ποσό των 3.000 ευρώ, και όποιος το υπερβαίνει θα υποχρεούτα­ι στην έναρξη επιτηδεύμα­τος και στην τήρηση βιβλίων.

Το υπουργείο Εργασίας θέλει ένα απλό και ευέλικτο σύστημα υπολογισμο­ύ των εισφορών χωρίς εξαιρέσεις και υποπεριπτώ­σεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα ανοίξουν παράθυρα εισφοροδια­φυγής.

 ??  ?? Ο ασφαλισμέν­ος θα επιλέγει τον Δεκέμβριο την ασφαλιστικ­ή κλάση στην οποία θα ενταχθεί το επόμενο έτος και δεν θα μπορεί να αλλάξει γνώμη στη διάρκεια του έτους, παρά μόνο για το επόμενο.
Ο ασφαλισμέν­ος θα επιλέγει τον Δεκέμβριο την ασφαλιστικ­ή κλάση στην οποία θα ενταχθεί το επόμενο έτος και δεν θα μπορεί να αλλάξει γνώμη στη διάρκεια του έτους, παρά μόνο για το επόμενο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece