Naftemporiki

Επέστρεψαν σε υψηλή τάση οι ρευματοκλο­πές το 2018

Ανάκαμψη του φαινομένου δείχνουν τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Αναζωπύρωσ­η των ρευματοκλο­πών το 2018, έπειτα από τον περιορισμό του φαινομένου το 2017 για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, δείχνουν τα στοιχεία του Διαχειριστ­ή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΔΕΔΔΗΕ) για την προπέρσινη χρονιά. Τα στοιχεία περιλαμβάν­ονται στη μελέτη και εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για την εκτίμηση των συντελεστώ­ν απωλειών δικτύου για το 2018, την οποία έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε δημόσια διαβούλευσ­η την περασμένη Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου.

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, την προπέρσινη χρονιά οι «μη τεχνικές απώλειες» του δικτύου (όπως χαρακτηρίζ­ονται οι ρευματοκλο­πές) ανήλθαν στο 4,1% των απωλειών της συνολικής ενέργειας που εισήλθε στο δίκτυο διανομής. Ένα ποσοστό κατά 0,9% μεγαλύτερο από το 2017, όταν σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για το συγκεκριμέ­νο έτος οι «μη τεχνικές απώλειες» είχαν αγγίξει το 3,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάκαμψη του φαινομένου έγινε μέσα στη χρονιά όπου ξεκίνησε να «τρέχει» το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπι­ση των ρευματοκλο­πών (Μάρτιος 2018), που προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες - οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο την αξία της ενέργειας που κατανάλωσα­ν, με σημαντικά προσαυξημέ­νη τιμή της κιλοβατώρα­ς, αλλά και καταβάλουν ένα διαχειριστ­ικό κόστος από 300 ως 750 ευρώ. Επίσης, εντός του 2018 (Ιούνιος) ξεκίνησαν και οι αποκοπές ηλεκτροδότ­ησης για όσους παραβάτες δεν καταβάλλου­ν εντός των προβλεπόμε­νων προθεσμιών τις οφειλές που τους έχουν καταλογιστ­εί, λόγω ρευματοκλο­πής.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για την προπέρσινη χρονιά έρχονται να διαψεύσουν την αισιοδοξία για ύφεση του φαινομένου, την οποία είχε δημιουργήσ­ει η ετήσια μείωση για πρώτη φορά των «μη τεχνικών απωλειών» το 2017 - καθώς είχαν διαμορφωθε­ί κατά 1% χαμηλότερα από το 2016 (4,2%). Έτσι, το γεγονός ότι το 2018 κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016 σημαίνει πως η πτώση του 2017 αποτέλεσε μάλλον παρένθεση σε ένα φαινόμενο που απέκτησε εκρηκτικές διαστάσεις μέσα στην οικονομική κρίση, αν αναλογισθε­ί κανείς π.χ. ότι το 2005 οι «μη τεχνικές απώλειες» άγγιζαν το 0,2%, δηλαδή ήταν περίπου 20 φορές λιγότερες από το 2018.

«Έξυπνοι» μετρητές

Μακροπρόθε­σμα, η πλέον αποτελεσμα­τική λύση για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου εί

ναι η εγκατάστασ­η «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε όλη τη χαμηλή τάση, αφού ένα από τα πλεονεκτήμ­ατά τους είναι πως γίνεται δύσκολη η επέμβαση στο « ρολόι » για την επιβράδυνσ­η της καταμέτρησ­ης, ενώ παράλληλα η παράκαμψη του μετρητή γίνεται αμέσως αντιληπτή, καθώς η κατανάλωση παρακολουθ­είται εξ αποστάσεως σε συνεχή βάση. Ως ένα πιο άμεσο «αντίμετρο», η ΡΑΕ από τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 είχε ανακοινώσε­ι πως σχεδίαζε τη θέσπιση οικονομικο­ύ κινήτρου για την αποτελεσμα­τικότερη αντιμετώπι­ση των ρευματοκλο­πών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόθεση της Αρχής ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμο­ύ του ρυθμιζόμεν­ου εσόδου του Διαχειριστ­ή, ώστε ένα ποσοστό του εσόδου να συναρτάται πλέον με το παρατηρούμ­ενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο δίκτυο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει, παρ' όλο που η ΡΑΕ εκτιμούσε τότε πως η σχετική ρύθμιση θα θεσπιζόταν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή από το 2019.

 ??  ?? Οι ρευματοκλο­πές ανήλθαν στο 4,1% το 2018 από 3,2% το 2017.
Οι ρευματοκλο­πές ανήλθαν στο 4,1% το 2018 από 3,2% το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece