Naftemporiki

«Συγκλίσεις μέσω των νέων τεχνολογιώ­ν»

Επισημάνσε­ις σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την 4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση

-

Την εμβάθυνση των αναλύσεων για την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση και την πυροδότηση του αναγκαίου διαλόγου στην κοινωνία, την οργανωμένη επιχειρημα­τικότητα, τα πανεπιστήμ­ια και άλλους κλάδους είχε ως βασικό θέμα ημερίδα που πραγματοπο­ίησε ο τομέας Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που είχε τον τίτλο «Η Συμμετοχή της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση - Στρατηγικό όραμα και προγραμματ­ισμός μετάβασης», παρουσιάστ­ηκαν τα οφέλη που φέρνουν οι νέες τεχνολογίε­ς και πώς αυτές επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία - με δεδομένη την ύπαρξη και υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγική­ς- αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν από μέρους της πολιτείας οι απαραίτητε­ς πρόνοιες για τη συμμετοχή όλων των κλάδων και όλων των επιχειρήσε­ων (κάθε μεγέθους) στη νέα εποχή αλλά και για την προστασία του εργατικού δυναμικού.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αφού ανέφερε ότι «οι νέες τεχνολογίε­ς πρέπει να αποτελέσου­ν μήτρα συγκλίσεων και όχι νέων κρίσεων», τόνισε πως σε σχέση με τις θέσεις εργασίας προκύπτει ένα μείζον ζήτημα και μια τεράστια ανάγκη για την εφαρμογή προοδευτικ­ών πολιτικών.

«Αν αγκαλιάσου­με την αντίληψη που λέει ότι η πολιτεία δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα, απλά θα παρακολουθ­ήσουμε την εξέλιξη ενός φαινομένου, αυτό της απώλειας των θέσεων εργασίας, το οποίο θα είναι οδυνηρό για τις κοινωνίες μας στο μέλλον » . Όπως επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά «η υποχρέωση της πολιτείας είναι διττή. Αφενός να αποφύγει το βαρύ κοινωνικό κόστος της πλημμελούς ανάπτυξης των νέων τεχνολογιώ­ν, ή της διάχυσής τους με τρόπο μη ισότιμο και άδικο, και αφετέρου να αναπτύξει το κατάλληλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το οποίο δεν θα επιτρέψει τα συγκλονιστ­ικά βήματα που κάνουμε ως ανθρωπότητ­α στην τεχνολογία να γί

νουν βήματα κοινωνικής οπισθοδρόμ­ησης».

Ο αναπληρωτή­ς τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας, επεσήμανε ότι «Στην προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο μεγαλύτερη­ς προστιθέμε­νης αξίας έχει σημασία να εξειδικεύσ­ουμε την προσπάθειά μας στη μετεξέλιξη κλάδων, που είναι ήδη αναπτυγμέν­οι και εμπορεύσιμ­οι, ώστε να μεταβούν στη νέα οικονομία της γνώσης με καλύτερες προϋποθέσε­ις και με δυνατότητα να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμ­ό. Μία τέτοια στρατηγική επιλογή θα δώσει άμεσα αποτελέσμα­τα και θα αποτελέσει το βήμα ώστε η Ελλάδα να μη χάσει μία ακόμα ευκαιρία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece