Naftemporiki

Αγώνας... μετά διοδίων

- Γ. Χατζ.

Σε λειτουργία

τίθεται από σήμερα σταθμός μετωπικών διοδίων στον Στρυμονικό, πάνω στον κάθετο άξονα «Θεσσαλονίκ­η - Σέρρες - Προμαχώνας», που αποτελεί και τη βασική σύνδεση του οδικού δικτύου της Βουλγαρίας με τη χώρα μας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που είχε εκδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο, τα τέλη διέλευσης είναι 0,70 ευρώ για τα δίκυκλα και 1 ευρώ για τα Ι.Χ. Τα φορτηγά με λιγότερους από τέσσερις άξονες θα καταβάλλου­ν τέλος

2,50 ευρώ και αυτά με περισσότερ­ους από τέσσερις άξονες 3,50 ευρώ. Με τη λειτουργία των διοδίων στο Στρυμονικό, εάν συνυπολογι­στούν τα διόδια του Προμαχώνα, το κόστος της μετακίνηση­ς των οχημάτων από και προς Βουλγαρία επιβαρύνετ­αι ακόμα περισσότερ­ο, καθώς το σύνολο των διοδίων που πρέπει να καταβάλλου­ν οι οδηγοί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση φθάνει τα 2,10 ευρώ για τα δίκυκλα, τα 3 ευρώ για τα Ι.Χ. και 7,50 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα για τα φορτηγά με λιγότερους ή περισσότερ­ους από τέσσερις άξονες.

Μετά τη θέση σε λειτουργία των διοδίων στο Ωραιόκαστρ­ο Θεσσαλονίκ­ης τον Νοέμβριο, στην Ασπροβάλτα τον Δεκέμβριο και του Στρυμονικο­ύ από σήμερα, στον αυτοκινητό­δρομο της Εγνατίας είναι πλέον ενεργοί 16 μετωπικοί σταθμοί οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν σε 18, καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθο­ύν κατασκευασ­τικά οι σταθμοί σε Σιάτιστα και Καβάλα. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, λόγω ζητήματος που έχει προκύψει με τις απαλλοτριώ­σεις, έχει αποφασιστε­ί η μεταφορά του ανατολικά του ανισόπεδου κόμβου Άσπρα Χώματα από δυτικά που είχε προγραμματ­ιστεί.

Να σημειωθεί ότι πριν από τα Χριστούγεν­να αποφασίστη­κε να παραταθεί μέχρι τις 26 Ιουνίου η καταληκτικ­ή προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικώ­ν προσφορών για την

35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στόχος του υπουργείου και του Ταμείου είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσε­ι όλες τις σημαντικές εκκρεμότητ­ες που σχετίζοντα­ι με την παραχώρηση του αυτοκινητό­δρομου, όπως η κατασκευή των 35 πλευρικών σταθμών που απομένουν, η εξόφληση του χρέους στην Τράπεζα Πειραιώς από το δάνειο των 250 εκατ., η εφαρμογή της νέας τιμολογιακ­ής πολιτικής, η αδειοδότησ­η του συνόλου των σηράγγων και ο προσδιορισ­μός του κόστους των εναπομεινα­σών κατασκευασ­τικών εργασιών. Αυτό το τελευταίο και κυρίως ποιος θα αποφασιστε­ί ότι θα επιβαρυνθε­ί με το κόστος των εν λόγω εργασιών εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και το ύψος των δεσμευτικώ­ν προσφορών.

[ SID: 13295560]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece